Semizotu Nasıl Bir Bitkidir? Yetiştirilmesi, Yararları Nelerdir? Kıymalı Yemeği Tarifi

0
Advertisement

Semizotu nasıl bir bitkidir? Semizotunun yararları, özellikleri nelerdir? Nasıl yetiştirilir? Kıymalı semiz otu yemeği tarifi.

Semizotu

Kaynak: commons.wikimedia.org

Semizotu (Lat. Portulacca oleraceae)

Semizotu, bilimsel adı Portulaca oleracea olan bir bitki türüdür. Genellikle yaz aylarında yetişen ve düşük sulama koşullarında bile büyüyebilen bir bitkidir. Anavatanı Hindistan ve Orta Asya’dır, ancak dünya genelinde tropikal ve ılıman iklimlerde yetiştirilmektedir.

Semizotunun yaprakları, yeşil, sulu ve lezzetli olması nedeniyle yemeklerde sıklıkla kullanılır. Ayrıca salatalarda, sandviçlerde ve çorbalarda da kullanılabilir. Semizotu, A, C ve E vitaminleri, magnezyum, potasyum ve demir gibi önemli besin maddeleri içerir.

Semizotunun sağlık faydaları arasında antioksidan özellikleri, iltihap azaltma, kalp sağlığını destekleme, sindirim sistemini düzenleme, kemik sağlığını koruma ve bağışıklık sistemini güçlendirme yer alır. Ancak, semizotunun bazı insanlar için alerjik reaksiyonlara neden olabileceği unutulmamalıdır.

Semizotu, toprakta yetişebilen bir bitki olduğu için dikkatli bir şekilde yıkanmalı ve temizlenmelidir. Ayrıca semizotu, yüksek miktarda oksalat içerdiği için böbrek taşı olan kişiler tarafından tüketilmemelidir.

Semizotugiller, (Lat. Portulaceae) İkiçenekliler sınıfının Centrospermae takımından bir familyadır. Genellikle Amerika, Afrika ve Asya’da yetişirler. Bir ya da çok yıllık otsu bazen de çalı biçiminde bitkilerdir. 16 cins ve 500′ den fazla türü vardır. Türkiye’de 2 cinsi ve 3 türü yetişir.

Advertisement

Nasıl Yetiştirilir?

Semizotu, kolaylıkla yetiştirilebilen bir bitki olduğu için evde veya bahçede yetiştirilebilir. Aşağıdaki adımları takip ederek semizotu yetiştirebilirsiniz:

  • Toprak seçimi: Semizotu, iyi drene olan verimli toprakta yetiştirilmelidir. Toprak pH’sı 6 ila 7 arasında olmalıdır.
  • Tohum ekimi: Semizotu tohumları, Nisan ve Haziran ayları arasında doğrudan toprağa ekilebilir. Tohumları yaklaşık 1 cm derinliğe ekmeniz yeterlidir.
  • Sulama: Semizotu, nemli toprakları sever, bu nedenle düzenli sulama yapılmalıdır. Toprağın kurumasına izin vermeden, ancak aşırı sulama yapmaktan kaçınarak, toprağı nemli tutun.
  • Gübreleme: Semizotu, azotlu gübrelerle beslenmekten hoşlanır. Toprağa azotlu gübre ekleyerek, bitkinin büyümesini teşvik edebilirsiniz.
  • Hasat: Semizotu yaprakları, bitki yaklaşık 10 cm boyunda olduğunda hasat edilebilir. Yaprakları dikkatli bir şekilde keserek toplamanız gerekir. Hasat edilen yapraklar, 2-3 gün kadar taze kalır ve buzdolabında saklanabilir.

Semizotu, hızlı büyüyen bir bitki olduğu için düzenli olarak hasat etmeniz, bitkinin daha fazla yaprak üretmesini sağlar. Ayrıca, bitki çiçek açtığında yaprakları daha acı bir tat alır, bu nedenle çiçeklenme döneminde hasat etmekten kaçınmanız önerilir.

Kıymalı Semizotu Yemeği

Kıymalı Semizotu Yemeği Tarifi

Kullanılacak Malzemeler:

1 büyükçe boy kuru soğan
1 bardak pirinç
2 demet semizotu
300 gram kıyma
2-3 tatlı kaşığı zeytinyağı
tuz
yanında yemek için yoğurt ve taze soğan

Kıymalı semizotu yemeği nasıl yapılır? :

Soğanları küp şeklinde doğrayın. Zeytinyağının yayvan bir tencereye yada genişçe bir tavaya dökün ve üstüne soğanları atıp kavurun.

Bu arada semiz otunun saplarını kesip iyice yıkayın ve doğrayın. Soğanlar pembeleşince içine kıymayı ilave edin. Biraz da tuz ekleyin ve karıştırarak kavurmaya devam edin.

Advertisement

Kıymalı Semizotu Yemeği

Kıyma kavrulup rengini alınca semiz otunu içene ekleyin ve karıştırın. Semizotları ölüp pişmeye başlayacak. Suyunu da bir miktar salacaktır.

Bu aşamada içine 1 bardak pirinç ekleyin. Pirinci önceden yıkayın. Sonra yemeğin içine bir bardak kadar da su ekleyip kapağını kapatın ve pişmeye bırakın.

Pirinçler pişip, pilav gibi yumuşayınca yemeğiniz olmuş demektir. Yanında taze soğan ve yoğurtla servis edin.

Afiyet olsun.

Kıymalı Semizotu Yemeği


Leave A Reply