Sağlık Nasıl Korunur? Sağlığımızı Korumak İçin Yapmamız Gerekenler

0
Advertisement

Sağlık neden önemlidir? Sağlımızı korumak için neler yapmalıyız? Sağlığımızın düşmanları, sağlığı bozan şeyler nelerdir, hakkında bilgi.

Sağlıklı Beslenme

Sağlık Nasıl Korunur?

Sağlık, vücudumuzun hastalıksız, ağrısız, kısaca iyi olmasıdır. İnsanın sağlığı nasıl bozulur?

Mikroplar

* Mikroplar, çok zararlıdır, yiyecekleri ekşitirler, çürütürler, bizleri ve hayvanları hasta ederler. Bu nedenle mikroplardan uzak durmalıyız. Mikroplar, her yerde olabilir. Çok çeşitli mikrop vardır, hepsi de ayrı ayrı hastalık yapar. Hastalanmamak için temiz olmalıyız. Sık sık yıkanmalı, yemeklerden önce ve sonra, tuvalete girip çıkınca ellerimizi sabunlamalıyız.

* Yağmurlu günlerde ıslanmamak, çok sıcak günlerde de güneşten korunmak için şemsiye kullanırız. Mikroplardan korunmak için de aşılanmalıyız. Bir yerimiz yaralanır, çizilirse ilâçla temizlemeliyiz, gerekirse sarmalıyız.

* Yorucu davranışlar da sağlımızı bozar. Söz gelimi, sürekli çalışmak, uykusuz kalmak, uzun süre koşuşmak, atlayıp zıplamak zararlıdır. Sporu kurallarına göre yapmalıyız. Ayrıca terli iken su içmek, insanın çabuk hastalanmasına neden olur.

Advertisement
Düzensiz beslenme sağlığımızı bozar

* Düzensiz beslenme sağlığımızı bozar. İnsan bir makineye benzer. Söz gelimi, otomobilin çalışması ve yürümesi için benzin ve yağ konur; parçaları eskirse değiştirilir, bazı yerleri yağlanır.

* Vücudumuzun bir bölümü yaralanır, kemikler kırılabilir. Çocuklar büyürler ve gelişirler. Bu işlerin tümünü yenileyici ve onarıcı besinler yapar. Yani proteinler yapar. Proteinli yiyeceklere bolca yer verilmelidir.

Spor Önemli

* Yürür, oynar, spor yaparız. Bunları enerjimiz yaptırır. Yağlı ve şekerli besinler bol bol enerji verir. Vücudumuz için vitaminler de gereklidir. Vitaminler çok çeşitlidir, eksikliği hastalıklara neden olur. Vitaminler meyve ve sebzelerde çokça bulunur.

* Sağlığımız için her çeşit besinden yemeliyiz. Böylece daha güçlü ve gürbüz oluruz, bilgili ve çalışkan duruma geliriz. Unutmayalım : “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.”

* Giysilerin kirli oluşu, mevsimlere uygun olmayışı hastalığı çağırır. Örneğin, pamuklu, keten ve ipekli, açık renkli giyecekler kışın giyildiğinde üşürüz; nezle, grip, anjin, bronşit vb. hastalıklara kolayca yakalanabiliriz.

* Kazalar, sakat ve özürlü kalmamıza neden olabilir. Dalgın olmak ve dikkatsizlik kazaların başlıca nedenidir. Trafik kazaları, yanma, elektrik çarpmaları, düşme kazaların başlıcalarıdır.

Advertisement
Zehirlenmeler

* Zehirlenmeler de sağlığımızı tehlikeye sokar. Bayat, kokmuş yiyecekler ve içeceklerin kullanılması ile insanlar zehirlenebilir. Yiyeceklerimiz taze olmalı, iyice yıkanmalıdır. Öte yandan kalaysız bakır kaplar, bilinçsiz alınan ilâçlar, mantarlar, zehirli böcek ve hayvanların ısırması, zehirli maddelerin yiyeceklere karışması, insan için tehlikelidir, ölüme bile yol açabilir.

* Çevre (akarsular, göl ve denizler, hava, içme suları, gezip dolaştığımız alanlar) kirlenmesi de sağlığı bozan etkenlerin başında gelir. Söz gelimi, hava kirliliği solunum yolları hastalıklarına, zehirlenmelere neden olur. Suların kirlenmesi çeşitli bulaşıcı hastalıklara yol açar, su ürünlerine mikrop ve zehir bulaşır. Çöplükler mikrop yuvalarıdır. Tuvalet ve lâğım suları sağlığı tehlikeye sokmayacak biçimde akıtılmalıdır.

* Alkollü içkiler, sigara, uyuşturucu maddeler sağlığımız için zararlı ve tehlikelidir.


Leave A Reply