Iguazu Şelaleleri Nerededir? Iguazu Şelaleleri ve Irmağı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Iguazu Şelaleleri nerededir? Iguazu Şelalelerinin ve ırmağının özellikleri, coğrafi konumu, turistik önemi ve keşfinin hikayesi hakkında bilgi.

Iguazu Şelaleleri

Iguazu Şelaleleri

Iguazu Şelalesi; Iguazu Irmağı (rio) üzerinde şelaledir. İguazu ve Parana ırmaklarının Arjantin-Brezilya sınırındaki birleşme noktasının 23 km yukarısında yer alır. At nalı biçiminde olan şelalenin yüksekliği 82 m, Kuzey Amerika’daki Niagara şelalesine göre dört kat büyük olan genişliği ise 4 km’dir. İguazu Irmağının döküldüğü uçurumun kıyısında bulunan çok sayıda kayalık ve ormanlık ada, şelaleyi yükseklikleri 60-82 m arasında değişen 275 kadar şelaleye ayırır. Irmak ve şelalenin adı Guarani dilinde “büyük su” anlamına gelen bir sözcükten gelir.

İguazu şelalesinin debisi kasım-mart arasındaki yağışlı mevsimde saniyede 12.750 m’e kadar çıkar. Ağustos-ekim arasındaki kurak mevsimde ise en düşük düzeye iner. Yıllık ortalama debisi saniyede 1.760 m3‘tür. Şelaleyi oluşturan tekil şelalelerin çoğu yarı yolda kaya çıkıntılarına çarparak kırılır. Bunun sonucunda suların yön değiştirmesi ve havaya doğru püskürmesi bir gökkuşakları dizisi yaratır. şelalenin dibinden yükselerek yaklaşık 150 m yukarıya çıkan bir su buharı, görkemli gökkuşağı manzarasını zenginleştiren bir sis perdesi oluşturur.

Iguazu-Selalesi

Irmağın Arjantin’deki yarısında yer alan San Martın Adasından bakıldığında, şelalenin Arjantin’de kalan bölümü bütün güzelliğiyle gözler önüne serilir. Bu noktadan görülen tekil şelaleler arasında San Martin, Bozzetti, Dos Hermanas (İki Kız Kardeş) ve Tres Mosqueteros (Üç Silahşörler) sayılabilir. Irmağın Brezilya kıyılarından bakıldığında şelale bir bütün olarak görülebilir. Brezilya’da kalan bölümün başlıca şelaleleri arasında Benjamin Constant, Deodoro ve Floriano sayılabilir.

Advertisement

Şelaleye ulaşan ilk İspanyol kâşif Alvar Nünez Cabeza de Vaca’nın 1541’de koyduğu Salto de Santa Maria adına karşın, şelalenin özgün adı varlığını sürdürdü. Cizvit misyonerlerinin 18. yüzyılda şelalede yürüttüğü keşif çalışmaları, 1767’de Güney Amerika’dan kovulmaları nedeniyle yarıda kaldı. Şelalenin ilk topografik haritası ancak 1892’de tamamlandı.

Haritası:

Brezilyalı bir subay olan Edmundo de Barros 1897’de İguazu şelalelerinde birçok bakımdan ABD’deki Yellowstone Ulusal Parkı’yla karşılaştırılabilecek ulusal bir park kurulması görüşünü ortaya atmış, Brezilya ile Arjantin arasındaki sınır düzenlemelerinin ardından, ilçi ayrı ulusal park oluşturulmuştur.

İguazu Irmağı,

Portekizce Rio İguaçu. İspanyolca Rio İguazu, Brezilya’nın güney kesimindeki Parana ve Santa Catarina eyaletlerinde ırmaktır. Curitiba ile Blumenau arasındaki Serra do Mar yakınında doğan daha küçük akarsuların birleşmesiyle oluşur. Dağlık bir arazide, 1.320 km boyunca genellikle doğu yönünde kıvrılarak akar. Arjantin, Brezilya ve Paraguay sınırlarının birleştiği noktada Parana Irmağına karışır. Arjantin-Brezilya sınırının küçük bir bölümünü oluşturmaktadır. Bazı kesimleri ulaşıma elverişli olan ırmak, görkemli İguazu şelaleleriyle tanınır. Irmak üzerinde Segredo, Ösorio ve Santiago şelalelarında hidroelektrik santraliar kurulmuştur.

Iguazu Şelaleleri hakkında ilginç gerçekler:

Şelalelerin nasıl oluştuğunu açıklayan bir efsane var. Bir yerlilerin tapındıkları tanrı, güzel bir kadın olan Naipi ile evlenir. Bu kadın sevgilisiyle kanoya biner ve tanrıyı kızdırır. Tanrı öfkelenir ve nehrin akışını keser, bu sadece şelaleleri yaratmakla kalmaz aynı zamanda iki sevgiliyi sonsuza dek düşmeye mahkum eder.

  • Şelaleler, kenarları boyunca adalarla bölünmüş 1,7 mil uzunluğundadır. Bu uçurumların yüksekliği 197 ila 269 fit arasında değişmektedir. Çoğu uçurumun ortalama yüksekliği 210 fittir.
  • Gerçek şelale sayısı, su seviyesine ve akan su miktarına bağlı olarak dalgalanır. Sayı, herhangi bir zamanda 150 ila 300 arasında değişir.
  • Kaşif Álvar Núñez Cabeza de Vaca (İspanyol), 1541’de şelaleleri gören ilk Avrupalıydı. Arjantin tarafındaki şelalelerden biri onun adını taşıyor.
  • Iguazu Şelalelerinin üçte ikisi Arjantin tarafındadır.
  • Dünyadaki tüm şelaleler arasında, Iguazu, Niagara Şelaleleri’nden daha yüksek, en yüksek yıllık ortalama akışa sahiptir.
  • Iguazu Şelaleleri, Niagara Şelaleleri’nden daha uzun ve iki kat daha geniştir.
  • Iguazu Şelaleleri, volkanik bir patlama sonucu oluşmuştur.
  • Kışın su seviyeleri daha düşüktür ve yaz aylarında aşırı nemli ve sıcaktır, bu da ilkbahar ve sonbaharı ziyaret etmek için en iyi zamanlar yapar.
  • Iguazu Şelalelerinin en etkileyici şelalelerine ‘La Garganta del Diablo’ denir.
  • Devil’s Throat’taki şelalelerden yükselen sis, zaman zaman 490 feet’e ulaşıyor.
  • Iguazu Şelaleleri çevresindeki yağmur ormanlarında yaklaşık 2000 bitki türü bulunmaktadır.
  • Eski Başkan Roosevelt’in eşi Eleanor Roosevelt şelaleleri ziyaret etti. Iguazu Şelalelerini ilk gördüğünde “Zavallı Niagara” diye haykırdı.
  • Iguazu Şelaleleri, Indiana Jones filmleri dahil olmak üzere bir çok Hollywood yapımında görülmektedir.
  • Iguazu Şelaleleri, 11 Kasım 2011’de Doğanın Yeni 7 Harikasından biri ilan edildi. Aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

Advertisement


Leave A Reply