Samuel Joseph Agnon Kimdir? Yahudi Yazarın Hayatı, Eserleri, Yazıları

0
Advertisement

Samuel Joseph Agnon Kimdir? İsrailli yazar Samuel Joseph Agnon hayatı, biyografisi, eserleri, yazıları hakkında bilgi.

Samuel Joseph Agnon

Kaynak: commons.wikimedia.org

Samuel Joseph Agnon

Samuel Yosef Halevi Czaczkes (daha sonra Agnon) Buczacz’da (Lehçe yazım, Buchach olarak telaffuz edilir) veya Butschatsch’ta (Almanca yazım), Polonya Galiçya’da (daha sonra Avusturya-Macaristan İmparatorluğu içinde), şimdi Buchach, Ukrayna’da doğdu. Resmi olarak, İbrani takvimine göre doğum tarihi 18 Av 5648 (26 Temmuz), ancak her zaman doğum gününün Av’ın Dokuzuncusu olan Yahudilerin oruç günü olan Tisha B’Av’da olduğunu söylerdi.

Babası Shalom Mordechai Halevy, haham olarak atanmıştı, ancak kürk ticaretinde çalıştı ve Hasidimler arasında birçok bağlantısı vardı, annesinin tarafının Mitnagdim ile bağları vardı.

Okula gitmedi ve ailesi tarafından eğitim gördü. Agnon, Yahudi metinlerini incelemenin yanı sıra Haskalah’ın yazılarını da okudu ve ayrıca Almanca eğitimi aldı. Sekiz yaşında İbranice ve Yidce yazmaya başladı, 15 yaşında ilk şiirini yayınladı – Kabalist Joseph della Reina hakkında Yidiş bir şiir. Galiçya’da yayınlanan İbranice ve Yidiş dilinde şiirler ve hikayeler yazmaya devam etti.

1908’de Osmanlı Filistin’inde Yafa’ya taşındı. Orada yayınladığı ilk öykü, aynı yıl Ha’omer dergisinde çıkan “Agunot” (“Forsaken Wives”) idi. 1924’te resmi soyadı olarak benimsediği hikayenin başlığından türetilen “Agnon” mahlasını kullandı. 1910’da “Forsaken Wives” Almanca’ya çevrildi. 1912’de Yosef Haim Brenner’ın ısrarı üzerine “Vehaya Ha’akov Lemishor” (“Eğriler Düz Olacak”) adlı bir roman yayınladı.

1913’te Agnon, Esther Marx (1889-1973) ile tanıştığı Almanya’ya taşındı. 1920’de evlendiler ve iki çocukları oldu. Almanya’da Berlin ve Bad Homburg vor der Höhe’de (1921–24) yaşadı. Bir işadamı ve daha sonra yayıncı olan Salman Schocken, edebi patronu oldu ve onu finansal endişelerden kurtardı. 1931’den itibaren çalışmaları Schocken Books tarafından yayınlandı ve kısa öyküleri yine Schocken ailesinin sahibi olduğu Haaretz gazetesinde düzenli olarak yayınlandı. Almanya’da kısa öyküler yazmaya devam etti ve Martin Buber ile bir Hasidik öyküler antolojisi üzerinde işbirliği yaptı. İlk kitaplarının çoğu Buber’in Jüdischer Verlag’ında (Berlin) yayınlandı. Çoğunlukla asimile olmuş, seküler Alman Yahudileri, Buber ve Franz Rosenzweig, Agnon’u meşru bir kalıntı, Yahudi kutsal kitabına aşina dindar bir adam olarak görüyorlardı. Gershom Scholem onu ​​”Yahudilerin Yahudisi” olarak adlandırdı.

Advertisement

1924’te evinde çıkan bir yangın, el yazmalarını ve nadir kitap koleksiyonunu yok etti. Bu travmatik olay hikayelerinde ara sıra ortaya çıkıyor. O yılın ilerleyen saatlerinde, Agnon Filistin’e döndü ve ailesiyle birlikte Kudüs’ün Talpiot mahallesine yerleşti. 1929’da Yahudi karşıtı ayaklanmalar sırasında kütüphanesi yeniden tahrip edildi.

1931’de Hachnasat Kalla (“The Bridal Canopy”) adlı romanı eleştirmenlerden büyük beğeni toplayınca, Agnon’un İbrani edebiyatındaki yeri güvence altına alındı. 1935’te, 19. yüzyılın sonunda Buchach’ta geçen bir roman olan Sippur Pashut’u (“Basit Bir Öykü”) yayınladı. 20. yüzyılın başlarında Eretz Yisrael’de (İsrail) geçen bir başka roman olan Tmol Shilshom (“Sadece Dün”) 1945’te çıktı.

Agnon, kişisel yaşamında katı bir vejeteryandı.

Ölümden Sonrası

Agnon’un ölümünden sonra, Kudüs’ün eski belediye başkanı Mordechai Ish-Shalom evinin halka açılmasını başlattı. 1980’lerin başında, mutfak ve aile yemek odası konferans ve konferans salonuna dönüştürüldü ve burada edebi ve kültürel akşamlar düzenlendi. 2005 yılında, Kudüs’teki Agnon House Derneği, Ocak 2009’da yeniden açılan binayı yeniledi. Ev, aynı zamanda komşusu olan Alman-Yahudi mimar Fritz Korenberg tarafından tasarlandı.

Kaynak 2

Samuel Joseph Agnon; Yahudi (İsrailli) yazarıdır (Galiçya 1888-İsrail/Rehovot 1970).

Asıl adı Yosef Çaşkes. 1909’da İsrail’e gitti. Birinci Dünya Savaşı sırasındaki Avrupa gezisinden sonra Kudüs’e yerleşerek ömrünü orada tamamladı. Asıl adını bırakarak bir öyküsünden aldığı adla ün kazandı. Agunot (Terkedilmiş, Kovulmuşlar).Öykü ve romanlarının hepsi Yahudi ırkının tarihsel sorunlarıyla birlikte İsrail’in kuruluş çabaları ve bu yeni yurdun yarattığı acılar, sevinçler, başarılar toplamıdır. 1966 Nobel Edebiyat Ödülü’nü, Norveçli kadın yazar Nelly Sachs ile paylaştı.

Advertisement
Başlıca eserleri:

Dreah Nata Lalun (Bir Gecelik Misafir) 1930; Valehi Heakor Lemişar (Ova Olan Tepe) 1939; Bilvay Yamim (Okyanusun Dibinde) 1939; Tmol Silsom (Dün Olup Bitti) 1941; Haeş Vehaetsım (Ateş ve Orman Öyküleri) 1947; İddo Enam (Tılsım) 1950. Bazı eserleri ölümünden sonra basıldı: Köpekbalığı(1971).


Leave A Reply