Şerif Muhittin Targan Kimdir? Ünlü Bestecinin Hayatı ve Eserleri

0
Advertisement

Şerif Muhittin Targan Kimdir? Ünlü besteci Şerif Muhittin Targan hayatı, biyografisi, eserleri ile ilgili bilgi.

Şerif Muhittin Targan

Şerif Muhittin Targan

Şerif Muhittin Targan (21 Ocak 1892 – 13 Eylül 1967 ), değerli müzik sanatçılarımızdandır. Mekke Emîri Şerif Ali Haydar Paşa’nın oğludur. Tam adı Fehametli Şerif Muhiddîn bin Ali Haydar’dır.

Edebiyat ve Hukuk Fakültesi mezunudur. Amerika’ya giderek dört yıl kaldıktan sonra 1928’de New York’un en büyük konser salonunda viyolonsel ve ud ile konserler vermiştir. Doğu’da da, Batı’da da büyük bir müzik üstadı olarak takdir edilir. Gerek Doğu, gerek Batı usulüne göre birçok beste ve etütleri vardır. Tanınmış ses sanatkarı Safiye Ayla’nın eşidir.

Türkiye’de aktif bir görevde bulunma şansı yakalayamayan Targan, 1934 yılın sonunda Irak hükümetinin daveti üzerine Bağdat Konservatuvarı’nı kurmak üzere Irak’a gitti. 1936’da kurduğu konservatuvarı 12 yıl boyunca yönetti. Selman Şükür, Münir Beşir ve Cemil Beşir gibi ünlü ud sanatçılarını yetiştirdi. Okulda tiyatro ve heykel bölümlerini de kurdu. Sağlık sorunları nedeniyle 1948 yılında yurda döndü. Yurda döndüğü sırada Hüseyin Saadettin Arel’den boşalan İstanbul Belediye Konservatuvarı Şark ve Garp Mûsikîsi İlmi Kurulu Başkanlığı’na Targan getirildi ancak 2 yıl sonra bu görevinden istifa etti.

Şerif Muhittin Targan

Şerif Muhittin Targan; bestecidir (İstanbul 1892-ay.y. 1967).

Advertisement

Küçük yaşta önce piyano, 14 yaşındayken de viyolonsel ve ud çalmayı öğrendi. Yükseköğrenimini Hukuk Mektebi ile Darülfünun’un Edebiyat Bölümü’nde yaptı. Birinci Dünya Savaşı patlak verince, Mekke emiri atanan babasıyla birlikte Hicaz’a gitti. Savaş sonrasında ailesinin maddi durumu bozulunca geçimlerini sağlamak için 1924’te ABD’ye gitti, New York’ta ud ve viyolonsel resitalleri verdi. 1932’de geçirdiği bir hastalıktan sonra Türkiye’ye döndü. 1934′ te Bağdat Konservatuvarı’nı kurmak üzere Irak’a gitti. 14 yıl bu ülkede kaldıktan sonra 1948’de yurda döndü. 1950’de ünlü ses sanatçısı Safiye Ayla ile evlendi. Ud üzerine yaptığı çalışmalarla bu sazı Batı sazları düzeyine getirdi.

Başlıca eserleri: Hüzzam Saz Semaisi, Ferahfeza Saz Semaisi, Uşak Saz Semaisi, Irak Saz Semaisi, Nihavent Saz Semaisi, Dügâh Saz Semaisi, Sagâh Saz Semaisi; Ud İçin: Ömrümün Son Şevki Sensin, Kanatlarım olsaydı, Çocuk Havası.


Leave A Reply