Sandal Nasıl Bir Ağaçtır? Özellikleri, Kullanımı, Hakkında İlginç Gerçekler

0

Sandal ağacı nasıl bir ağaçtır? Sandal ağacının kullanım alanları nelerdir, nasıl yetiştirilir, özellikleri nelerdir, hakkında ilginç gerçekler.

sandal ağacı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Sandal, (Latince Santalum).

İkiçenekliler sınıfının, Sandalgiller familyasından bir ağaçtır. Pek çok türü vardır. Hindistan’ın dağlık alanlarında yetişen beyaz sandalın çiçekleri sarıya kaçan bir kırmızılıktadır. Çok değişik amaçlarla kullanılan odunu sarı renkli ve kokuludur. Odunun eldelerinden uçucu bir yağ olan Oleur santaldan sandal esansı denilen bir koku yapılır. Ayrıca biblo yapımında da yararlanılır. Eczacılıkta da idrar yolları iltihaplarında ilaç olarak değeri vardır.

Advertisement

Tüm türlerinin kullanım alanları geniştir. Hepsinden de balsamlı esanslar elde edilir. Bu yağlı ve reçineli esanslar kozmetik endüstrisinde sabun yapımında kullanılır. Odunları çok sert ve dayanıklı, sarı renklidir. Değerli eşyalar, küçük mobilyalar yapıları bu odunlar, ayrıca tapınaklarda yakılan kutsal ateşte de kullanılır. İdrar yolları temizleyicisi olarak yararlanılır, böbrekler aracılığıyla vücuttan dışarı atılır.

Sandal Ağacı

Sandal Ağacı Hakkında İlginç Gerçekler

  • Sandal ağacı 33 ila 66 fit yüksekliğe ulaşabilir.
  • Sandal ağacı yarı parazittir. Bu, sandal ağacının kendi başına hayatta kalabileceği anlamına gelir, ancak haustoria adı verilen tüp benzeri yapılar (değiştirilmiş kökler) kullanarak yakındaki bitkilerin köklerinden besinleri “çalmayı” tercih eder. Bunu yaparak sandal ağacı konukçu bitkinin kaynaklarını tüketir ve normal büyümesini engeller.
  • Sandal ağacı, defne yapraklarına benzeyen büyük, kösele yapraklara sahiptir.
  • Sandal ağacı 4 yapraklı kırmızı çiçekler üretir. Çiçekler dalların ucunda salkım şeklinde dizilmiştir. Her iki üreme organı türünü de içerirler (mükemmel çiçekler).
  • Sandal ağacı tüm yıl boyunca çiçek açar. Çiçekler, bu bitkilerin tozlaşmasından sorumlu olan bal arılarını ve karıncaları çeker.
  • Sandal ağacının meyvesi yuvarlak şekilli ve bezelye büyüklüğündedir. Bir adet siyah tohum içerir.
  • Sandal ağacı en çok güzel kokusuyla bilinir. Sandal ağacı kokusunun yoğunluğu toprağın türüne bağlıdır. En iyi kalitede uçucu yağlar çok fakir topraklarda üretilir.
  • Sandal ağacı 30 ila 60 yaşlarında hasat için hazırdır. Ağaçlar birkaç ay boyunca vahşi doğada bırakılabilir (beyaz termitler kabuğu ve diri odunu çıkarır ve öz odun, temel uçucu yağ kaynağı bırakır) veya mekanik olarak işlenebilir.
  • Sandal ağacının uçucu yağları, antispazmodik (kas spazmını giderir), antibakteriyel (bakterileri öldürür) ve antiviral (virüsleri öldürür) özelliklere sahiptir.
  • Sandal ağacı iltihap, cilt rahatsızlıkları, kızarıklıklar, öksürük, ateş, grip, hipertansiyon ve huzursuzluk tedavisinde kullanılır. Uçucu yağlar karaciğer, kalp ve midenin işleyişini iyileştirmek, diş ve kasların diş etlerini güçlendirmek için kullanılır.
  • Sandal ağacının uçucu yağları parfüm, sabun ve losyon endüstrisinde kullanılmaktadır. Sandal ağacı suyu (buhar damıtmanın “artığı”) tıraş losyonu üretiminde kullanılır.
  • Tütün çiğnemek için sandal ağacı parçaları kullanılabilir.
  • Öğütülmüş sandal ağacı genellikle tütsü çubuklarının hazırlanmasında kullanılır.
  • Hindistan’da Hindu tanrılarının ve fillerin tapınaklarını ve heykellerini inşa etmek için sandal ağacının sert ağacı kullanıldı. Sandal ağacının reenkarnasyonda rol oynadığına inanıldığından, uçucu yağlar genellikle cenaze törenlerinde ve mumyalamada kullanılır.
  • Sandal ağacı vahşi doğada 80 yıldan fazla yaşayabilir.

Advertisement


Leave A Reply