Serum Hastalığı Nedir?

0
Advertisement

Serum Hastalığı Nedir? Serum hastalığının belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgilerin yer aldığı sayfamız. Serum hastalığı nasıl bir hastalıktır.

serumSerum Hastalığı Nedir?

Her cins canlının kendine has proteini vardır. Canlılar vücuda dışarıdan girecek yabancı proteinlere karşı büyük bir tepki gösterirler. Örnek verecek olursak kaynatılmış et suyunu iğneyle deri altına verirsek hemen bir şok (sarsıntı) yapar, belki de insanı ölüme götürür. Yabancı proteinler ağızdan alındığı zaman ise, insan vücudu bunları insan proteini haline çevirir.

Serumda da, hangi hayvandan yapılmışsa, bol miktarda o hayvanın proteini vardır. Bazı bünyeler bu proteini sindirebilir, bazıları da tepki gösterir. İşte serum yapıldıktan sonra kaşıntılar, kırmızı kurdeşenler şeklinde kendini gösteren serum hastalığı bu tepkiden doğar.

Hastalık serumun yapılmasından 2 ile 12 gün sonra başlar. Büyük bir tehlikesi yoktur. Ancak ikinci serumlarda tehlikeli, şiddetli olabilir. Bir defa serum yapılan bir kimseye, diyelim, at serumu yapılmış olsun; ikinci bir defa serum yapmak gerekir de bu defa gene at serumu yapılırsa tepki çok şiddetli olur. Çünkü, vücutta at proteinine karşı zaten bir hassaslık vardır. Proteinin yeniden girmesi bir «şok» yaratır. İkinci serum başka cins hayvandan alınmış olursa bu tehlike kalmaz.


Leave A Reply