Selçuk Kartalı Nedir?

0

Selçuk Kartalı nedir ve ne gibi bir özelliği bulunmaktadır. Selçuk Kartalı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

Selçuk Kartalı, 1 Haziran 1961’de Türk Hava Kuvvetleri’nin sembolü olarak kabul edilmiştir. Kartal, kuvveti, azameti, yırtıcılığı, uzun ömrü ile tanınmış bir kuştur. Bu özelliklerinden ötürü kartal, birçok eski Türk metinlerinde cesaret timsali olarak görülür. Bu maksatla sancaklara, alemlere, daha birçok eşyaya tek ya da çift başlı olarak resmedilmiştir. Tek başlı kartal başbuğu, çift başlı kartal ise başbuğla eşini temsil ederdi.

Anadolu Selçukluları devrinde çift başlı kartallar taşlara kabartma olarak işlenmiştir. Selçuk Sultanı Alâettin Keykubat’ın 1221’de Konya Kalesi’nin Sultanlar Kapısı’na gök mermerden kabartma olarak yaptırdığı, çift başlı kartal, Divriği’deki Ulucami’nin kapısında, Erzurum’da Çifte Minare ve Yakutiye medreselerinde bulunan çift başlı kartallar bunların en güzelleridir. Bu motif Anadolu Selçuklularından sonra, Beylikler devrinde, bu arada Karamanoğulları’nda da kullanılmıştır. Niğde’deki Sungurbey Camisi’nin kapısındaki, Karaman’daki Hatuniye Medresesi’ndeki çift başlı kartallar bunun en güzel örnekleridir.

Öte yandan, kartal, bütün dünya devletlerince uçuculuğun, hava kuvvetlerinin timsali olarak kabul edilmiştir.

Türk Hava Kuvvetleri’nin 50’nci yıldönümü olan 1951’de, şimdiye kadar Hava Kuvvetleri’ni temsil eden çeşitli kartallar yerine, bir başı kaldırılmak suretiyle, Selçuk Kartalı kabul edilmiş, böylece Hava Kuvvetlerimiz Türk tarihinden gelen milli bir timsale / sembole kavuşmuştur.


Leave A Reply