Sait Faik Abasıyanık Kimdir? Ünlü Türk öykü yazarı olan Sait Faik Abasıyanık hayatı, biyografisi, eserleri ile ilgili bilgi.
Sait Faik Abasıyanık; yazardır (Adapazarı 1906-İstanbul 1954). Adapazarı’nda başladığı ilk öğreniminden sonra İstanbul Erkek Lisesi’nde onuncu sınıfa kadar okudu, liseyi ilk öykülerini yazdığı Bursa’da bitirdi (1928). Önce İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde sonra babasının yükseköğrenim yapmasını istemesi üzerine kısa bir süre Lozan’da bulundu. Aynı amaçla geçtiği Fransa’nın Grenoble Kenti’nde birkaç yıl yaşadı, ailesinin isteği üzerine 1935’de yurda döndü. O yıllarda Varlık dergisinde başlattığı öykücülüğünü yaşamının başlıca amacı saydı. Tümü çok kısa süren ticaret, öğretmenlik ve gazetecilik işlerinden sonra aile geliriyle geçinmeyi yeğleyerek kendisini yazılarına adadı. Son döneminde annesiyle birlikte Burgaz Adası’ndaki köşklerinde yaşadı, bir karaciğer rahatsızlığı sonucu İstanbul’da öldü.
Edebi Kişiliği ve Eserleri
İlk ürünlerinden başlayarak değişik bir yazarlık tutumunu sergileyen Sait Faik, gelişimli, düğümlü, sürprizli sonuca dayalı olay öyküsü yerine kişilerin yaşamlarının dram noktalarına dikkat eden, şiirli ve etkili bir anlatıma dayanan öykü biçimini yürürlüğe koydu. Adapazarı ve Bursa izlenimlerini taşıyan çocukluk anıları, Grenoble yıllarının Fransa’sı, İstanbul’da daha çok yoksul kişilerin barınağı olan kenar semtler ve ömrünün son döneminde de Burgaz balıkçıları ve adalar doğası başlıca konuları oldu.
İnsanlığın doğal mutluluk hakkını savunan, emeğin gerçek karşılığını arayan, doğayla çalışmada zafer kazanmış insan çalışmasını yücelten Sait Faik. Toplum kurallarının baskısı altında umutsuz ve yalnız kaldığı dönemlerde doğaya ve Burgaz balıkçılarının ilkel yaşamlarına sığındı, iyiliğe ve güzelliğe duyduğu özlemleri dile getirdi. Zaman zaman kişiliğindeki tedirgin eğilimleri bilinçaltına atılmış sapmaları, yalnızlığının yarattığı insan ve dost gereksinmelerini gerçeküstücü bir teknikle yansıttığı da oldu.
Birçok yazarlar gibi Sait Faik Abasıyanık da edebiyata önce şiirle girdiyse de, çeşitli denemelerden sonra, hikayecilikte karar kıldı, Türk edebiyatında bu yönüyle tanındı. Hikâyeleri o güne kadar yazılmış olanlardan belirli bir farklılık, ayrılık gösterir. Eskiden hikâyelerde ağırlık, genellikle, konuya verilirdi. Sait Faik Abasıyanık ise konuyu, olayları ikinci plana attı. Bir konuyu, olayı başından sonuna kadar düzenli bir biçimde ele alıp işlemek, onlardan belirgin bir sonuç çıkarmak yerine, küçük küçük olguları düzenli-düzensiz birbirine ekleyip bunları şiirli bir dille anlatmayı, okuyucuları böylece etkilemeyi gözetti.
Hikâyelerinde İstanbul’un kalabalık, gösterişli semtleri, bunların insanları ile birlikte kıyı-köşelerin, daha çok Adalar’ın, kenar semtlerdeki alçak gönüllü insanların, balıkçıların, esnafın, gençlerin yaşantıları, buraların tabiat özellikleri, güzellikleri içten bir dille işlenip anlatılmıştır. Yazar, içinde bulunduğu ortamın canlı-cansız bütün varlıklarından edindiği izlenimleri çok güçlü, rahat bir gözlemle vermiştir ki onun edebiyat alanındaki en büyük başarısı da bu sayılır, ömrünün son yıllarında, Amerika’daki uluslararası Mark Twain edebiyat derneğinin şeref üyeliğine seçildi.
1953’te ABD’deki Mark Twain Derneği tarafından modern edebiyata hizmetlerinden ötürü onur üyeliğine seçildi.
Medar-ı Maişet Motörü (1944) adlı romanını Birtakım İnsanlar adıyla yeniden bastırdı (1952). Bu türde Kayıp Aranıyor adlı bir ürün daha verdi (1953). Şiirlerini Şimdi Sevişme Vakti (1953) kitabında topladı. Çoğunluğu öykü havası taşıyan röportajlarıyla birlikte bütün öyküleri önce şu kitaplarda toplandı: Semaver (1936), Sarnıç (1939), Şahmerdan (1940), Lüzumsuz Adam (1948), Mahalle Kahvesi (1950), Havada Bulut (1951), Kumpanya (1951), Havuz Başı (1952), Son Kuşlar (1954), Alemdağda Var Bir Yılan (1954), Az Şekerli (1954), Tüneldeki Çocuk (1955), Mahkeme Kapısı (1956).
Ölümünden sonra önce Varlık Yayınları arasında çıkan “Bütün Eserleri” ailesinin vasiyetini üstlenen Darüşşafaka Cemiyeti’nin arttırmasını kazanan Bilgi Yayınevi sürdürüyor. 1970’te çıkan 8. ciltte geniş bir kaynakça taşıyan bu dizi, yazarın kitaplarına girmemiş yazı, şiir, röportaj ve mektuplarıyla (Balıkçının Ölümü, Yaşasın Edebiyat 1977), 10. cilde ulaşmış bulunuyor. Açık Hava Oteli (1980). Kitaplarının gelirinden karşılanmak ve Sait Faik’in ölüm yıldönümlerinde (11 Mayıs) en iyi öykü kitabına verilmek üzere Darüşşafaka Cemiyeti’nin yönettiği Sait Faik Abasıyanık Öykü Armağanı bugün de yürürlüktedir. Burgaz’daki evi halka açık bir müze olarak düzenlenmiştir.