Şeker Hastalığının (Diyabet) Tarihçesi, Diyabet Hastalığı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Şeker hastalığı, diyabetin tarihçesi nedir? İnsülin ilk olarak nasıl keşfedildi, kim buldu? İnsülinin ve şeker hastalığının tarihi.

Şeker Hastalığının (Diyabet) Tarihçesi

İlk olarak insülin keşfine neden olan deney – pankreasta üretilen ve kandaki glikoz miktarını düzenleyen hormon – neredeyse yapılamayacaktı.

Bilim insanları yıllarca yüksek glikoz seviyelerini kontrol etmenin sırrının pankreasın iç kısmına uzandığından şüpheleniyorlar. 1920’de, Frederick Banting adlı bir Kanadalı cerrah, Toronto Üniversitesi fizyoloji bölümünün başına bu sırrı bulma fikriyle başvurduğunda, başlangıçta reddedildi.

diyabet

Kaynak: pixabay.com

Banting, Langerhans adacıkları adı verilen pankreasın bir bölümünde gizemli bir hormonun üretildiğinden şüpheleniyordu. Hormonun pankreasın sindirim suları tarafından tahrip edildiğini teorik olarak belirtti. Pankreasını kapatıp, Langerhans adacıklarını çalışmaya devam ettirebilirse, eksik maddeyi bulabilirdi.

Neyse ki, Banting’in ısrarları sonuç verdi ve bölüm başkanı John McLeod kendisine 10 adet Langerhans hormonu ve laboratuvar alanı verdi. Pankreasın çalışmasını durdurup, Langerhans adacıklarının çalışmasını sağlayabilirse, çözüme ulaşabilirdi. Çalışmalarına deney köpekleri ve Charles Best adında bir tıp öğrencisi eşlik etti. 1921 Ağustos’una kadar Banting ve Best, Langerhans adacıklarından, Latince kelimesinden sonra insülin olarak adlandırdıkları hormonları çıkarmayı başardı. İnsülini yüksek kan şekeri seviyesine sahip köpeklere enjekte ettiklerinde, bu seviyeler hızla düşmüştü.

Bölüm başkanı John McLeod artık ilgilenmeye başlamıştı. Sonuçları çoğaltmak için çabucak çalıştılar ve ardından kan şekeri seviyesini düşüren ve idrarını şekerden arındıran 14 yaşındaki Leonard Thompson üzerinde bir deneye başladılar.

Advertisement

Orada 1923’te bulguları yayınlayan ekip Banting ve McLeod, Nobel Tıp Ödülü’nü aldı (Banting ödül parasını Charles Best ile paylaştı). 3 Haziran 1934’te Banting tıbbi keşfi için şövalye ünvanı aldı. 1941’de bir hava kazasında öldü.

İNSANLARIN KULLANDIĞI YAPAY İNSÜLİN NASIL ÜRETİLİR?

İNSÜLİN NE İŞE YARAR?

Diyabet Nasıl Bir Hastalıktır?

Genellikle diyabet olarak bilinen diabetes mellitus, yüksek kan şekerine neden olan metabolik bir hastalıktır. İnsülin hormonu, şekeri depolanmak veya enerji için kullanılmak üzere hücrelerinize taşır. Şeker hastalığında vücudunuz ya yeterince insülin üretmez ya da yaptığı insülini etkili bir şekilde kullanamaz.

Diyabetten tedavi edilmeyen yüksek kan şekeri sinirlerinize, gözlerinize, böbreklerinize ve diğer organlarınıza zarar verebilir.

Birkaç farklı diyabet türü vardır:

  • Tip 1 diyabet, otoimmün bir hastalıktır. Bağışıklık sistemi, insülinin yapıldığı pankreastaki hücrelere saldırır ve onları yok eder. Bu saldırıya neyin sebep olduğu belli değil. Diyabetli kişilerin yaklaşık yüzde 10’u bu türe sahiptir.
  • Tip 2 diyabet, vücudunuz insüline dirençli hale geldiğinde ve kanınızda şeker biriktiğinde ortaya çıkar.
  • Prediyabet, kan şekeriniz normalden yüksek olduğunda ortaya çıkar, ancak tip 2 diyabet teşhisi için yeterince yüksek değildir.
  • Gebelik diyabeti, gebelikte yüksek kan şekeridir. Plasenta tarafından üretilen insülin bloke edici hormonlar bu tip diyabetlere neden olur.
  • Diabetes insipidus adı verilen nadir bir durum, benzer bir isme sahip olmasına rağmen diabetes mellitus ile ilgili değildir. Böbreklerinizin vücudunuzdan çok fazla sıvı çıkardığı farklı bir durumdur.


Leave A Reply