Saraydan Kız Kaçırma Opera Konusu Özeti ve Karakterleri, Mozart

0
Advertisement

Saraydan Kız Kaçırma operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Saraydan Kız Kaçırma Operası konusu, özeti, hakkında bilgi.

Saraydan Kız Kaçırma (Die Entführung Aus Dem Serail)

Üç perdelik ‘Singspiel’

  • Metin: Gottlieb Stephaine
  • Bestecisi: Wolfgang Amadeus Mozart
  • İlk oynanış: 1782 Viyana.
  • Türkiye’de ilk oynanış: 1959 Ankara.

Başlıca kişiler:

Belmonte (Tenor), Osmin «Osman» (Bas), Contante (Soprano), Blondchen (Soprano), Pedrillo (Tenor).

Konunun geçtiği yer ve çağ: 16’ncı yüzyılda İstanbul.

Konusu:

Belmonte’nin sevgilisi Constanze, yanında hizmetçisi Blondchen ve uşağı Pedrillo olduğu halde Akdeniz’de korsanlar tarafından tutsak edilmiş, İstanbul’da Selim Paşa’ya satılmışlardır. Durumu öğrenen delikanlı İstanbul’un yolunu tutar. Selim Paşa’nın sarayına girer. Bahçede Paşa’nın kâhyası Osmin’le karşılaşır, onun tehlikeli bir kişi olduğunu sezerek istek ve amacım saklar. Kâhya çıkarken Pedrillo gözükür. İki yabancı kıvançla kucaklaşırlar. Evet, Constanze saraydadır… Belmonte planını söyler; kızlarla beraber kaçacaklardır. Beri yanda Paşa, Constanze’yi sevmekte, onunla evlenmeyi düşünmektedir.

Advertisement

Fakat kız gönlünün başka birinde olduğunu saklamaz. Belmonte, uşak Pedrillo ile plan uygulamaya koyulur; bir testi şarapla gelen Pedrillo Osmin’i sarhoş ederek uyutur, kızları çağırır. İki sevgili kavuşurlarken beri yanda Pedrillo da uzun süre sonra nişanlısı Blondchen’le buluşmuştur. Gece pencereye merdiven dayayarak kızları kaçıracaklardır. Kızlar merdivenlerden inerken içkinin etkisiyle uyudu sandıklan Osmin’le karşılaşırlar. Durum Paşa’ya bildirilir. Selim Paşa sevgilileri dinler, Belmonte’nin, düşmanı Oran Komutanı Lostados’un oğlu olduğunu öğrenmesine rağmen tümünü bağışlar, perde gençlerin ve yeniçerilerin teşekkür sesleri arasında iner.

Yapıt İmparator İkinci Joseph tarafından ısmarlanmış, o çağlarda İtalyan operasının yaygın etkisine karşıt bir düşünceyle ‘Singspiel’ türüne yönelen besteci olağanüstü güzellikte melodilerle örülü ölümsüz bir partisyon vermiştir.

Tanınmış bölümler:

«Ach, ich liebte» (Constanze) «Martern aller Arten» (Constanze) «Vivat Bachus» (Osmin), «Wenn der Freude Thraenen fliessen» (Belmonte).

Enstrümantasyon

Bu eser Klasik çağlara uygun bir orkestraya uygun olarak hazırlanmıştır. Bu çeşit orkestra içinde genellikle iki flüt, iki obua, iki klarinet, iki fagot, iki korna, iki trampet ve iki timpaniden oluşan bir vurgulu çalgı seti ve yaylı sazlar grubu bulunmaktadır. “Benim hakkıma düşen hüzündür” adlı arya için baset kornusu kullanılmıştır. Ancak bu eser ek olarak bas davul, zil, üçgen ve pikolo çalgıları ile güya “Türk” müziğine uydurulmuştur.


Leave A Reply