Şap Nasıl Bir Hastalıktır? Şap Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Şap nasıl bir hastalıktır? Şap hastalığının belirtileri, nedenleri, tedavisi, korunma yolları, şap hastalığı hakkında bilgi.

Şap Hastalığı

Kaynak: commons.wikimedia.org

Şap Hastalığı

Şap hastalığı; çift tırnaklı hayvanlarda (geviş getirenler ve domuz) akut seyirli, sikluslu, ateşli ve bulaşıcı, virüsün yol açtığı bir hayvan hastalığıdır.

Genellikle sindirim yoluyla organizmaya giren virüs kana geçer ve kan aracılığıyla tüm vücuda yayılır, başka organlara da dağılarak üremesini tamamlar. Daha sonra, özellikle ağız içinde derinin kılsız yerlerinde, ayaklarda, tırnak aralarında, memelerde, baş bölgesinde burun boşluklarında, burnun üstündeki kılsız bölgelerde lezyonlara (bozukluklara) yol açar. Hastalık, deri ve mukozalara yerleşip aft (içi sıvı dolu kesecik) oluşturmasıyla kendini belli eder. Hastalığa yakalanan hayvanlarda ateş başlayınca ağızdan bol miktarda salya aktığı görülür ve ağız mukozasında kızarıklıklar ortaya çıkar. Daha sonra dudakların iç kesiminde, dilin arkasında ceviz, hatta yumurta büyüklüğünde içi su dolu aftlar biçimlenir (hastalığın hafif biçiminde ağızdaki lezyonlar 10 gün içinde, ayaklardaki lezyonlarda 30 gün içinde iyileşir). Hastalığa yakalanan hayvan genç ise kalp kasında oluşan bozukluklardan dolayı ölümler ortaya çıkar. Yetişkin hayvanları üzerinde daha çok verim özelliklerini (et, süt vb) düşürmesi açısından hastalık ekonomik önem taşır. Başlıca mücadele biçimi aşı yaptırmaktır.

Kaynak 2

Başlıca çift tırnaklı hayvanlarda görülen ateşli, son derece bulaşıcı bir hastalıktır. «Aft humması» da denir. İnsanlar bu hastalığa nadiren yakalanır. Şap hastalığını özel bir virüs doğurur.

Belirtileri

Dilde, dudaklarda, damakta, diş etlerini örten mukoza dokusunda, ayak tırnaklarında, meme başlarında içi su dolu ufak döküntüler meydana gelir. Ağızdaki yaralar özellikle sığırlarda çok fazla salya akmasına, ayaklardakiler ise topallığa sebep olur. Ateş yükselir. İneklerde süt verme azalır, zayıflama olur.

İnsanlarda, en çok ellerde, ayaklarda, ağızda aynı şekilde döküntüler görülür. Hastalık kırıklık, ateş ve baş ağrısiyle başlar. 24-48 saat sonra içi su dolu kabarcıklar patlar, açık yaralar meydana gelir. Sonradan bu yaralar kabuklanarak çabucak iyileşir.

Advertisement

Hastalık insanlara hasta hayvanlarla sıkı temas sonunda bulaşır. Hasta hayvanın sütünü içmek suretiyle şapa yakalananlar da olmuştur. Hastalığın insandan insana bulaşıp bulaşmadığı kesin olarak bilinmemektedir.

Tedavi, Korunma

Yaralara antiseptik ilaçlarla pansuman yapılır. Sütçülerin, hasta hayvanlara bakanların ellerine %1 sodyum hidroksit sürmeleri tavsiye olunur. Hasta hayvanların sütleri kaynatılmalı, ya da pastörize edilmelidir.


Leave A Reply