San Francisco Nerededir? San Francisco Özellikleri, Ekonomisi, Tarihi

0
Advertisement

San Francisco hangi ülkededir? San Francisco şehrinin özellikleri, nerededir, tarihçesi, Amerika San Francisco hakkında bilgi.

San Francisco

Kaynak : pixabay.com

San Francisco

San Francisco; Amerika Birleşik Devletleri’nde, Kaliforniya Eyaleti’nde liman kenti, aynı adı taşıyan yönetim biriminin merkezidir.

San Francisco Körfezi’nin batı yakası, Büyük Okyanus ve Golden Gate Koyu kıyılarında, bir kıyı okulunun (uzunluğu 50 km, genişliği 10 km) kuzey ucunda 116 km2’lik bir alanı kaplar. Kuzeyden Golden Gate, doğudan Transbay köprüleriyle anakaraya bağlanır. Kentte, çeşitli federal makamlarla büyük şirketlerin merkezleri bulunur. Borsa ve Bank of America gibi kuruluşlarıyla, aynı zamanda Batı Amerika’nın mali merkezidir. Kent içinde endüstri etkinlikleri (besin, matbaacılık, madeni eşya, gemi yapımı) turizm ve hizmet sektörlerine göre ikinci planda kalmakla birlikte, körfez kıyısındaki yörekentlere çeşitli endüstri işletmeleri serpiştirilmiştir. Gelişmiş bir artülke (hinterland) bağlantısı ve körfezdeki doğal limanı. San Francisco’yu ABD’nin en önemli Büyük Okyanus limanlarından biri durumuna getirmiş, kentle Doğu Asya, Hawai ve Filipinler arasında yoğun bir ulaşım ağı kurulmuştur. Kentin 25 km güneyinde, körfezin güneybatı kıyısında uluslararası havaalanı vardır. 1792’de ulaşıma açılan ve yaklaşık 120 km uzunluğundaki hafif metro ağı kurulmuştur. Kentin 25 km güneyinde, körfezin güneybatı kıyısında uluslararası havaalanı vardır. 1972’de ulaşıma açılan ve yaklaşık 120 km uzunluğundaki hafif metro ağı (Bay Area Rapid Transit), körfezin altından geçer. San Francisco, 3 üniversitesi, operası, tiyatroları, senfoni orkestrası, zengin müzeleri ve kitaplıklarıyla önemli bir bilim, eğitim ve kültür merkezidir.

Tarih.

1776’da, İspanyollar, San Francisco Körfezi’nde tahkim edilmiş bir yerleşim yeri olan Yerba Buendyı ve ona bağlı Fransisken misyoner istasyonu San Francisco de Asis’i kurdular. Bu yerleşim yeri 1847’de San Francisco adını aldı. 1848’de ABD’ye geçmesi ve 1850’de Sacramento Irmağı’nda altın bulunmasıyla birlikte kent hızla gelişti. Union Pacific Demiryolu’nun yapımı (başlangıcı 1869) ve Panama Kanalı‘nın açılması (1914) sayesinde ABD’nin doğusuyla bağlantısı sağlanan ve Doğu Asya ile canlı bir ticaret trafiği oluşturan kent, Batı Amerika’nın bir metropolü durumuna geldi. 1906 depremi ve bunun çıkardığı yangında tamamına yakını yandıysa da, kısa zamanda yeniden kuruldu. San Francisco Konferansı (25 Nisan-26 Haziran 1945) sonunda İkinci Dünya Savaşı’ndan galip çıkan ülkeler Birleşmiş Milletler kuruluş belgesi üzerinde görüşmeler yaptılar. 26 Haziran 1945’ te 51 ülkenin kuruluş bildirgesini imzalamasıyla BM Örgütü kuruldu.


Leave A Reply