Şefkat Merhamet İle İlgili Atasözleri, Deyimler ve Anlamları Açıklamaları

0
Advertisement

İçinde ve anlamında şefkat, merhamet kelimesi geçen atasözleri, deyimler nelerdir? Bunların açıklamaları ve anlamları. Şefkat merhamet atasözleri ve deyimler.

Şefkat İle İlgili Atasözleri - Deyimler ve Anlamları

Şefkat İle İlgili Atasözleri – Deyimler

ATASÖZLERİ

  • ***teyze, ana yarısıdır
    teyze, bir kimseye annesi gibi sevgi, şefkat gösterir, onunla yakından ilgilenir.
  • ***üvey, öz olmaz; kemha, bez olmaz
    bir çocuk ne denli sevilse, ilgi görse de öz annesindeki şefkati üvey annesinde bulamaz, üvey anne öz annenin yerini dolduramaz.
  • ***lokma karın doyurmaz, şefkat artırır
    bir kimseye verilen armağan, aradaki sevgiyi artırdığı için değerlidir.
Merhametten Maraz Doğar:

ANAFİKİR : Kimi kişiler gördükleri iyiliği kötüye kullanırlar. İyilik yapmak saygıdeğer bir davranıştır. İnsanın zor durumunda onun yardımına koşmanın verdiği manevi zevki, hiçbir şey vermez. İyiliği yapan da karşılık beklemeden yapmalı ki gerçek iyilik yerine geçebilsin. Kimileri, gördükleri iyiliğe kötülükle karşılık verir. İyilik yapanı zor durumlarda bırakabilir. Bu durumdan iyilik yapan değil, kötülük yapan utanmalıdır. Bir kişi yapılan iyiliğe kötülükle karşılık verdi diye, bütün insanları kötülememeli, iyilik yapma duygumuzu köreltmemeliyiz. Gördüğümüz kötü bir karşılık üzerine iyilikten kaçınırsak, kötü kişiden farkımız kalmaz.

DEYİMLER

  • ***erkekliğine yedirememek
    mertliğe, yiğitliğe yakıştıramamak: Bir kimsesizlik acısı, sevilme, şefkat ihtiyacı içinde ağlıyor; ağlamayı erkekliğine yediremiyordu. -N. Meriç.
  • ***merhamet duymak
    acıma veya şefkat duygusu uyanmak veya kabarmak: Ömrümde hiç kimseye bu kadar saf ve derin merhamet duymamıştım. -P. Safa.

Merhamet

Merhametli ya da zalim oluş … İşte insanlara toplum içindeki yerlerini hazırlayan iki nitelik. Merhamet duygusal bir durumdur. İnsanlar çoğunlukla güç durumda bulunanlara karşı bir acıma duyarak yardım etmek isterler. Şairin de dediği gibi:
«Kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim
Onu dindirmek için kamçı yerim, çifte. yerim,»

Toplumda öyle kimseler vardır ki bunlar, gerçekten acınacak bir durumdadır. Örneğin, yaşam uğraşında herhangi bir organını yitiren, felakete uğrayan kimselerin ellerinden tutmak, onlara yardım etmek elbette iyi bir şeydir.

Ancak bazı kişiler, yapmacık hareketlerle yardıma muhtaçmış gibi görünüp karşısındakilerin merhametlerinden yararlanmak isterler. Günlük yaşantımız da, sık sık rastladığımız, çalışabilecek durumdaki dilencileri bunlardan sayabiliriz, Şayet bu ve buna benzerlere acırsak, kimse çalışmak zahmetine katlanmaz. Bu aşırı merhamet sonucu da insanlar haylaz olur, asalak olur, kötü yollara sapar .. Bunun da zararlarını sonunda hepimiz görürüz.

Advertisement

Atalarımızın : «Merhametten maraz hasıl olur.» sözü üzerine parmağımızı basmak gerekir. Merhamet iyi, yüce, kutsal bir duygudur. Fakat ölçülü ve yerinde kullanılmazsa zararlı olur kanısındayım.

 


Leave A Reply