Saksağan Nasıl Bir Kuştur? Saksağanların Özellikleri, Yaşamı, Hakkında Gerçekler

0
Advertisement

Saksağan nedir, saksağan nasıl bir kuştur, özellikleri nelerdir? Saksağan kuşunun yaşam koşulları, beslenmesi, hakkında gerçekler.

saksağan

Kaynak: pixabay.com

Saksağan

Kargaya benzeyen, uzun kuyruklu bir kuştur. Serçegillerin kargalar familyasındandır. 40 santim kadar uzunluğunda olan bu kuşun yalnız kuyruğunun uzunluğu 25 santimi bulur. Tüyleri siyahlı beyazlıdır. Gagası, ayakları siyahtır. Asya’da, Amerika’nın batı kesiminde yaşar. Yerli kuşlardandır, yani göç etmez.

Saksağanın birçok çeşidi vardır. Parklarda, meyve bahçelerinde, ağaçlık, fundalık yerlerde gezer. Böceklerle, solucanlarla, tanelerle, yemişlerle beslenir. Fare gibi küçük omurgalı hayvanları, kuş yumurtalarını, hayvan ölülerini de yiyen bir kuştur.

Saksağan, karga ailesine ait küçük ila orta boy bir kuştur. Avrupa, Asya, Afrika ve Avustralya’da bulunabilen 15 saksağan türü vardır. Saksağan açık ormanlık alanlarda, otlaklarda, tarım arazilerinde ve çalılıklarda yaşar, ancak banliyö ve kentsel alanlardaki park ve bahçelerde de sıklıkla görülebilir. İnsanlarla sık sık çatışmalara rağmen, saksağan vahşi doğada çok sayıda ve yaygındır (nesli tükenmekte olan türler listesinde değildir).

saksağan

Kaynak: pixabay.com

Hakkında İlginç Gerçekler

  • Saksağan 16 ila 18 inç uzunluğa ve 7 ila 9 ons ağırlığa ulaşabilir.
  • Saksağan kolayca tanınan, siyah-beyaz renkli bir kuştur. Gövde ve kanatların üst kısımları siyah renkli, yanardöner yeşil, mor ve mavi parlaklıktadır. Göbek, kanatların, yanların ve rampanın kısımları beyaz tüylerle kaplıdır. Erkekler ve dişiler birbirine benziyor.
  • Saksağan uzun, sivri bir gagaya, kısa, yuvarlak kanatlara ve uzun, kama şeklinde bir kuyruğa sahiptir.
  • Saksağan ortalama bir pilottur, ancak uzun kuyruğu sayesinde havada kolayca manevra yapabilir ve gerektiğinde hızla uçuş yönünü değiştirebilir.
  • Saksağan bir omnivordur. Kışın tahıl, çilek, kuruyemiş ve meyve, ilkbaharda yumurta, civciv ve kemirgenler, yazın ise böcekler tüketir.
  • Saksağan genellikle zararlı olarak sınıflandırılır çünkü genellikle bahçelerde ve yiyecek aradığı tarlalarda zarar verir.
  • Popüler bir efsaneye göre saksağan yuvada parlak nesneler ve mücevherler toplamayı ve saklamayı sever. Son bilimsel araştırmalar, saksağanların aslında parlak şeylerden korktuğunu ve onlardan kaçındığını gösteriyor.
  • Saksağan çok zeki bir kuştur ve aynada kendi görüntüsünü tanıyabilen ender hayvanlardan biridir (sadece birkaç maymun, şişe burunlu yunus ve Asya fili aynada kendini tanıyabilir).
  • Saksağan hareketsiz bir kuştur. Hayatının çoğunu doğum yerinin 6 mil yarıçapında geçirir. Saksağan, yaz aylarında gevşek sürüler halinde, kış aylarında ise yaklaşık 200 kuştan oluşan büyük gruplar halinde yaşar.
  • Saksağanların doğal düşmanları köpekler, kediler ve çakır kuşu gibi yırtıcı kuşlardır.
  • Saksağanların çiftleşme mevsimi ilkbaharda gerçekleşir. Saksağan, ömür boyu çiftleşen tek eşli kuşlardır.
  • Saksağan ağaçlarda veya ağaçların olmadığı zamanlarda yerde yuva yapar. Yuva açık olabilir veya daha sık olarak çatı ile kapatılabilir ve iki giriş ile donatılabilir.
  • Dişi, 3 hafta sonra yumurtadan çıkan 5 ila 8 yumurta bırakır. Dişi yumurtaların kuluçkasından sorumludur, erkek ise bu dönemde dişiye besin sağlar. Her iki ebeveyn de kendi başlarının çaresine bakmayı öğrenene kadar civcivlerine bakar. Genç saksağanlar 3 ila 4 haftalıkken uçmayı öğrenirler.
  • Saksağan vahşi doğada yaklaşık 5 yıl hayatta kalabilir.

Sağan Kuşu

Kırlangıca benzeyen bir kuştur. Kutuplar, Yeni Zelanda ve bazı Okyanus adaları bir yana, bütün dünyada yaşar. 18-20 santim kadar uzunluğundadır, sivri tırnaklı ayakları oturmaya, koşmaya değil, tırmanmaya, tutunmaya elverişlidir.

Sağanlar çok hızlı uçarlar. Yuvalarını, kuluçka mevsimi çok şişen tükürük bezlerinin salgıları ile birbirine yapıştırdıkları maddelerden yaparlar, hele bir cinsi yuvasını yalnız tükürükten yapar. Dişi 1-3 yumurta yumurtlar, erkeğiyle birlikte kuluçkaya yatar. Yaşlılar yavrularını boyun keselerine biriktirdikleri besinlerle beslerler. Uçarken yakaladıkları sinek, kelebek vs. küçük böcekleri yerler. Yurdumuzda «siyah sağan», «beyaz karınlı sağan» diye iki çeşidi bulunur.

Advertisement

Leave A Reply