Sağlık Haftasının Önemi, Ne Zaman ve Ne Amaçla Kutlanır?

1
Advertisement

Sağlık Haftası ne zaman ve ne amaçla kutlanır? Sağlık Haftasının önemini ve yapılması gerekenleri anlatan yazı.

Sağlık Haftasının Önemi

SAĞLIK HAFTASININ ANLAM VE ÖNEMİ:

Mutlu bir yaşam sürdürmek ve sağlığımızı korumak için bilmemiz gereken konular vardır. Önce sağlık nedir onu öğrenelim. Bir insanın yaşamını, hastalıksız, rahat ve neşeli olarak geçirmesine sağlık denir. İnsanların yaşamlarını sağlıklı geçirmeleri ve sağlıklı yaşamaya çalışmaları en doğal haklarıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için insanların gerekli bilgileri öğrenmeleri zorunludur. Devletin de toplum sağlığını korumada büyük görevleri vardır. Toplumu sağlıklı olmayan devletler, başarılı olup, yükselemezler.

Dünya ulusları bunları göz önüne alarak kendi uluslarının sağlığını korumak için çeşitli yollara başvurmuşlardır. İşte tüm bu çalışmalar sonuç olarak koruyucu hekimliği ortaya çıkarmıştır.

Günümüzde sağlıktan daha önemli, değerli bir şey yoktur. Sağlıklı insanlar istedikleri gibi rahatça çalışıp, bol kazanç elde ederek mutlu ve zengin olurlar. O halde bir ulusun mutlu ve güçlü olabilmesi için vatandaşlarının sağlıklı olması şarttır.

Sağlığına değer vermeyen uluslar geri kalmış, bilgisiz, yoksul uluslar haline gelir. Sağlığımızı önce kendimiz için sonra da vatandaşlık görevi olarak ulusumuz için korumalıyız ve gereken önemi vermeliyiz. Hastalığı beklemeden, hasta olmadan önce sürekli doktor kontrollerine gidelim. Çünkü er geç bir hastalıkla tanışacağız. Bizim için önemli olan hastalık gelmeden önce gerekli olan önlemleri alabilmektir.

Advertisement

Türkler çok önceden beri insan sağlığına önem veren bir ulustur. Osmanlı Devleti’nin ilk kurulduğu yıllarda sağlık sorunları ile yakından ilgileniyordu. Her caminin yanına bir de hastane yaptırılırdı. Fakat sonraları sağlık işleri aksadı, gereği gibi önem verilmez oldu. Cumhuriyet kurulduktan sonra, sağlık işleri modern anlamda yeniden ele alınarak, önemle üzerinde durulmaya başlandı. Sağlık Bakanlığı kuruldu. Bakanlığın sürekli ve örgütlü çalışmalarıyla yurt çapında büyük başarılar elde etmiştir.

Yurdumuzda olduğu gibi diğer dünya ulusları da sağlığa önem verirler. Bu gün bütün dünya ulusları sağlıklı yaşamak için el ele vermişlerdir, örgütler kurmuşlardır. Dünya ulusları sağlık işlerinde birbirlerine yardımcı olmak için Birleşmiş Milletler’in bir kolu olan Dünya Sağlık Teşkilatı’nı kurmuşlardır. Bu sağlık teşkilatının merkezi Cenevre’dedir. 7 Nisan 1947 tarihinde kurulan bu örgüt, her yıl nisan ayının 7. gününü “Dünya Sağlık Günü” olarak ilan etmiştir.

Bütün dünya ulusları sağlık gününü bir gün olarak işledikleri halde, yurdumuzda sağlık konusu bir hafta süreyle devam eder.

Halk Sağlığı Eğitimi Türkiye Milli Komitesi 7-14 Nisan tarihlerini Sağlık Haftası olarak değerlendirip hafta boyunca çeşitli etkinlikler yapılmasını, birey ve toplum sağlığı konusunda uygun çalışmalarla yurttaşların aydınlatılmasını kararlaştırmış bulunmaktadır.

Sağlıklı yaşam ve sağlığımızı korumak için şunlara dikkat etmemiz gerekir.

  1. Yiyecek ve içeceklerimizin temiz, taze olmasına dikkat etmeliyiz.
  2. Terli iken su içmemeliyiz.
  3. İçeceklerimizin temiz ve mikropsuz olmasına dikkat etmeliyiz.
  4. Sağlıklı yaşamak için, çok önemli bir yere sahip olan temizlik konusuna dikkat etmeliyiz.
  5. Yemeklerimizi yerken lokmalarımızı çok iyi çiğnemeliyiz.
  6. Bulaşıcı hastalık ve kazalardan sakınmalıyız.
  7. Mikroplu yerlerde dolaşmamalı, mikroplardan korunmalıyız.
  8. Çalışma, dinlenme ve eğlenmede dengeli hareket etmeliyiz.
  9. Aşı ve koruyucu iğnelerden kaçmamalıyız.
  10. Can boğazdan gelir sözünü unutmadan dengeli bir şekilde beslenmeliyiz.

Bu kuralları daha da çoğaltabiliriz. Bu temel kurallara uyarak, büyük Atamızın “Sağlam kafa Sağlam vücutta bulunur.” sözünü unutmadan, kendimiz ve ülkemiz için sağlığımıza özen gösterip, korumalıyız.

Advertisement


1 Yorum

Leave A Reply