Şeker Kamışı Nasıl Bir Bitkidir? Özellikleri, Yetiştirilmesi, Kullanım Alanları

0
Advertisement

Şeker kamışı nedir, nasıl bir bitkidir? Şeker kamışının özellikleri, yetiştirilmesi ve kullanım alanları nelerdir, hakkında bilgi.

şeker kamışı

Kaynak: pixabay.com

Şeker Kamışı

Şekerkamışı, (Lat. Saccharum officinarum). Birçenekliler sınıfının, Buğdaygiller familyasından bir bitkidir.

Tropikal bölgelerde yetiştirilir. Boyu 3-5 metreye kadar ulaşır. Gövde içinde sakkarozca zengin bir özsu taşır. Şekerpancarı üretimi yaygınlaştığı için şekerkamışından ancak çok büyük alanlarda yaygın olarak yetiştirilirse (plantasyonlar) yararlanılabilir. İklim koşullarım uygun olması (çok sıcak bir iklimde art arda nemli ve kurak hava gereklidir) ile kamışlar çiçek açtıktan sonra yaklaşık üç ay sonra olgunlaşır. Olgunlaşan kamışlar diplerinde kesilerek yaprakları ve üst uçları koparılır.

Fabrikalarda işlenen ortalama 50-100 ton kamıştan 10-20 ton arası şeker elde edilir. Özsuyu % 10-20 şeker içerir. Özsuyu alınan bitkinin artığı (bagas) yakacak ya da gübre olarak, taze yaprakları da hayvan yemi olarak kullanılır. Türkiye’de güney bölgelerde, özellikle Çukurova’da az oranda yetiştirilir. Endüstride çok günlük tüketime şekerli su ve pekmez yapımında kullanılır.

***********

10 metreye kadar uzayabilen kamışı andırır bir bitkidir. Şeker çıkartmakta kullanılır. Çiçekli salkım durumunda başakçıklar verir. Buğdaygiller familyasındandır. Sıcak, nemli iklimi olan yerlerde yetiştirilir.

Şeker kamışı çiçek açtıktan 3 ay kadar sonra olgunlaşır. Toprağa yakın yerinden kesilir, yapraklarından ayrıldıktan sonra işlenmek üzere şeker fabrikalarına gönderilir.

Advertisement
şeker kamışı

Kaynak: pixabay.com

1 hektardan, 50-100 ton kadar temizlenmiş şeker kamışı elde edilir. Bundan da 10-20 ton kadar şeker çıkarılır. Şeker kamışının körpe yaprakları çiftlik hayvanlarına yem olarak verilir.

Şeker Kamışının Kullanımı

Şeker kamışının sapının kısımları, eski zamanlardan beri tatlı suyunu çıkarmak için çiğnenir. Bu amaçla Yeni Gine’de yaklaşık 8000 yıl önce yetiştirilmiştir. Meyve suyunun çıkarılması ve konsantre edilmesi için kaynatılması muhtemelen ilk olarak 2000 yıldan daha uzun bir süre önce Hindistan’da yapıldı.

Saccharum officinarum ve hibritleri, şeker, etanol ve diğer endüstriyel kullanımlar için dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerinde yetiştirilmektedir. Şeker endüstrisinin sapları ve yan ürünleri, çiftlik hayvanlarının beslenmesinde kullanılmaktadır. Şeker kamışı suyu ve soya bazlı bir protein takviyesi ile beslenen domuzlar, daha geleneksel bir diyetle beslenenlerden daha hızlı büyüyen daha güçlü domuz yavruları üretti. Spesifik adının ima ettiği gibi, geleneksel tıpta hem dahili hem de harici olarak kullanılmaktadır.


Leave A Reply