Selenga Irmağı Nerededir? Selenga Irmağının Coğrafi Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Selenga ırmağı nerededir? Kaynağı Sibirya olan ve Asya kıtasının önemli ırmaklarından Selenga ırmağının coğrafi özellikleri hakkında bilgiler.

Selenga Irmağı

Selenga Irmağı

Selenga Irmağı, Orta-kuzey Asya’da ırmak. Uzunluğu 1.024 km, akaçlama havzası 447.000 km2. Moğolistan Cumhuriyeti’nin batısında Ulyasutay yakınlarında, İder ve Muren ırmaklarının birleşmesiyle doğar, doğu doğrultusunda akar. Rusya sınırı yakınında Kyahta’nın tam batısında sağdan Orhon Irmağı’nı alarak Buryat Özerk Cumhuriyeti’ne geçer. Cumhuriyet topraklarını kuzey doğrultusunda aşar. Ulan-Dede’de batıya kıvrılır, Baykal Gölü’nün güneydoğusunda bir delta oluşturarak göle dökülür. Egin-Gol ve Uda öteki önemli kollarıdır.

Bu nehrin geçtiği ana şehir, Rusya’daki Buryatia Cumhuriyeti’nin başkenti Ulan – Ude’dir . Kasım ayından Mayıs ortasına kadar nehir donar. Selengué Moğol Aymag’ın başkenti Sujbaatar’a (2007’de nüfus 19.224) Nisan’dan Kasım’a kadar sefer yapılabilir.

Selenga Irmağının Coğrafi Özellikleri

Selengá Nehri, Moğolistan’da, Baykal Gölü’nün güney ucunun yaklaşık 375 km (kuş uçuşu olarak) güneydoğusunda ve Jangái Dağları’nın yaklaşık 150 km kuzeyinde , üç nehrin birleştiği yerden doğar: Delgermörön (445 km), İder (452 ). km) ve Bügsiin Göl .

Önce batı yönünde, Selengué’nin Moğol ayaması boyunca uzanır . Dugang, Hutag ve Nammag kasabalarından geçer ve ardından soldaki önemli kollarından ilkini, kuzeybatıdan gelen Eg Nehri’ni (475 km) alır. Giderek daha fazla kuzeydoğuya yönelir ve Banga, Büdüun ve Suhe-Bator yakınından geçer, sağda kollarının en uzununu, güneyden gelen ve içinden geçebileceği Orhun Nehri’ni (1124 km) alır. Aymag’ın başkenti Sukhbaatar’a yelken açarak ulaşılabilir . Kuzeye giden nehri alır ve Tsagan-Arat’ı geçtikten sonra Rus sınırına ulaşır ve zaten Rusya Buratia Cumhuriyeti’nde, Kiajta’ya ulaşır .Şubat ayında ortalama 23 m³/s, Ağustos ayında 601 m³/s ortalama debiye sahiptir.

Kuzeydoğuya döner ve Zanubino ve Debé boyunca devam eder, geçmişte solda doğudan gelen Dzhidá nehrini alır . Ubur-Dzoköy, Máriino, Yenjor, Strelka, Zuy-Zakámenka ve Ust-Jilok üzerinden devam eder, burada güneyden gelen Khilok Nehri’ni (840 km) alır. Kibálino, Ganzúrino, Kordón, Selengá, Sayantuy, Poselie üzerinden devam eder ve Buryatia’nın başkenti ve geçtiği en önemli şehir olan Ulán-Udé’ye ulaşır (2002’de 359.391 nüfuslu). Burada sağdan ve batıdan Uda Nehri’nin (467 km) sularını alır.

Advertisement

Akışın zaten 951 m³/s olduğu Zarechny, Útochkino ve Mostovoy üzerinden kuzeye doğru devam eder. Keskin bir şekilde batıya döndüğü Burdukovo ve Tataurovo üzerinden devam eder; daha sonra kuzeybatıya doğru geniş bir viraja başladığı Iliinka, Yugovo, Tarakanovka, Bryansk ve Beregovaya, Kabansk, Zhilino ve Tvrogovo’dan geçerek büyük delta (546 km²) alanına yol açar. Baykal Gölü’ne boşalır. Delta bölgesinde Selenguinsk ve Korsakovo kasabaları bulunmaktadır.


Leave A Reply