Saint Vincent ve Grenadinler Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Saint Vincent ve Grenadinler – Saint Vincent ve Grenadinler ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

Saint Vincent ve Grenadinler

Kaynak: pixabay.com

Saint Vincent ve Grenadinler;

  • Yüzölçümü: 389.3 km2.
  • Başkenti: Kingstown (15.670).
  • Dil: İngilizce, Kreol İngilizcesi.
  • Din: Hristiyan (Anglikan % 47, Metodist % 28, Katolik % 13).
  • Para birimi: 1 Doğu Karaib dolan = 100 cent.

Karaibler’de ada devletidir. Karaib Denizi’nin doğusunda, Küçük Antiller’de, tropik küçük adalardan oluşan St. Vincent ve Grenadine Adalan’nın (Bequia, Mustique, Canouan ve Mayreau) kuzey bölümününü de içerir. Daha küçük olan bu adalarla yerleşim yoktur. En yakın kara parçası kuzeybatısındaki Venezüella’ya 300 km uzaklıktadır.

Yüzey Şekilleri;

Adalar, volkanik kökenlidir. Grenadine Adaları gibi dağlarla kaplı St. Vincent’in en yüksek noktası, kuzeyde faal La Soufriere (1.234 m) Yanardağadır (1979’da faaliyete geçerek 20 bin kişinin bölgeyi terketmesine yol açmış, tarım etkinliklerine büyük zarar vermişti). Dağların batısı kayalık, ormanlarla örtülü, tepelerle kaplıdır. Doğu bölgesinde ise hafif eğimli tepeler görülür. Bazı küçük ve hızlı akışlı ırmaklar, derin vadiler boyunca iç bölgelerden geçerek kıyı ovalarına ulaşır. St. Vincent’te kuzeydoğu alizelerinin serinlettiği ılıman deniz iklimi hüküm sürer. Sıcaklık 18-31°C arasında değişir. Yıllık yağış tutan alçak kesimlerde 1.520 mm, dağlık bölgelerde ise 3.810 mm’yi bulur. Ocak-mayıs arasında kurak bir iklim görülür; geri kalan bölümü yağışlıdır.

Saint Vincent ve Grenadinler

Kaynak: pixabay.com

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Orman örtüsü gerilemekle birlikte, yine de zengin sayılır. Son yıllarda ağaç kesimli, toprak aşınmasını önlemek amacıyla yasaklanmıştır. Sedir, hintkirazı, maun, demirhindi en sık görülen ağaçlardır. Batı dünyasının en eski botanik bahçeleri adada kuruludur. Tropik ve küçük ağaçlıklar içinde görülen soufriere ağacı, S t. Vincent’e özgü bir türdür. Kuş çeşidinin bol olduğu adada, soyunun tükenmemesi için korunan St. Vincent papağanı ve ıslık çalarak öten ardış kuşu en bilinen türlerdir.

Ekonomi;

Dışsatımın % 60′ mı oluşturan muz en önemli üründür (1980’deki kasırga, üretimi önemli ölçüde düşürmüştür). Ülke, ararot üretiminde Karaibler’de birincidir. Şekerkamışı, hindistancevizi ise öteki önemli ürünlerdir. Hayvancılık (sığır, domuz, koyun, keçi, toplam 36 bin baş), iç tüketimi karşılamaktan uzaktır. Turizm, bir başka önemli gelir kaynağıdır. Hafif endüstri (elektronik donanım montajı, elektrikli araç gereçleri, beton kalıp, konfeksiyon, alkollü içkiler, konserve) etkinlikleri yoğundur. Ancak, sürekli açık veren dış ticaret, Büyük Britanya, ABD, Kanada yardımları, turizm gelirleriyle kapatılmaya çalışılır. Yıllık elektrik enerjisi üretimi 35 milyon kWh’tır. Yüksek işsizlik oranı, ülkenin en önemli sorunudur. Şeker, muz, hindistancevizi, rom, ararot, başlıca dışsatım; ham petrol, makine, motorlu taşıt, yapay gübre, hammadde, tüketim eşyaları, besin, başlıca dışalım mallarıdır. Büyük Britanya, ABD, Kanada, Trinidad Tobago, Karaib Ortak Pazarı ülkeleri, en büyük ticaret ortaklarıdır. Büyük adalara ve Trinidad’a uçak, feribot seferleri düzenlenir. 620 km uzunluğundaki karayolları asfalttır.

Saint Vincent ve Grenadinler

Kaynak: pixabay.com

Tarihi

Küçük Antiller’in bilinen en eski halkı Güney Amerikalı Aravaklar’dır. Bunlar, daha sonra Avrupalılar tarafından adadan sürülen Karaibler tarafından St. Vincent’ten uzaklaştırıldı. Kristof Kolomb 22 Ocak 1498’de adaya çıktı. Küçük Antiller’in öteki adaları gibi St. Vincent’in tarihi de Karayipler’i sömürgeleştiren İngiltere ve Fransa arasındaki rekabeti yansıtır. Adanın ilk Zenci halkı 1675’te Bequia’da gemi kazasına uğrayan kölelerdir. Karayiplerle karışan bu Zenciler, 1718′ de Karayip Kızılderililerine karşı savaştılar. Çeşitli tarihlerde İngiliz ve Fransız yönetimleri altında kalan Karayipler 1795’te ayaklandı.

Advertisement

Savaşı yitiren Karayiplerin çoğu Honduras’a sürüldü. St. Vincent 1833’ten sonra, Barbados 1885’te gruptan ayrıldı, 1956’da birlik dağıldı. St. Vincent’e, 1967’de Büyük Britanya’nın gözetimi altında kendi hükümetini kurması önerildi, ancak özerklik konusundaki anlaşmazlıklar 1969’a kadar sürdü. Ekim 1979’da, İngiliz Uluslar Topluluğu’nun bağımsız bir üyesi oldu. Bağımsızlık sonrasında yapılan ilk seçimi, liderliğini Milton Cato’nun yaptığı Saint Vincent İşçi Partisi; Temmuz 1984, Mayıs 1989 seçimlerini ise James Mitchell’in Yeni Demokratik Partisi kazandı. Soufrière Yanardağı’nın patlaması (1979), ertesi yıl meydana gelen Ailen Kasırgası, ülke ekonomisinde büyük zarara yol açtı.


Leave A Reply