Advertisement

Savana neye nedir? Savananın özellikleri, Savan bitki örtüsünün hakim olduğu iklim koşulları, özellikleri, hakkında bilgi.

Savana, Tropikal bölgeye özgü bitki oluşumu. Oldukça belirgin iki mevsimin (kurak mevsim ve yağışlı mevsim) almaştığı bölgelerde gelişen savana, Orta Afrika’nın, Atlas Okyanusu kıyısı dışında 5. ve 15. kuzey enlemleri arasındaki büyük bölümünü kaplar: ayrıca, Afrika’nın güney kesimi, Madagaskar, Güney Amerika ve Hindistan’ın büyük bir bölümü, vb’ne kadar yayılır.

Kurak mevsimin 3 ya da 4 aydan uzun sürdüğü durumlarda ortaya çıkan savana, 2 m’den daha yüksek otların sık olarak yer aldığı, çalıların yanı sıra kalın kabukları yangınlara dayanıklı tek tek ağaçlardan (akasya, baobab, okaliptüs, vb.) oluşmuş bir örtü görünümündedir. Orman, en nemli bölgelerde (park savana) ya da akarsular boyunca (galeri ormanı) yer alır. Savana, yağmur mevsimi sırasında çok çabuk büyüyen, kurak mevsimde de yok olan köksaplı bitkiler ve buğdaygillerden oluşur: bu durumda, ilk yağmurlarla yıkanacak olan lateritli bir tabakayla kaplı yer yer çatlamış bir toprak üstünere hiçbir şey kalmaz.

Savana

Geçici tarlalar oluşturmak için ormanı ateşe veren,insanoğlu, ekvator ormanının giderek gerilemesine ve savananın gelişmesine destek olmuştur. Savananın zaten, çok belirgin sınırları yoktur: seyrek ekvator ormanından sonra yer alır ve yağmur oranı azaldığı ölçüde çeşitli görünümlere bürünür. Ağaç bakımından çok zengin olan savanayı, yer yer ve çok dağınık durumdaki ağaçların bulunduğu bir savana, daha sonra da Sahil bölgesine denk düşen dikenlilerden oluşan seyrek bir çalılık izler.

BİTKİ VE HAYVAN TOPLULUĞU

Savana, kolayca yer değiştirebilen ve kurak mevsim süresince kaynak suları çevresinde kümelenen çok sayıda hayvanı barındırır: Bunlar arasında büyük otçullar (manda, antilop, ceylan, zürafa, zebra, vb.): bu otçul hayvanlarla beslenen yırtıcı hayvanlar (aslan, pars); koşucu kuşlar (devekuşu, toykuşu); Avustralya keselileri (kanguru, vb.) sayılabilir. Ayrıca çok sayıda sürüngen ve böcek (beyaz karıncalar) bulunur; beyaz karınca yuvalarıysa savana görünümünün bütünleyici bölümünü oluşturur.

Advertisement

Savana

Savanalarda yaşayan insanlar, özellikle hayvan yetiştiriciliğiyle uğraşırlar. Güney Amerika, Avustralya ve Güney Afrika’da hayvan yetiştiriciliği, çoğunlukla spekülatif bir amaçla gerçekleştirilir (Venezuela ve Meksika’da sığır, Avustralya’da koyun). Orta Afrika’daysa, tersine, hayvancılık kabile çerçevesi içinde yapılır. Buna otları yakılmış tarlalarda uygulanan yaygın tarımlar (tahıl, yerfıstığı, pamuk, vb.) eklenir.


Leave A Reply