Sermayeyi Kediye Yüklemek Ne Demektir? Deyimin Anlamı ve Hikayesi

0
Advertisement

Sermayeyi Kediye Yüklemek ne demektir? Sermayeyi Kediye Yüklemek deyiminin anlamı ve hikayesi nasıldır, Sermayeyi Kediye Yüklemek deyiminin açıklaması.

Sermayeyi Kediye Yüklemek Anlamı;

Parasını yiyip bitirmek anlamında kullanılan bir deyimdir.

Sermayeyi Kediye Yüklemek

Deyimin Hikayesi;

Memleketin birinde, zengin bir adam çok iyi para kazandığı kuyumcu dükkânında yıllardan beri bir kalfayla beraber çalışır ve hiçbir yanlışını görmediği hâlde kalfasına güvenmezmiş. Sabah dükkânı kendi açar, akşam kendi kapatırmış ve her gün bir şey çaldı mı diye kalfasının üzerini ararmış. Köle gibi çalıştırdığı ve sanatı sayesinde çok para kazandığı kalfasına ise, doğru dürüst para vermezmiş. Kalfa o kadar istediği halde, aylığına zam yapılmayınca, geçinemez olmuş. Bu işe kendisi bir çare bulmaya karar vermiş.

Kalfanın evi, dükkâna oldukça yakınmış. Evdeki kedisini, her sabah yemek artıklarını yemesi için dükkâna getirip, sonra eve dönmeye alıştırmış. Bir gün karısı kedinin boynuna bir kurdele bağlamış ve ucuna da nazar muskası biçiminde gizli bir cep dikmiş.

Sabahları kendi kendine dükkâna gelip yemek yemeye alıştırılan kedinin boynundaki ufacık cebin içine, kalfa her gün bir altını gizlice sokar ve kediyi eve gönderirmiş. Bu uzun yıllar böyle devam etmiş.

Advertisement

Cimri kuyumcu, her gün altınların eksildiğini anlar ama nasıl olduğunu çözemezmiş. Günden güne kazancı azalmış ve artık sermayeden yemeye başlamış. Nihayet azıcık maaşı da ödeyemez hale gelince kalfayı işten kovmuş. Kalfa da çaldığı altınlarla, ustasının dükkânının tam karşısına bir kuyumcu dükkân açmış. Herkes yeni açılan, çeşidi daha çok olan dükkâna gittiği için eski kuyumcu bir süre sonra iflas etmiş.
Eski kuyumcu dayanamayıp, bir gün eski kalfasının dükkânına gelmiş. Kalfa eski patronuna çok saygılı bir şekilde karşılamış. Konuşurlarken, eski kuyumcu, “Bu işi nasıl yaptığını anlatırsan sana tüm hakkımı helal ederim” demiş.

Kalfa gülmüş ve o sırada kucağına tırmanan kediyi göstererek, “İşte ustacığım” demiş. “Senin sermayeyi ben bu kedinin muskasının içine yükleyip kendi evime taşıdım.”

Bu hikâyeden ilham alınsa da deyim de anlam kayması olmuş ve günümüzde bu deyim elinde avucunda ne varsa tüketmek, işi batırmak anlamında kullanılır hale gelmiş.


Leave A Reply