Samson et Dalila Operası Konusu Karakterler, Camille Saint Saëns

0
Advertisement

Samson et Dalila Operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Samson et Dalila Operasının konusu, özeti, hakkında bilgi.

Samson et Dalila

SAMSON ET DALİLA

Üç perdelik operadır.
Metin: Ferdinand Lemaire.
Bestecisi : Camille Saint-Saëns
İlk oynanış: 1877 Weimar.

Başlıca kişiler:

Samson (Tenor), Abimelech (Bas), Dagon Başrahibi (Bariton), Dalila (Soprano).

Konunun geçtiği çağ ve yer: İ. Ö. 12. yüzyılda Filistin.

Konusu:

Filistin egemenliğinde yaşayan Yahudiler günün birinde kurtulacaklarına inanmakta, uzun saçlı genç Samson’un gücüne güvenmektedirler. Yahudilerin bu inancını duyan Gazza valisi Abimelech tümünü kendi tanrıları Dagon’a tapmaya zorlar. Samson tarafından öldürülür. Yahudilerin önderi kendisini izleyen Filistin askerlerini de bozguna uğratmış kente dönmüştür. Bu sırada Dagon tapınağından başlarında Dalila olduğu halde Filistin rahibeleri çıkmaktadır. Dalila, güzelliği ve sesiyle Samson’u büyülemiştir.

Advertisement

Onu Sorek vadisindeki evine çağırır. Kız kahramanı beklerken başrahip gelerek ona Samson’un gücündeki sırrı öğrenmesini tembihler. Samson görünür, Dalila kahramandan aşkına inanabilmesi için sırrını açıklamasını ister. Samson açıklar; gücü saçlarındadır. Dalila onu yatak odasına yöneltir, bir ara balkonda görünerek kendisiyle savaşır, içeri girer, biraz sonra ev çevresindeki Filistin askerlerini çağırır. İçeriden Samson’un «ihanet!» diye bağıran sesi gelmektedir. Saçı kesildikten sonra gücünü yitirmiş, gözleri oyulmuş olan Samson bir değirmende taş çevirmektedir. Oradan alınıp Dagon tapınağına götürülür, halkın alaylı sesleri arasında ilerler. Bir ara Dalila’nın sesini duyar. Kadın mahvettiği adamı alıp tapınağın iki sütunu arasına bırakır. Samson Tanrı’ya bir defa daha gün ışığına kavuşması, eski gücünü vermesi için dua eder. Tanrı Dagon adına düzenlenen âyin sürerken iki sütunu kollarını açarak iter, sütunları parçalanan tapmak halkın korkunç çığlıkları arasında içinde bulunanların üzerine yıkılır.

Besteci önce İncil’den esinli bir «oratoryo» vermeyi düşünmüş; daha sonra metin yazarının öğüdüyle çalışmalarını «opera» ya yöneltmiştir. Eserin Fransa’da sahnelenmeyeceğini anlayınca projeyi Weimar’da Franz Liszt’e açmış, bitince oraya göndermiş, «Samson et Dalila» ilk defa Weimar’da Almanca olarak oynanmıştır.

Tanınmış bölümleri:

«Prelüd», «Arrêtez, o mes Frères!» (Samson), «Amour! viens aider ma faiblesse» ve «Mon coeur s’ouvre a ta voix» (Dalila), «Voici ma misère, hélas!» (Samson), «Bakanal».


Leave A Reply