Semender Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri, Çeşitleri, Davranışları Beslenmesi

3
Advertisement

Semender nedir, nasıl bir hayvandır? Semenderlerin özellikleri, çeşitleri, yaşam koşulları, beslenmesi, üremesi hakkında bilgi.

Ateş Semenderi

Kaynak: pixabay.com

SEMENDER, (Lat. Salamandra)

Semendergiller familyasına giren uzun gövdeli, dört bacaklı ve kuyruklu amfibyumlara verilen genel addır.

Kuzeybatı Afrika, Güney-Orta Avrupa, Suriye ve Anadolu’da yaşar. Uzunluğu 20 cm, bazen 30 cm’yi bulur. Deri düz ve siyah, ya iki uzunlamasına sıra biçiminde ya da düzensiz olan sarı tonlardaki lekelerle kaplıdır. Alt bölümü siyahımsı gridir ve kirli yeşilimsi sarı lekelerle kaplıdır. Küt vücudu, geniş başı, kısa kuyruğu, kulak bölgesinde çok büyük bir bezi ve sırtta bez ile siğil sıraları vardır. Gölgeli ve nemli yerleri sever; Çoğunlukla gece canlanır ve avlanır. Çiftleşme, ya ilkbaharda ya da yazın sığ sularda ya da nemli toprakta yapılır. Dişi tohum torbasını bir sonraki ilkbahara kadar taşır, 20-40 kadar yavru yaklaşık 6-9 ay kurkçuk olarak kalır. Tehlikede yakıcı bez salgılarını boşaltır.

sukeleri

Kaynak: pixabay.com

Başlıca türleri

Alp Semenderi, Kafkas Semenderi, Luschan Semenderi, benekli Semender, Su Semenderi. Su Semenderleri yumurtlayarak ürerler. 20 kadar türleri vardır. İyi bilinenleri: Mermer semender, taraklı semender, safran semenderi, Toros semenderi, adi semender, dağ susemenderi.

Alp Semenderi (Lat. Salamondra atra ya da Triturus alpestis)

alp semenderi

alp semenderi – Kaynak: pixabay.com

Kurbağagillerin Urodela takımına bağlı Semenderler familyasının bir türü. Avrupa’daki dağlarda özellikle Alpler’de 700-2.900 m yükseklikteki bölgelerde yaşar.

Derisi siyah, parlak ve lekesiz olan gövdesi kaim, kuyruğu silindir biçimindedir. Uzunluğu 11-16 cm arasında değişir. Hareketleri yavaştır. Böceklerle ve küçük kurtlarla beslenir. Nemli topraklardaki kaya yosunlarının altında, birkaç tanesi bir arada yaşar. Bir anfibyum (ikiyaşayışlı) olmasına karşın tam bir kara hayvanıdır. İç döllenmeyle ürer. Ancak iki yumurta kanalındaki 60 yumurtadan yalnızca 2 yumurta gelişir. Öteki yumurtalar dağılarak lobumsu bir hale gelir. Dölyatağı içinde gelişen yumurtalardan 8-12 mm boyunda iki yavru çıkar. Bu yavrular, gelişmeyen yumurtaların sarısıyla beslenerek, başkalaşım dönemini dölyatağında tamamlarlar. Döllenmeden 18-36 ay sonra, artık dört bacağı belirgin durumdaki 40-50 mm boyunda iki yavru doğar. Yağmurlu havalarda saklandıkları yerden açığa çıkarlar.

Advertisement

Semendergiller, (Lat Salamandridae)

Omurgalı hayvanlardan Amfibyumlar sınıfının, kuyruklular takımına giren bir familyası. Avrupa, Asya ve Afrika’ da yaşarlar. Alp semenderi, akciğersiz semender, Kafkas semenderi ve iki soluklugilleri kapsar. Bu hayvanlarda bir iç döllenme olur. Uzun, silindir biçimli biraz küt vücutları, 4 iyi gelişmiş bacakları ve yuvarlak kuyruğu, düz ve bez açısından zengin derileri vardır. Uzunlamasına sıralanmış damak dişleri ve kirpikli gözleri bulunur.


3 yorum

  1. ben bu canlıyı bartında gördüm ve derisi zehirlimi kuzenim öyle söyledi de doğrumudiye merak ettim

Leave A Reply