Satıcının Ölümü Kitap Özeti Konusu Hakkında Yorumlar, Arthur Miller

0
Advertisement

Arthur Miller’ın Satıcının Ölümü isimli kitabının konusu nedir? Satıcının Ölümü kitabının özeti, karakterleri, yorumlar, hakkında bilgi.

Satıcının Ölümü

Satıcının Ölümü

Pazarlamacı WILLY LOMAN 63 yaşında ve otuz yıldır aynı firma için çalışıyor. Yaşlandıkça “Amerikan rüyası”nın gerçekleşmeyeceğini iyice fark ediyor. Güzel geçmişin ve bir yerlere gelen, ama ölen kardeşinin hayalini kuruyor. WILLY ise giderek daha başarısız oluyor ve arkadaşı CHARLY’den yardım almak zorunda kalıyor.

WILLYnin oğulları BIFF ve HAPPY de babalarının hayal ettiği gibi olmuyor. BIFF başarılı bir futbolcu oluyor, ama bundan öteye gidemiyor. Babasını başka bir kadınla birlikte yakaladığından beri BIFF’in morali tamamen bozuk ve WILLY ile durmadan kavga ediyor. BIFF’in kardeşi HAPPY’nin kötü bir işi var ve hiçbir çaba göstermiyor. Amirlerinden nefret ediyor ve öfkesinden dolayı onların eşlerini baştan çıkarıyor.

WILLY’nin eşi LINDA ise iyi niyetli biri, ev işleriyle uğraşıyor ve gerçek durum hakkında en ufak bir fikri yok.

Sonunda WILLY’nin işine son verildiğinde BIFF onu gerçekleri görmeye ve kabullenmeye zorluyor. Ama WILLY hâlâ kendinden emin ve son kez Amerikan kahramanını oynuyor: Bir otomobil kazası süsü vererek kendini öldürüyor. Böylece BIFF’in hayat sigortasını almasını ve işinde başarı kazanmasını sağlıyor.
Yeni başlayanlar için

Advertisement

Oyun okumak büyük bir çaba gerektirir ve aslında illa yapılması gereken bir şey de değildir. Bu oyun tesadüfen yakındaki bir tiyatroda sergilenmiyorsa, Volker Schlöndorff’un harika film uyarlaması izlenebilir -başrolde Dustin Hoffman ve BIFF rolünde John Malkovich.

Yazar Hakkında

Evet, Arthur Miller, hani Marilyn Monroe ile evli olan. Gerçi yalnızca dört yıl evli kaldı, ama elbette bu sayede ünlü oldu; bundan her zaman çok rahatsızlık duymuştu.

Yazar olarak zaten daha önce de bir yıldızdı: 33 yaşında SATICININ ÖLÜMÜ nü yazıyor ve kitap için hemen Pulitzer Ödülü alıyor. Birkaç yıl sonra bunu CADI KAZANI (1953) adlı tiyatro oyunu izliyor; oyun, McCarthy döneminin bir metaforu. Bu oyun yüzünden başı komünist avcılarıyla bir sürü belaya giriyor.

Arthur Miller

Arthur Miller; ABD’li yazardır (New York 1915-10 Şubat 2005).

Michigan Üniversitesinde okudu. Bir süre gazetelerde redaktörlük yaptıktan sonra İkinci Dünya Savaşı’nın ardından Hollywood ve New York’a yerleşti, Miller’in eserleri, toplum eleştirisi ve psikolojik gerçekçilikçe belirlenir. Toplum ve çağ eleştirisi içeren oyunlarında özellikle Amerikan kentsoyluluğunun, başarıya yönelik çaba ve özlemleri eleştirilir, bireyin ahlaksal sorumluluğu öne çıkarılır. Genelde İbsen’in gerçekçiliğinden etkilenen Miller, geçmiş ile bugünün iç içe kurgulanması gibi anlatım yöntemleriyle onu aşmaya çalıştı. Çocukluk ve ilk gençlik dönemlerini geçirdiği Harlem ve Brooklyn semtlerinde gözlemlediği Zencilerin ezilmişliğini, Yahudilerin ticaret yaşamındaki başarılarım, Zenci ve Yahudi aleyhtarlığını (Odak) 1945, adlı romanında işledi. The Crucible (Cadı Kazanı) 1953, adlı oyununda, konusu ortaçağda geçen bir büyücülük davasını işlerken McCarthy’ciliği de sert bir biçimde eleştirdi. Bunun üzerine, Amerikan Aleyhtarı Etkinlikleri Komisyonu’nca komünistlerle işbirliği içinde olmakla suçlandı. Ancak sorgulama sonucu aklandı. All My Sons (Bütün Oğullarım) oyunuyla New York Tiyatro Eleştirmenleri Ödülü’nü, Death of a Salesman (Satıcının Ölümü) oyunuyla Pulitzer Ödülü’nü kazandı. Dört yıl evli kaldığı (1956-1960) eşi ünlü film yıldızı Marilyn Monroe için bir film senaryosu yazdı: Misfits (Uygunsuzlar) 1961.

Başlıca oyunları:

All My Sons (Bütün Oğullarım) 1947, Death of a Salesman (Satıcının Ölümü) 1949, The Crucible (Cadı Kazanı) 1953, A View from the Bridge (Köprüden Görünüş) 1955, After the Fall (Düşüşten Sonra) 1963, Incident at Vichy (Vichy Olayı) 1964, The Price (Bedel) 1968, Fame (Ün) 1970,The Creation of the World ant Other Business (Dünyanın Yaradılışı ve Başka İşler) 1973, The American Clock (Amerikan Saati) 1980. Playing for Time (Zaman İçin Oynamak) 1981, Salesman in Beijing (Satıcı Pekin’de) 1984, Two Way Mirror (İki Yönlü Ayna) 1985, Danger: Memory (Tehlike: Anı) 1986, Timebends (Zaman Dönemeçleri; özyaşamöyküsü) 1987. Roman: Focus (Odak) 1945.

Advertisement


Leave A Reply