Sadaka, Vermek İle İlgili Atasözleri Deyimler ve Anlamları Açıklamaları

0
Advertisement

İçinde ve anlamında sadaka, sadaka vermek, vermek eylemi geçen atasözleri ve deyimler nelerdir? Bu atasözleri ve deyimlerin anlamları açıklamaları

sadaka atasözleri

Arka resim kaynak: pixabay.com

Atasözleri

  • çam sakızı çoban armağanı
    verilen bir armağanın sunulduğu kimseye değerine uygun olmadığını ve verenin gücünün ancak buna yettiğini özür yollu anlatmak için söylenen bir söz.
  • bir (sağ) elinin verdiğini öbür (sol) elin duymasın (görmesin)
    birine yaptığın iyiliği gizli tut.
İsteyenin Bir Yüzü Kara Vermeyenin İki Yüzü:

ANAFİKİR : Yardım isteyenin isteğini geri çevirmemeliyiz.

İnsanlar her zaman birbirlerinin yardımına ihtiyaç duyarlar. Bu onların bir toplumda birlikte yaşamalarının bir sonucudur. Yardım, kişinin gücünün yeterli olmadığı durumlarda yapılan bir eylemdir. Kendi güçsüzlüğünü kabul ederek bizden yardım istemeye gelen kişi, kendisinden, kendi onurundan fedakârlıkta bulunarak gelir. Öylesinin istediği yardımı gücümüz yetiyorsa mutlaka karşılamalıyız. Kendimizi onun yerine koymalı, yapacağımız yardımı da onun insanlık onurunu koruyarak yapmalıyız. Yardım edecek durumda olup da yardım etmemek utanç verici bir davranıştır. İnsanlığa yakışmaz.

Az Veren Candan Çok Veren Maldan:

ANAFİKİR : Bedeli yüksek olan armağan değil, içten verileni değerlidir. Varlıklılar armağan verirken maddi değeri yüksek olanları seçer. Varlıkları olduğu için ne kadar yüksek değerde armağan verseler de fazla bir değeri görünmez. Çünkü verdikleri armağan, herkes tarafından kendilerinden beklenen armağandır. Veren varlıklının gözünde de bu armağanların bir değeri yoktur. Oysa yoksullar, armağan vermek zorunda kaldıkları zaman, zorunlu ihtiyaçlarından kısarak, güçlerini aşan armağanlar verirler. Yoksulun gözünde zaten yüksek değerde olan bu armağanlar, armağanı alanın gözünde de yüksek olur. Çünkü verilen armağan, içten, fedakârlık yapılarak verilmiştir.

Ağlamayan Bebeğe Meme Vermezler:

ANAFİKİR: Hakkını istemeyene hakkı verilmez. Hakkımızı istemesini bilmeliyiz. Günlük hayatın yorgunluğu, sıkıntıları başkalarını düşünmemizi büyük ölçüde engellemektedir. Karşımızdaki kişinin isteklerini kestirmemiz çok güçtür. Bu istekler hak bile olsa, bilinçli olarak veya unutulma sonucu düşünülememektedir. Bizim başkasından haklı bir isteğimiz söz konusuysa, zamanında, çekinmeden istemesini bilmeliyiz. Hakkımız olduğu halde istemezsek, zamanla unutulur, hakkımız olmaktan bile çıkabilir. Ne istediğimizi bilmeli, haklarımızı yasalara uygun biçimde aramalıyız.

Deyimler

  • başının gözünün sadakası
    başa gelecek bir belayı savmak veya önlemek için yapılan bağış, özveri: ‘Bir herif çıksa da şunu başımdan alsa… Başım gözüm sadakası üç beş parça eşya, beş, on kuruş da para veririm.’ -R. N. Güntekin.
  • verilmiş sadakası olmak
    büyük bir tehlike veya kaza atlatıldığında söylenen bir söz: ‘Hiç böyle okkalı enayilik ettiğin yoktu. Ne oldu sana? Gene verilmiş sadakan varmış.’ -M. Ş. Esendal.
  • Allah ne verdiyse
    ‘yiyecek olarak evde ne varsa’ anlamında kullanılan bir söz.

Advertisement

Leave A Reply