Şeftali Ağacı Nasıl Yetiştirilir? Yetiştirilmesi, Bakımı, Şeftali Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Şeftali ağacı nasıl yetiştirilir? Şeftali fidanı ne zaman ve nasıl dikilir? Şeftali ağacı gübreleme, sulama, yetiştirme, şeftali meyvesi hakkında bilgi.

şeftali

Kaynak: pixabay.com

Şeftali (Prunus Persica) Ağacı Nasıl Yetiştirilir?

Şeftali ağacını kendi haline bırakırsanız altı buçuk metreye kadar boylanabilir. Ancak sağlıklı gelişmesini istiyorsanız ve meyveleri toplarken zorluk çekmek istemiyorsanız, budamasını ihmal etmeyin ve üç, dört metre boylarında kalmasına dikkat edin. Bahar geldiğinde dallarını kaplayan parlak yeşil renkli mızraksı yaprakları karıncaları ve diğer böcekleri çeken bir sıvı salgılar. Zarımsı dış kabuğu kadife gibi sık tüylü ve genellikle san, pembe, kırmızı alacalıdır. Bol sulu, lifli, ve hoş kokulu etiyse beyaz, sarı ya da kırmızıdır.

En iyi gelişimi geçirgen, kumlu, killi, çakıllı, çabuk ısınan topraklarda gösterir. Kumlu topraklarda da yeterli sulama ve iyi gübrelemeyle şeftali yetiştirebilirsiniz. Diğer meyve ağaçlarına göre daha kısa ömürlüdür. Hastalıklardan ve zararlılardan koruduğunuz sürece 20-25 yıl boyunca ürün verebilir. Dikim için en ideali bir yaşındaki fidanlardır. Bunun için en uygun zaman sonbahar aylarıdır. Ancak kışın soğuk geçtiği bölgelerde dikimi ilkbaharda da yapabilirsiniz. Fidanları, fidanlıkta olduklarından daha derine dikin. Soğuk olan killi topraklarda yetişen ağaçlar, soğukta zarar görebilir.

şeftali

Kaynak: pixabay.com

Şeftali Meyvesi Hakkında Bilgi

Şeftali, (Lat. Prunus persica), Gülgiller familyasından meyvesi için yetiştirilen ağaç ve bu ağacın meyvesi. Anayurdu Asya, özellikle de Çin’dir.

Günümüzde dünyanın hemen her yerinde yetiştirilir. Çeşitli kültür formları vardır. Ağacı 8 metreye kadar uzayabilir. Kış mevsiminde yapraklarını döker. Yaprakları basit, kenarları dişli, mızrak ya da elips biçimindedir. Çiçekleri pembe renklidir. Türkiye’de başta Bursa olmak üzere Malatya, Amasya, Samsun, Kastamonu ve Edirne’de yetiştirilir.

Ekonomik değeri büyük olan meyvesi, çekirdekli, şekerli, sulu ve lezzetlidir. A vitamini açısından çok zengindir. Dayanıksız bir meyve olduğundan tazeyken tüketilir. Ayrıca meyve suyu, reçel, marmelat ve komposto yapımmda da kullanılır. Şeftali, kabuğu tüylü ve tüysüz olanlar olmak üzere ikiye ayrılır. Tüylü şeftalinin eti beyaz, sarı ya da kırmızıdır. Bazılarının çekirdeği ete yapışıktır. Ete yapışık olmayan şeftaliye yama şeftali adı verilir ve daha çok beğenilir.

Advertisement

Leave A Reply