Sanal Gerçeklik ile Artırılmış Gerçeklik Arasındaki Fark Nedir?

0
Advertisement

Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik nedir? Çok karıştırılan Sanal gerçeklik ve arttırılmış gerçeklik arasındaki farklar ve benzerlikler nelerdir?

Teknolojinin hızla gelişiyle birlikte, sıkça kullandığımız ‘gerçeklik’ teriminin tanımı en temel düzeyde sürekli olarak değişiyor. Son zamanlarda, bu değişiklikler daha da dramatik oldu!

Sanal Gerçeklik ile Artırılmış Gerçeklik Arasındaki Fark Nedir?

Kaynak : pixabay.com

Örneğin, gerçekliği deneyimleme şeklimizi ele alalım. Sahip olduğumuz beş temel duyu, herkesin günlük yaşamını kolaylıkla yaşaması için yeterlidir (aslında oldukça tartışmalı olsa da!). Bununla birlikte, bu beş duyu bile sadece orada ‘gerçekte’ olmayan şeyleri görme, duyma ve algılama söz konusu olduğunda çok şey yapabilir. “Simüle edilmiş gerçeklik” kavramı burada devreye giriyor.

Bu “simüle edilmiş” konusu dünyayı saran en son iki teknoloji, Artırılmış Gerçeklik ve Sanal Gerçekliktir. Bununla birlikte, bu teknolojilerin her ikisinin de sundukları önemli benzerlikler ve kullanıcının etrafındaki fiziksel gerçekliği her ikisinde de değişmesi / vurgulaması nedeniyle, insanlar birini diğeriyle karıştırmaya eğilimlidir.

Bu teknolojilerin ne olduğuna ve birbirlerinden nasıl farklı olduklarına bakalım.

Sanal Gerçeklik nedir?

“Sanal” ve “gerçeklik” kelimesinin doğasında var olan anlamlar, spektrumun iki uç noktasındadır. Genellikle ‘VR’ olarak kısaltılan Sanal Gerçeklik sizi tamamen yapay olarak yaratılmış ve geliştirilmiş farklı, görsel bir dünyaya sokar. Sizi tamamen fiziksel çevrenizden “sanal” bir dünyaya taşır, burada gerçekten onun bir parçası olursunuz ve onunla çeşitli şekillerde etkileşime girersiniz. Görsel bir deneyim yaratmanın yanı sıra (açıkça görme duyunuza da dokunan) VR, işitme, koku ve dokunma dahil olmak üzere bir dizi duyunuzla etkileşime girebilir.

Advertisement

Artırılmış Gerçeklik Nedir?

Artırılmış Gerçeklik (AR), yapay yollarla ‘artırılmış’ veya ‘geliştirilmiş’ bir gerçekliği ifade eder. Temel olarak simüle edilmiş girdilerin yardımıyla gerçekliğinizi geliştirir, yani gerçek çevrenizdeki simüle edilmiş bir simgeyle değiştirilir veya gerçek dünyaya eklenir.

Sanal Gerçeklik ile Artırılmış Gerçeklik Arasındaki Fark Nedir?

Kaynak : pixabay.com

Görsel Gerçeklik vs. Artırılmış Gerçeklik

Deneyim

Daha önce de belirtildiği gibi, VR sizi gerçek dünyadan alır ve sizi normalde gidemediğiniz tamamen yeni ve farklı bir dünyaya sokar. Bazı VR donanımları takarsanız anında dünyanın en egzotik yerlerine veya sadece masallarda hayal edilebilecek yerlere taşınırsınız. Kısacası VR, kullanıcıların gerçek, fiziksel dünyadan herhangi bir etkilenme / rahatsızlık duymadan izledikleri her şeye mutlak bir şekilde dalmalarına neden olur. VR donanımınızı taktıktan sonra, gerçek dünyayla olan bağlantınız kesilir.

Öte yandan AR, gerçek dünyayla gördüğünüz veya algıladığınız her şeyi birleştirir. Gerçek zamanlı olarak, şeyleri algılamanıza vurgu yapmak / yardımcı olmak için istenen bilgilerin bağlamsal katmanlarını ekler. Örneğin Iron Man’i ele alalım.

Sadece havada asılı kalan bazı şeyleri kaydırarak ve “dokunarak” her şeyi (bir bilgisayar ekranında görüntülenmesi gerekiyordu) görme ve onunla etkileşim kurma şekli, artırılmış gerçekliğin nasıl çalıştığının çok iyi bir örneğidir. AR kavramı, Azınlık Raporu, Wall-E, Avatar vb.Dahil olmak üzere diğer birçok filmde de kullanılmıştır. VR’den farklı olarak AR, simüle edilenle aktif olarak etkileşime girerken fiziksel çevrenizin sürekli olarak farkında olmanızı sağlar.

Donanım

Şu an itibariyle, hem AR hem de VR farklı donanımla çalışıyor; böylece VR donanımınız AR’yi desteklemeyecektir.

VR’nin pazardaki en popüler donanım öncüsü Oculus Rift. Rift, taktığınızda hem gözlerinizi hem de kulaklarınızı kaplar, göz başına 1080 × 1200 çözünürlüğe sahiptir ve taktıktan sonra girdiğiniz sanal dünyanın geniş açılı bir görünümünü verir. VR’yi destekleyen diğer yeniliklerden bazıları Google Cardboard, Samsung Gear VR, HTC Vive ve Sony Project Morpheus’dur.

Advertisement

AR’nin en popüler teçhizatı Hololens. Teknoloji devi Microsoft ürünü, görünüşü vizör camlarına benzer ve ayarlanabilir yastıklı bir iç kafa bandına bağlanır. AR’yi destekleyen diğer kayda değer donanımlar arasında Google Glass, Sony SmartEyeglass, Recon Jet, Vuzix M100, Google Glass 2 yer alıyor.

Sanal Gerçeklik ile Artırılmış Gerçeklik Arasındaki Fark Nedir?

Kaynak : pixabay.com

Görünmez Tehlikeler

Hem AR hem de VR gerçek dünyanın farklı / gelişmiş bir görünümünü sunarken, üstesinden gelmeleri gereken birkaç zorluk var.

VR için, birincil çıktısı, yani farklı bir dünyaya ulaşım, aynı zamanda onun tuzağı haline gelir. Böyle bir görüşe çok uzun süre maruz kalmak simülasyon hastalığına neden olabilir. Ayrıca, kullanıcının kullanabilmesi için kontrollü / izlenen bir ortamda olması gerekir. Dahası, VR donanımı istediğiniz zaman ve istediğiniz yerde kullanmak için cebinizde dolaştırabileceğiniz bir şey değildir.

AR’ye gelince, VR’ye kıyasla çok küçük bir görüş alanı sunuyor ve VR gibi AR’nin donanımıyla ilgili de bazı sorunlar var. Giyilebilir herhangi bir teknolojide olduğu gibi, daha şık ve sosyal olarak kabul edilebilir hale getirilmesi gerekir. Aslında, Google Glass’ın ılık performansının ana nedenlerinden biri estetik çekiciliğinin olmamasıydı.

Özetlemek gerekirse, adlarından da anlaşılacağı gibi, hem Sanal Gerçeklik hem de Artırılmış Gerçeklik gerçeklikle uğraşmaktadır; VR sizi ondan uzaklaştırır, ancak AR onu geliştirir ve ekler. Ancak, gelecekte her iki teknolojinin de ilerleme şekli tamamen kullanıcılara bağlıdır. Basit lojistik, rahatlık ve fiziksel dünyanızı dijital olarak geliştirmek mi yoksa tamamen başka bir yerde mi olmak isteğinize bağlı.


Leave A Reply