Safiye Ayla Kimdir? Atatürk’ün En Sevdiği Sanatçının Hayatı ve Eserleri

0
Advertisement

Safiye Ayla kimdir ve ne yapmıştır? Atatürk’ün en sevdiği sanatçı olan Safiye Ayla’nın hayatı, sanat kariyeri ve eserleri hakkında bilgi.

Safiye Ayla (1907 – 1998)

Onun yaşadığı yıllara tanıklık edememiş gençler için Atatürk’ün en çok sevdiği sanatçıydı o. Plaklarından sesini dinleyememişlerdi ancak, biri onlara Safiye Ayla kimdir diye sorsa, cumhuriyet döneminin en çok tanınan yorumcusu olduğunu söyleyecek kadar da bilgi sahibidirler. Yüzlerce öğrenci hala onun bıraktığı bir miktar para ile öğrenimine devam ediyor. Sanata adanmış bir ömrün hikâyesi Safiye Ayla.

Safiye Ayla

1907 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Mısırlı Hicazîzade Hafız Abdullah Bey, kızını göremeden ölmüştü. Saraylı annesini ise, henüz üç yaşında kaybetti. Bebek’teki Çağlayan Yetimler Yurduna verildi. Müzik, yalnızlığında en önemli destekçisi olacaktı, piyano çalarak eğitimine başladı. İlkokulun ardından Bursa Öğretmen Okulu’na girdi, kısa süre öğretmenlik yaptı.

Rebabî Mustafa Sunardan musiki, Udi Nevres Bey’den klasik musiki dersleri aldı. Ayrıca, Yesari Asım Ersoy, Sadettin Kaynak, Selahattin Pınar, Mesut Cemil, Refik Fersan gibi isimlerle de dönem dönem çalışmalar yaptı. İlk kez 1931’de Darüttalim-i Musiki Heyeti’nin konserinde sahneye çıktı. Öksüzler yurdunda başlayan yalnız çevresi, yakında insanlarla dolup taşacaktı. Yesari Asım Ersoy’un “Sevda Yaratan Gözlerini Her Zaman Öpsem” adlı bestesini seslendirdikten sonra, şöhretin kapıları aralandı. Bundan böyle ömrünün sonuna kadar sürecek bir şöhretle yan yana yürüyecekti. Besteci Şerif Muhittin Targan’la hayatını birleştirdiğinde yıl 1950’ydi.

Türkiye radyolarında sayısız konser verdi, yıllarca gazinolarda şarkılar söyledi. Yurt dışında hatta Amerika’da sevenleriyle buluştu. Türkiye’nin en çok sevilen yorumcularından biriydi artık, doldurduğu plaklar satış rekorları kırdı.

Advertisement

Safiye Ayla

Ağam Olasın Ömer

Safiye Ayla’nın sesi ve yorumu seçkin sanat camiasının ve aydınların beğenisini de kazanmıştır. İstanbul’da verilen bir davette Atatürk’ün karşısında ilk kez şarkı söylemiştir. 0 geceden sonra Atatürk, Safiye Aylanın en büyük hayranlarından biri olur. Ayla’nın sesinden “Köşküm Var Deryaya Karşı”, “Sarı Kurdelem Sarı”, “Vardar Ovası”, “Yemen Türküsü” gibi şarkıları pek çok kez beğenerek dinlemiştir. Bir gün, Safiye Aylanın Mustafa Kemal Paşa adına düzenlediği konserde “Ağam Olasın Ömer” adlı şarkısını okumuş ve Paşa büyük bir hayranlıkla tekrar tekrar okumasını ve bu türküyü bir operada söylemesini istemiştir. Maalesef, Safiye Ayla, Paşanın bu isteğini yerine getirememiştir.

Şarkılar Aylanın sesinde yankı bulurken, onu dinleyenlerde büyük bir haz bırakır. Çalıştığı müzikholler, kendine has duru bir sesi olan bu kadını dinlemeye gelenlerle dolup taşar. Safiye Ayla, müzik hayatına “Seninle Doğan Gündür Bu Gönül” ve “Aşk Yaprağına Konarak Koza Öresim Gelir” adlı iki de beste sığdırmıştır.

Çile Bülbülüm Çile, Menekşe Kokulu Yârim, Bir ihtimal Daha Var, Yanık Ömer gibi ölümsüz şarkıları yorumlayan Safiye Ayla, 14 Ocak 1998 günü dünyadan ayrılmıştır.


Leave A Reply