Sakallı Akbaba (Gypaetus Barbatus) Nasıl Bir Hayvandır? Genel Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Sakallı akbaba (Gypaetus Barbatus) nasıl bir hayvandır? Yaşam alanları nereleridir? Beslenme ve üremeleri ile genel karakteristik özellikleri hakkında bilgiler.

Sakallı Akbabalar orta ila büyük yırtıcı kuşlardır. 51 ila 62 cm (20 – 24 inç) arasında bir uzunluğa, 152 ila 167 cm (60 – 66 inç) arasında bir kanat açıklığına ve 1,5 ila 2 Kg (3,25 – 4,5 lbs) arasında ağırlığa sahiptirler.

Kahverengi ve beyaz renklidirler, altları ve başları çoğunlukla beyazdır ve üstleri çoğunlukla kahverengidir. Kadınlarda daha belirgin olmasına rağmen, koyu renkli bir göz maskesi ve koyu renkli bir göğüs bandına sahiptirler. Kısa kuyrukları ve uzun dar kanatları vardır. Balık yakalamak için suya daldıklarında da burun deliklerini kapatabilirler.

Ayakları gri/yeşil renktedir ve balık yakalamalarına yardımcı olmak için özel olarak uyarlanmıştır. Avlarını kavramalarına yardımcı olmak için pençelerinde ters çevrilebilir dış ayak parmakları ve geriye bakan pulları vardır.

Sakallı Akbaba (Gypaetus Barbatus)

Sakallı Akbaba (Gypaetus Barbatus) (Kaynak : pixabay.com)

Doğal ortam

Sakallı akbabalar, Antarktika hariç dünyanın her yerinde bulunur. Yuvaları genellikle bir su kütlesinden 3 – 5 km (1,9 – 3,1 mil) uzaktadır ve yuva yapacakları kayalık çıkıntılar, telefon direkleri, ağaçlar veya insan yapımı platformlar gibi yırtıcılardan korunan yapıları seçerler.

Sakallı akbabalar Avrupa’da, kışı Afrika’da, Kuzey Amerika ve Kanada’da üreyen akbabalar kışı Güney Amerika’da veya Amerika Birleşik Devletleri’nin en güney eyaletlerinde yaşar. Avustralya sakallı akbabaları göç etmez.

Advertisement

Diyet

Sakallı akbabalar çoğunlukla balıkla beslenir. Nadiren sürüngenleri, kemirgenleri, semenderleri ve diğer kuşları yerler. Avlarını havadan bulurlar ve bir balık yakalamak için önce suya dalarlar.

Üreme

Sakallı Akbabalar genellikle ömür boyu çiftleşir ve üreme ilkbaharda gerçekleşir. Dişiler genellikle 3 ila 4 yumurta bırakır ve onları yaklaşık 37 gün kuluçkaya yatırır.

Sakallı Akbaba yavruları, yumurtadan çıktıklarında yalnızca 50 – 60 g (1,8 – 2,1 oz) ağırlığındadır ve altları beyazla kaplıdır. 10 günlükken beyaz tüyün yerini kömür renkli kuş tüyü alır ve 2 haftalıkken tüylerin yerini tüyler almaya başlar. Civcivler 8 haftalık olduklarında uçmaya hazırdırlar. Sakallı Akbabalar 3 yaşında cinsel olgunluğa ulaşır, ancak genellikle 5 yaşına kadar üremezler.

Yırtıcılar

Baykuşlar ve kartallar Sakallı Akbabaları avlarlar ve tilkiler, kokarcalar, rakunlar, yılanlar ve diğer tırmanan hayvanların Sakallı Akbaba yumurtaları ve civcivleriyle avlandığı bilinmektedir.

Alt türler

Sakallı akbabaların dört alt türü vardır:

  • Pandion haliaetus haliaetus – Bu alt tür Avrasya’da ve kışları Güney Afrika, Hindistan ve Doğu Hint Adaları’nda ürer.
  • Pandion haliaetus carolinensis – Bu alt tür Kuzey Amerika ve Karayipler’de ürer, ancak kışları Güney Amerika’da geçirir. Genellikle daha koyu renklidir ve alt tarafı daha soluktur.
  • Pandion haliaetus ridgwayi – Bu alt tür göçmen değildir ve Karayipler’de yaşar. Çok soluk bir başı ve göğsü ve soluk bir göz maskesi vardır.
  • Pandion haliaetus cristatus – Bu en küçük alt türdür, göçmen değildir ve Avustralya ve Tazmanya’da bulunur.

Advertisement


Leave A Reply