Zimbabve Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Ülkeler Rehberi

0
Advertisement

Zimbabve ile ilgili bilgi, başkenti, yönetim biçimi, ekonomisi, haritası, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu, tarihi hakkında bilgi.

Zimbabve Bayrağı

Zimbabve Bayrağı

Zimbabve;

  • Yüzölçümü: 390.622 kilometrekare
  • Başkenti: Harare.
  • Dil: İngilizce, Bantu dilleri (Şona, Ndebele).
  • Din: Hristiyan (% 10 Katolik, % 10 Protestan) doğal dinler (% 75), Müslüman (% 5).
  • Para birimi: 1 Zimbabve doları = 100 cent.
  • Başlıca kentleri: Bulavayo, Çitungviza, Gveru, Mutare, Kvekve.

Güney Afrika’da devlettir. 1964’e kadar Güney Rodezya, 1964’ten bağımsızlığın kazanıldığı 1980’e kadar Rodezya adlarıyla anılan, denize çıkışı bulunmayan birkaç Güney Afrika ülkesinden biri olan Zimbabve, kuzeybatı-kuzeyden Zambiya ve Mozambik, doğu-güney-doğudan Mozambik, güneyden Güneş Afrika Cumhuriyeti, Güneybatı-batıdan Botsvana ile çevrilidir.

Yüzey Şekilleri;

Zimbabve’de 4 ayrı coğrafya bölgesi ayırt edilebilir: Güneybatıdan kuzeydoğuya uzanan Yukarı Veld Yaylası (kuzeydoğuda 1.530 m’ye ulaşır); Orta Veld Bölgesi; Orta Veld’in her iki yanında, kuzey-güney doğrultusunda uzanan Aşağı Veld (900-920 m); Mavuradona (1.800 m) Dağları. Başlıca ırmaklar, Zambiya ile sınır oluşturan ve üzerinde Kariba Barajı ile Kariba Baraj Gölü’nün yer alan Zambezi Irmağı, Güney Afrika ile sınır oluşturan Limpopo, Sanyati’dir.

zimbabve

Kaynak: pixabay.com

İklim;

Zimbabve’de, görece astropikal bir iklim egemendir. Aşağı Veld’de yıllık sıcaklık ortalaması 20-30°C arasında değişirken, deniz düzeyinden 1.500 m yükseltideki Harare’de 14-24° C arasındadır. Kuru mevsim sayılan mayıs-eylül aylarında, gece don olayı olağandır. İnganya Dağları’nın doğudaki yüksek yaylalarında (1.670 m), sıcaklık 1 l°C-180C’ye kadar düşer. En yoğun yağışlar, sıcak yağışlı mevsim kasım-nisan arasında görülür. Yıllık ortalama yağış tutarı, kuzeyde 1.300 mm, güneyde 500 mm’den azdır; yılda 1.500 mm yağış alan doğu yaylaları en önemli bölgedir.

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Ülkenin büyük bir bölümü ağaçlıklı savanlarla kaplıdır. Selvi ağaçlarının yoğun olduğu doğu yaylalarında, herdem yeşil ormanlar göze çarpar. Zambezi Vadisi’nin ormanlık alanlarında maun ve tik ağacı yetişir. Yukarı ve Orta Veld bölgelerinde, çeşitli sert keresteli ağaçlar ve sık çalılıklar egemendir. Zengin doğal yaşam, çok sayıda ulusal parkla koruma altına alınmıştır. Batıda Uvanki Ulusal Parkı, Afrika’nın en geniş fil ve yaban sığın sürülerini içerir; aslan, güneyafrika geyiği, zürafa, gergedan, zebra, kudu ve su antilobu öteki hayvanlar arasındadır. Güneydoğuda Kyle Ulusal Parkı’nda, ender bulunan beyaz gergedan, oribis ve nyala (antilop türü) yaşar..

zimbabve

Kaynak: pixabay.com

Ekonomisi;

Tarım. Toplam yüzölçümün % 17’sini oluşturan ekili alanların % 50’si plantasyon türünde olup sahipleri Beyazlardır. Zencilerin elindeki topraklarda üretim geçimlik düzeydedir. Buğday, mısır, süpürgedansı, rapa, akdarı, soyafasulyesi pamuk, tütün, yerfıstığı, çay, kahve, turunçgil, başlıca tarım ürünleridir.

Advertisement

Hayvancılık. Çayır ve otlaklar, daha geniş alan kaplamakla birlikte, yetiştirme yöntemlerinin geri oluşu, kuraklık gibi nedenler, verimi düşürür. Büyük ve küçükbaş (sığır, koyun, keçi, domuz) varlığı toplamı 8 milyondur. Göller ve barajlarda, üretme çiftliklerinde alabalık, çipura, karides, kerevit üretimi yılda 200 bin tonu bulur.

Endüstri. Endüstri etkinlikleri genelde tarım ürünlerinin işlenmesine dayanır. Dokuma, kereste, mobilya, plastik, çimento, sigara, alkolsüz içecekler, öteki başlıca endüstri dallarıdır. Yıllık elektrik enerjisi üretimi 5 milyar kWh. Doğal Kaynaklar. Ülke doğal kaynaklar açısından zengindir: Altın, gümüş, kalay, bakır, krom, nikel, demir filizi, kömür, kobalt, asbest.

Ticaret. Çeşitli madenler (altın, gümüş, nikel, bakır, kalay, krom), deri, mısır, şeker, çay, başlıca dışsatım; hampetrol, makine, ulaşım araç gereçleri, kimyasal ve işlenmiş ürünler, besin başlıca dışalım mallarıdır. Büyük Britanya, Almanya, ABD, Güney Afrika Cumhuriyeti, Zambiya en büyük ticaret ortaklarıdır.


Leave A Reply