Sanayinin Çevreye Verdiği Zararlar Nelerdir? Endüstriyel Kirliliğin Etkileri

0
Advertisement

Sanayi çevreye ne gibi zararlar verir? Endüstrinin, sanayi atıklarının çevreye olan etkileri nelerdir, zararlarının açıklaması.

Sanayinin Çevreye Verdiği Zararlar

Endüstriyel Kirliliğin Korkunç Etkileri

Sanayi ve fabrikalar, toprak, hava ve sular dahil olmak üzere çevreye çeşitli kirleticiler bırakmaktadır. Tüm kirliliğin yaklaşık% 50’sinin sanayi ve imalat faaliyetlerinin sonucu olduğu tahmin edilmektedir. Bu oran endüstrilerin ve fabrikaların çevreye zehirli ve tehlikeli materyaller yaymaktan nasıl sorumlu olduklarını gösterir. Hastalıklar, yaşam kaybı ve ekosistemin yıkımı, bu kirliliğin ortaya çıkardığı sonuçlardan bazılarıdır.

hava kirliliği

Kaynak: pixabay.com

Aşağıda endüstriyel kirliliğin başlıca etkileri bulunmaktadır.

Küresel ısınma

Küresel ısınma, endüstriyel faaliyetlerin istikrarlı yükselişi nedeniyle, endüstriyel kirliliğin en ciddi sonucu arasındadır. Sanayiler, atmosfere karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) dahil olmak üzere çeşitli sera gazlarını salmaktadır. Bu gazlar, güneşten termal radyasyonu emer ve böylece dünyanın genel sıcaklığını arttırarak küresel ısınmaya yol açar.

Küresel ısınmanın insan sağlığı ve çevre üzerinde bazı ciddi etkileri vardır. Su seviyelerinde yükselme, buzulların erimesi, kutup türlerinin yok oluşu, tsunamiler, sel ve kasırgalar küresel ısınmanın korkunç etkilerinden bazılarıdır. Dahası, küresel ısınma, insan sağlığını tehdit etmektedir ve kolera, veba, sıtma, Lyme hastalığı vb. Hastalıkların artması gibi sağlık risklerini ortaya çıkarmıştır.

Küresel Isınma Hakkında Daha Detaylı Bilgi

Advertisement

Su kirliliği

Endüstrilerden boşaltılan kirletici maddelerin yaygın etkileri vardır ve hoş olmayan etkilerden biri de su kirliliğidir. Endüstriler, soğutma, temizlik ve arıtma gibi üretim süreçleri için çok fazla suya ihtiyaç duyarlar ve bu nedenle, su kaynaklarından çekilen su, kullanımdan sonra asla aynı değildir. Su kirliliğine kullanılan suyun uygun olmayan şekilde kirlenmesi ve farklı endüstriyel atık suların, su kaynaklarına boşaltılması neden olur.

Çoğu durumda, su, tehlikeli kimyasallar, radyoaktif maddeler, ağır metaller veya organik çamur ile kirletilir. Bu nedenle atık suyun doğrudan su yollarına veya okyanuslara boşaltılması deniz yaşamını, insanları ve çevreyi çeşitli yönlerden olumsuz yönde etkilemektedir.

Su kirliliği Hakkında Daha Detaylı Bilgi

Hava kirliliği

Hem büyük hem de küçük çaplı üretim işletmeleri, fabrikalar, gaz emisyonunu oluştururlar. Bu, endüstriyel kirliliği, hava kirliliğinin ana nedenlerinden biri haline getirir. Farklı endüstrilerdeki emisyonlar, kükürt, karbon dioksit (CO2), azot oksitleri, metan vb. Gibi gaz kirletici maddeler içerir.

Bu gazlar, atmosferde çok fazla olduğunda, sıklıkla çeşitli hastalıklara ve çevresel tehlikelere yol açar. Asit yağmurlarının oluşumu, dumanın varlığı ve insanlarda solunum bozukluğu vakalarının artması hava kirliliğinin etkilerinden bazılarıdır.

Hava kirliliği Hakkında Daha Detaylı Bilgi

Advertisement
toprak kirliliği

Kaynak : pixabay.com

Toprak kirliliği

Toprak kirliliği, toprak doğal veya yapay bir fenomenden dolayı doğurganlığını ve yapısını yitirdiğinde ortaya çıkar. Endüstriyel atıkların düzenli depolama alanlarına atılması, toprak kirliliğine sebep olan yapay yönler arasındadır. Endüstriyel atıklar depolandıklarında, toprakta birikirler ve böylece toprak zehirlenmesi nedeniyle toprağın verimliliğini ve biyolojik aktivitesini düşürürler.

Bu gibi etkiler sonunda ekolojik dengesizlikler oluşur, bu da mahsul verimliliğinde sorunlara yol açar. Bunun dışında, zehirli topraklarda bulunan kimyasallar ve zehirli maddeler, bu tür alanlarda yetişen bitkilerde, bu tür ürünleri tüketenler için sağlık sorunlarına yol açar.

Toprak kirliliği Hakkında Daha Detaylı Bilgi

İnsan Sağlığına Etkisi

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), hava kirliliğinin tüm akciğer ve kalp hastalıklarının yaklaşık % 2’sini oluşturduğunu ortaya koymuştur. Dünya Sağlık Örgütü aynı zamanda tüm akciğer kanserlerinin yaklaşık % 5’inin ve göğüs enfeksiyonlarının% 1’inin dış mekan hava kirliliğinin etkileri olduğunu vurgulamaktadır.

Özetle, bu istatistikler endüstriyel hava kirliliğinin insan sağlığını nasıl etkilediğini göstermektedir. Örneğin, 1984’te Hindistan’ın Bhopal kentinde meydana gelen en kötü endüstriyel felaketlerden biri, 8000’den fazla insanın hayatına mal oldu ve etkileri yirmi yıldan daha uzun sürdü. Bu, endüstriyel hava kirliliğinin hemen tezahür edemeyeceği, ancak birkaç yıl sürdüğü anlamına gelir.

Su kütleleri ya da depolama sahalarına atılan endüstriyel zehirli ve kimyasal atıklar da kanserler ve insan hücre zehirlenmesinden sorumludur. Örneğin, inorganik arseniğe maruz kalmak tümörlerin oluşmasına neden olur. Her şeyden önce, endüstriyel kirleticiler dünya genelinde binlerce hastalıktan ve erken ölümlerden sorumludur.

Yaban Hayatına Zararları

Sürekli olarak üretim kaynaklarının ve hammaddelerin tekrar tekrar kullanımını talep eden sanayi ve üretim süreçlerinin eğilimi, kümülatif olarak ormanların ve doğal yaşamı destekleyen doğal yaşam alanlarının tahrip olmasına neden olmuştur.

Madencilik, ormansızlaştırma ve endüstriyel üretim için su kaynaklarının kullanımı gibi eylemler, doğal habitatları ve organizmaları zorlamaktadır, vahşi hayvanlara doğru ilerlemeye ve onları dayanılmaz yaşam koşullarına maruz bırakmaya zorlamıştır. Sonuç olarak, bazı yaban hayatı türleri neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalırken, diğer bazı canlılar yok olma tehlikesi altındadır. Endüstriyel atıklar, kimyasallar, emisyonlar ya da kazara sızıntılar, yangınlar, petrol sızıntıları ve benzerleri de yaban hayatının yok olmasına sebep olmuşlardır.

Dahası, çevreye zarar veren bu materyallerin temizlenmesi birkaç yıl alır. Örneğin, 2012 yılında BP petrolün kazara dökülmesi binlerce deniz canlısını yok etti ve bazıları yeryüzündeki en nadir türler arasındaydı. Bir süre geçtikten sonra bile deniz hayvanları ölmeye devam etti.

Diğer Ortak Etkiler

Endüstriyel kirliliğin diğer yaygın etkileri, yapılara ve binalara verilen zararı ve diğer mineral veya metalik parçacıkların yanı sıra asbest, kimyasal toz gibi farklı mesleki tehlikelere yönelik riskleri de kapsar.

Advertisement


Leave A Reply