Şeker ve Su Nasıl Ayrılır? Şeker ve Su Karışımı Hangi Karışım Türüdür?

0
Advertisement

Şeker ile su karışımı nasıl karışım türüdür, birbirinden nasıl ayrılır? Şekerli suyun damıtma yöntemi ile ayrıştırılması deneyi, yapılışı hakkında bilgi.

Şeker ve Su Karışımı

Şeker ve su karışımı homojen bir karışımdır. Homojen karışımlar, Her tarafında aynı özelliği gösteren, tek bir madde gibi gözüken karışımlardır. Karışımı meydana getiren maddeler gözle veya optik aletlerle görülemezler, Homojen karışımlara genel olarak “çözeltiler” de denir.

Şeker ve Su Nasıl Ayrılır?

Bir şeker ve su karışımını ayırmanın en kolay yolu, farklı kaynama noktalarına göre maddeleri ayıran bir işlem olan damıtma kullanmaktır. Şeker kaynamaz, fakat kristalize olduğu nokta (160 derece santigrat) suyun kaynama noktasından (100 derece santigrat) çok daha yüksektir, bu nedenle bir şeker ve su karışımı kaynarken su buharlaşır ve arkasındaki şeker kalır. Suyu yakalamak için buharı toplayabilir, şekeri ve suyu etkin bir şekilde ayırabilirsiniz. Damıtma, buharlaşma ve kristalleşme hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, bu işlem üçünü de içerir.

Şeker Su Damıtma Deneyi

Toplama Kabını hazırlayın

Derin bir tencerenin içine bir seramik kase yerleştirin. Seramik bir kaseniz yoksa, kaynama sıcaklıklarına dayanabilecek başka bir kap kullanın. Çanağı kabın üstüne doğru yükseltmek için küçük bir raf kullanın. Alternatif olarak, tencerenin kapağında bir delik açabilir ve damıtılmış suyu çalışma yüzeyinizdeki ayrı bir kapta toplamak için bir boru yerleştirebilirsiniz.

Tencereye Şekerli Su Karışımı Ekleyin

Karışımın hiçbirini toplama kabına almamaya dikkat ederek, tencereye bir şekerli su karışımını dökün. İdeal olarak, çözelti seviyesi toplama kabının tepesinin birkaç santim altında olmalıdır.

Advertisement

Tencereyi örtün

Kapağı haznenin üzerine, baş aşağı yerleştirin. Bu, su buharının merkeze ve toplama kabına doğru yönlendirilmesine yardımcı olur. Bir buz torbasını kapağın üzerine yerleştirmek su buharını soğutmaya ve sıvı hale getirmeye yardımcı olur.

Karışımı ısıtın

Tencereye ocakta orta ateşte ısıtmaya başlayın ve çözeltiyi kaynayana kadar ısıtın. Sıcaklığı izlemek ve çok fazla ısıtmaktan kaçınmak için bir pişirme termometresi kullanın, fazla ısı şekeri yakabilir.

Karışım, sıvı neredeyse kaybolana kadar kaynatmaya devam edin. Suyun buharlaştığını ve toplama kabında saf suyun toplandığını göreceksiniz, ancak şeker, şeker kristalleri şeklinde geride kalacaktır. Bu kristalleşme olarak bilinir. Şeker kristallerini kabın yanlarından ve tabanından kazımak için bir spatula kullanın.

Uyarı

Yaralanmaları önlemek için buhara dikkat edin. Sıcak pişirme kabını tutarken fırın eldiveni takın. Bu süreçte küçükler her zaman denetlenmelidir.


Leave A Reply