Sağlık İçin Sumak, Sumağın Sağlığa Olağanüstü 6 Faydası

0

Sumak nedir ve nasıl tüketilmelidir? Sumak baharatının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri nelerdir? Sumağın sağlığımıza yararları.

Tatlı ve ekşi bir tada ve kırmızı-mor renk tonuna sahip sumak, mutfaklarda birçok yemeğe zengin bir lezzet katan harika bir baharattır. Sumak bitkisinin çeşitli yemeklere lezzet ve renk ekleme yeteneğine ek olarak başka birçok avantajı vardır. Yüksek antioksidan, flavonoid, polifenol ve diğer maddeler konsantrasyonu sayesinde çeşitli hastalıklarla başa çıkmamıza ve genel sağlığımızı iyileştirmemize yardımcı olabilir. Peki, sumak nedir, nasıl yapılır, sağlığımızı nasıl etkiler. Onu farklı yemeklere nasıl dahil edebiliriz? Tüm bunları ve daha fazlasını aşağıdaki makalede öğreneceksiniz.

sumak

Sumak hakkında bazı bilgiler

Sumak, Orta Doğu mutfağında aynı adı taşıyan bir çalının meyvelerinden yapılan iyi bilinen bir baharattır. Bu baharatın kullanımı özellikle doğal olarak yetiştiği Ortadoğu’da yaygındır. Adı Suriye kaynaklıdır ve çalının meyvesinin yoğun kırmızı rengi nedeniyle “kırmızı” anlamına gelir. Baharatı bitkiden üretmek için, meyvesi kurutulur ve ince bir kırmızı-mor toz haline getirilir. Limon aromalı baharat, et ve tavuk yemekleri hazırlamak için çeşitli mutfaklarda, aynı zamanda baharat salataları ve benzeri yemekler için çeşitli baharat karışımlarında da kullanılır.

1. Kan şekeri seviyelerini dengeler

Yüksek kan şekeri seviyeleri sağlığımızın birçok yönünü etkileyebilir. Kısa vadede, bu durum yorgunluk, baş ağrısı, sık idrara çıkma ve artan susuzluk belirtilerine neden olabilir. Uzun vadede, sinir hasarı, böbrek problemleri ve yaraların iyileştirme yeteneğinin azalması gibi sonuçlar doğurur. Çalışmalar, sumağın normal kan şekeri seviyelerini korumaya yardımcı olabileceğini göstermiştir – diyabetli 41 kişiyle yapılan bir çalışmada, bir grup üç ay boyunca günde 3 gram sumak tüketirken diğer gruba bir plasebo verilmiştir. Çalışma döneminden sonra sumak tüketen kişilerin kan şekerinde % 13’lük bir düşüş yaşadı. Ayrıca sumak, şekerin kan dolaşımından dokulara taşınmasından sorumlu olan hormon olan insülin direncini önlemeye yardımcı olabilir – yani, kan şekeri seviyeleri yüksek olduğunda, insülin seviyeleri buna göre etkilenir. 2014 yılında yayınlanan bir araştırmanın bulgularına göre sumak, vücuttaki insülin seviyelerini düşürmede, direncini önlemek ve kan şekeri seviyelerini stabilize etmek için etkili olabilir.

sumak

2. Kolesterolü düşürür

Yüksek kolesterol, kalp hastalığı için en büyük risk faktörlerinden biridir. Kolesterol arterlerde birikebilir ve kasılmalarına ve sertleşmelerine neden olabilir, bu da kalp kaslarının yükünü arttırır – kan akışında zorluğa neden olur. Yeni araştırmalar sumağın kolesterolü düşürerek kalp fonksiyonunu desteklediğini ve bu da kalp hastalığı riskini azalttığını göstermiştir. İran’daki Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre sumak, yüksek kolesterolü olan sıçanlarda kolesterol ve trigliseritleri azaltmıştır. Türkiye’deki Sütçü-İmam Üniversitesi’nde yapılan bir başka çalışmada, sumak ve zencefil kombinasyonunun tavuklarda kolesterol seviyelerinde önemli bir azalmaya neden olduğunu gösteren benzer bulgular vardır.

3. Antioksidan bakımından zengindir

Antioksidanlar, hücreleri kronik hastalıkların gelişmesinden korumayan ve zararlı serbest radikallerle savaşmaya yardımcı olan güçlü bileşiklerdir. Bazı çalışmalar antioksidanların kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi karmaşık hastalık riskini azaltabileceğini öne sürdü. Sumakta, vücudumuzu sağlıklı tutmaya yardımcı olabilecek çok sayıda antioksidan bulabilirsiniz. Aslında, 2015 yılında Hindistan’da bir üniversitede yapılan çalışmalar, sumağın sıçanlarda diyabetin etkilerini azaltmada etkili olduğunu, özellikle yüksek antioksidan içeriğinden dolayı etkili olduğunu göstermektedir.

4. Kemik erimesi olasılığını azaltır

Kemik kaybı veya osteoporoz, kemik kütlesi kaybından kaynaklanan zayıf kemikler ve artan kırık riski ile karakterize yaygın bir durumdur. Kemik kaybı riski yaşla birlikte istikrarlı bir şekilde artar ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, 65 yaşın üzerindeki kadınların % 25’inin boyun ve bel omurgasında bu fenomenden muzdarip olduğu tahmin etmektedir. Sumağın kemik sağlığı üzerindeki olası etkileri üzerine araştırmalar çok sınırlı olmasına rağmen, bir çalışma bazı umut ve cesaret verici sonuçlar buldu. 2015 yılında yapılan bir çalışma, sumak ekstraktının sıçanlara verilmesinin, kemik metabolizmasına dahil olan belirli spesifik proteinlerin dengesini değiştirdiğini ve kemik erimesini azalttığını gösterdi.

sumak

5. Kas ağrılarını yatıştırır

Kronik kas ağrınız varsa, baharat dolabınızdaki sumak sorunu tedavi etmeye yardımcı olabilir. Aslında, Mısır’daki Mansoura Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma, sumaktan demlenebilen Sumak suyunun sağlıklı yetişkinlerde aerobik egzersizi sırasında kas ağrısını azaltmaya yardımcı olabileceğini ortaya koydu. Sumak zengin antioksidan içeriği sayesinde, iltihaplanma riskini azaltmaya yardımcı olabilir ve böylece ağrıdan ek rahatlama sağlayabilir. 2009 yılında yapılan çalışmalar, inflamasyonun sadece çeşitli hastalıkların gelişimine katkıda bulunmadığını ve otoimmün hastalığın gelişiminde önemli bir rol oynadığını göstermektedir.

6. Kansere karşı mücadelede yardımcı olabilir

İnternette sumağın kanser hücrelerinin gelişimine nasıl yardımcı olabileceğini araştırırsanız, yüzlerce ilgili sonuç bulacaksınız. Bununla birlikte, sumak tüketimi ve kanser arasındaki ilişki üzerine yapılan tüm çalışmaların sadece laboratuvar koşullarında olduğunu ve şu anda insanlar üzerinde henüz test edilmediğini belirtmek önemlidir. İyi haber, sumak ve kolorektal kanser arasındaki ilişki üzerine yapılan çalışmaların, kanser hücrelerini bu şekilde tedavi etmenin gelişimlerini önemli ölçüde engellediğidir. Ek olarak, İran’daki Esfahan Üniversitesi’nde yapılan çalışmalara göre, sumak reçinesinin kanserli tümörlere gıda ve oksijen sağlayan yeni kan damarlarının oluşumunu anjiyogenezi inhibe ettiği bulundu. Ek olarak, sumak alımının meme kanseri, lösemi, yumurtalık kanserinden pankreas kanserine ve diğer birçok kansere tedavi edebileceğini kanıtlayan çeşitli çalışmalar bulabilirsiniz.

Kaynak:ba-bamail.com


Leave A Reply