Safran Nedir? Altın Değerindeki Safran Bitkisi Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Safran nedir? Safran nasıl bir bitkidir? Altından da kıymeti Safran bitkisinin özellikleri, kullanım alanları, yararları hakkında bilgi.

Safran Çiçeği

Safran; Süsengillerden, baharda çiçek açan, soğanla kendiliğinden yetişen küçük bir bitkidir. Daha çok nemli topraklardan hoşlanır. Hindistan’dan İngiltere’ye kadar değişik iklimlerde, değişik bölgelerde yetişir. Her kök 1-3 çiçek açar Menekşe renginde olan bu çiçeklerin içindeki sarı tepeciklerin çok kuvvetli kokuları vardır. Bu çiçeklerden boya elde etmekte faydalanılır. Açan çiçekler zaman zaman, daha çok akşam ve sabahları toplanır. Kâğıtların arasına serilip bir kutunun içine konur, kapağı iyice kapatılır, kurutulur.

Safran tarımı Avrupa’ya Haçlılar’la girmiştir. Soğanlarının dikilmesiyle üretilir. Soğanlar temmuzla eylül arasında iyi işlenmiş ve gübrelenmiş toprağa 15-18 cm. derine 4-5 cm. aralıkla ekilir. Safran üç yıl aynı toprakta kalır. İkinci ve üçüncü yılların ürünü ilk yıla nazaran daha iyidir.

Safran içindeki uçucu bir yağdan ötürü eczacılıkta da kullanılır. Zararsız bir boya olması bakımından şekerlemeleri, makarnaları ve bazı tere ve bitkisel yemek yağlarını renklendirmekte faydalanılır.

İtalya, İspanya ve Güney Fransa’da safran karabiber ve benzeri maddeler gibi baharat olarak da kullanılır. Yurdumuzda pirinci bununla boyayarak zerde denilen sütlaç kıvamında bir yiyecek yapılır.

Advertisement

Safran bitkisinin uçucu yağındaki boya maddesi kendi ağırlığının 100.000 misli suyu bile renklendirebilir. Bu yağ spazma karşı ilaç yapmakta kullanılır. Safranın kurutulmuş tepecikleri münebbih ve kadınların belirli zamanlardaki sancılarını düzenlemek için ilaç yapımında da kullanılır.

Kaynak – 2

Safran;(Lat. Crovus sativus) Bir-çenekliler sınıfının, Süsengiller familyasından çok yıllık otsu bir bitkidir. Akdeniz ülkelerinde (Türkiye, İtalya, İspanya, Fransa) kültürü yapılır. 10-15 cm boyunda, soğanlı bir bitkidir. Soğanı; etli, yuvarlak, kaidesi yassı, yaklaşık 4 cm çapında ve üstü koyu renkli zara benzer pullarla kaplıdır. Kökleri soğanın alt bölümünde bulunur. Koyu yeşil renkli yaprakları dar ve uzun olup ortasında irice beyaz bir damar ve kenar bölümlerinde bu damara paralel iki ince damar daha bulunur. Çiçekleri mor benekli ve hoş kokuludur. Bitkinin içeriğinde şekerle, organik asitler, uçucu yağ bulunur. Eczacılıkta yatıştırıcı, kuvvet verici, dış ağrılarını kesici ve rahim hareketlerini artırıcı ilaç olarak kullanılır. Renk ve koku verici özelliklerinden tatlı ve likör yapımında yararlanılır.


Leave A Reply