Servikal Spondiloz Nedir? Nedenleri Belirtileri Nelerdir? Teşhis ve Tedavi Yöntemleri

0
Advertisement

Servikal Spondiloz nedir, neden olur? Servikal Spondiloz belirtileri nelerdir? Nasıl teşhis ve tedavi edilebilir?

Servikal spondiloz nedir?

Servikal spondiloz, boynunuzdaki servikal omurganızdaki eklemleri ve diskleri etkileyen, yaşa bağlı yaygın bir durumdur. Aynı zamanda servikal osteoartrit veya boyun artriti olarak da bilinir.

Servikal Spondiloz

Kıkırdak ve kemiklerin yıpranması ve aşınmasıyla gelişir. Büyük ölçüde yaşın bir sonucu olsa da, başka faktörlerden de kaynaklanabilir. Cleveland Clinic’e göre, durum 60 yaş ve üstü insanların yüzde 90’ından fazlasında mevcuttur.

Buna sahip olan bazı insanlar hiçbir zaman semptom yaşamaz. Diğerleri için kronik, şiddetli ağrı ve sertliğe neden olabilir. Bununla birlikte, buna sahip olan birçok kişi normal günlük aktivitelerini gerçekleştirebilir.

Servikal spondiloz nedenleri

Boynunuzdaki kemikler ve koruyucu kıkırdak, servikal spondiloza neden olabilecek şekilde aşınmaya ve yırtılmaya eğilimlidir. Durumun olası nedenleri şunları içerir:

Advertisement
Kemik mahmuzları

Bu aşırı kemik büyümeleri, vücudun omurgayı daha güçlü hale getirmek için fazladan kemik üretmeye çalışmasının sonucudur. Bununla birlikte, fazladan kemik, omurilik ve sinirler gibi omurganın hassas bölgelerine baskı yaparak ağrıya neden olabilir.

Kuru omurga diskleri

Omurga kemikleriniz arasında, kaldırma, bükülme ve diğer faaliyetlerin şokunu emen kalın, ped benzeri yastıklar olan diskler vardır. Bu disklerin içindeki jel benzeri malzeme zamanla kuruyabilir. Bu, kemiklerinizin (omurga) daha fazla birbirine sürtünmesine neden olur ve bu da ağrılı olabilir. Bu süreç 30’lu yaşlarda gerçekleşmeye başlayabilir.

Fıtıklaşmış diskler

Spinal diskler, iç yastıklama malzemesinin sızmasına izin veren çatlaklar geliştirebilir. Bu malzeme, omuriliğe ve sinirlere baskı yaparak kol uyuşması ve bir kolun altına yayılan ağrı gibi semptomlara neden olabilir.

Yaralanma

Boynunuzda bir yaralanma olduysa (örneğin düşme veya araba kazası sırasında), bu süreci hızlandırabilir.

Ligament sertliği

Omurga kemiklerinizi birbirine bağlayan sert kordonlar zamanla daha da sertleşebilir, bu da boyun hareketinizi etkiler ve boynun gergin hissetmesine neden olur.

Aşırı kullanım

Bazı meslekler veya hobiler, tekrarlayan hareketler veya ağır kaldırma (inşaat işi gibi) içerir. Bu, omurgaya ekstra baskı uygulayarak erken aşınma ve yıpranmaya neden olabilir.

Advertisement

Servikal Spondiloz

Durum için risk faktörleri

Servikal spondiloz için en büyük risk faktörü yaşlanmadır. Servikal spondiloz, genellikle yaşlandıkça boyun eklemlerinizdeki değişikliklerin bir sonucu olarak gelişir. Disk herniasyonu, dehidratasyon ve kemik çıkıntılarının tümü yaşlanmanın sonuçlarıdır.

Yaşlanma dışındaki faktörler servikal spondiloz riskinizi artırabilir. Bunlar şunları içerir:

  • boyun yaralanmaları
  • ağır kaldırma nedeniyle boynunuza ekstra yük getiren işle ilgili faaliyetler
  • boynunuzu uzun süre rahatsız bir pozisyonda tutmak veya gün boyunca aynı boyun hareketlerini tekrarlamak (tekrarlayan stres)
  • genetik faktörler (ailede servikal spondiloz öyküsü)
  • sigara içmek
  • aşırı kilolu ve hareketsiz olmak

Servikal spondiloz belirtileri

Servikal spondilozu olan çoğu insanın önemli semptomları yoktur. Semptomlar ortaya çıkarsa, hafif ila şiddetli arasında değişebilir ve yavaş yavaş gelişebilir veya aniden ortaya çıkabilir.

Yaygın bir semptom, kürek kemiğinin etrafındaki ağrıdır. Bazıları kol boyunca ve parmaklarda ağrıdan şikayet ediyor. Ağrı şu durumlarda artabilir:

  • ayakta
  • oturma
  • hapşırma
  • öksürme
  • boynunu geriye doğru eğmek

Diğer bir yaygın semptom, kas güçsüzlüğüdür. Kas zayıflığı, kolları kaldırmayı veya nesneleri sıkıca kavramayı zorlaştırır.

Diğer yaygın işaretler şunları içerir:

  • daha da kötüleşen sert bir boyun
  • çoğunlukla başın arkasında meydana gelen baş ağrıları
  • Bacaklarda da görülebilmesine rağmen, esas olarak omuzları ve kolları etkileyen karıncalanma veya uyuşma
  • Daha seyrek görülen semptomlar arasında denge kaybı ve mesane veya bağırsak kontrolü kaybı yer alır. Bu belirtiler acil tıbbi müdahaleyi gerektirir.

Ne zaman bir doktora görünmeli?

Omuz, kol veya bacaklarda ani başlayan uyuşma veya karıncalanma varsa veya bağırsak veya mesane kontrolünü kaybederseniz, doktorunuzla konuşun ve mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım isteyin. Bu tıbbi bir acil durumdur.

Ağrınız ve rahatsızlığınız günlük aktivitelerinizi etkilemeye başlarsa, doktorunuzdan randevu almak isteyebilirsiniz. Durum genellikle yaşlanmanın bir sonucu olsa da, ağrıyı ve sertliği azaltabilecek tedaviler mevcuttur.

Servikal Spondiloz

Durumu test etmek ve teşhis etmek

Servikal spondiloz teşhisi koymak, fibromiyalji gibi diğer potansiyel durumları dışlamayı içerir. Teşhis yapmak ayrıca hareket için test yapmayı ve etkilenen sinirleri, kemikleri ve kasları belirlemeyi içerir.

Advertisement

Doktorunuz durumunuzu tedavi edebilir veya sizi daha ileri testler için bir ortopedi uzmanına, nöroloğa veya beyin cerrahına yönlendirebilir.

Fiziksel muayene

Doktorunuz size belirtilerinizle ilgili birkaç soru sorarak başlayacaktır. Ardından, bir dizi test gerçekleştirecekler. Tipik muayeneler arasında reflekslerinizi test etmek, kas güçsüzlüğünü veya duyusal eksiklikleri kontrol etmek ve boynunuzun hareket açıklığını test etmek yer alır.

Doktorunuz ayrıca nasıl yürüdüğünüzü izlemek isteyebilir. Tüm bunlar, doktorunuzun sinirlerinizin ve omuriliğinizin çok fazla baskı altında olup olmadığını belirlemesine yardımcı olur.

Doktorunuz servikal spondilozdan şüphelenirse teşhisi doğrulamak için görüntüleme testleri ve sinir fonksiyon testleri isteyecektir.

Görüntüleme testleri
  • Kemik çıkıntılarını ve diğer anormallikleri kontrol etmek için X ışınları kullanılabilir.
  • BT taraması boynunuzun daha ayrıntılı görüntülerini sağlayabilir.
  • Radyo dalgaları ve manyetik alan kullanarak görüntüler üreten bir MRI taraması, doktorunuzun sıkışan sinirleri bulmasına yardımcı olur.
  • Bir miyelogramda, omurganızın belirli alanlarını vurgulamak için bir boya enjeksiyonu kullanılır. BT taramaları veya X ışınları daha sonra bu alanların daha ayrıntılı görüntülerini sağlamak için kullanılır.
  • Kaslarınıza sinyal gönderirken sinirlerinizin normal şekilde çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için bir elektromiyogram (EMG) kullanılır. Bu test sinirlerinizin elektriksel aktivitesini ölçer.
  • Bir sinir iletim çalışması, bir sinirin gönderdiği sinyallerin hızını ve gücünü kontrol eder. Bu, sinirin bulunduğu cildinize elektrotlar yerleştirilerek yapılır.

Servikal spondilozun tedavisi

Servikal spondiloz tedavileri, ağrıyı hafifletmeye, kalıcı hasar riskini azaltmaya ve normal bir yaşam sürmenize yardımcı olmaya odaklanır. Cerrahi olmayan yöntemler genellikle çok etkilidir.

Fizik Tedavi

Doktorunuz sizi tedavi için bir fizyoterapiste gönderebilir. Fizik tedavi, boyun ve omuz kaslarınızı germenize yardımcı olur. Bu onları daha güçlü kılar ve nihayetinde ağrıyı gidermeye yardımcı olur.

Ayrıca boyun çekişiniz olabilir. Bu, servikal eklemler arasındaki boşluğu artırmak ve servikal diskler ve sinir kökleri üzerindeki baskıyı hafifletmek için ağırlıkların kullanılmasını içerir.

İlaçlar

Reçetesiz satılan ilaçlar işe yaramazsa doktorunuz belirli ilaçları reçete edebilir. Bunlar şunları içerir:

  • Kas spazmlarını tedavi etmek için siklobenzaprin (Fexmid) gibi kas gevşetici maddeler
  • ağrı kesici için hidrokodon (Norco) gibi narkotikler
  • sinir hasarının neden olduğu ağrıyı hafifletmek için gabapentin (Neurontin) gibi anti-epileptik ilaçlar
  • doku iltihabını azaltmak ve ardından ağrıyı azaltmak için prednizon gibi steroid enjeksiyonları
  • inflamasyonu azaltmak için diklofenak (Voltaren-XR) gibi reçeteli nonsteroid antiinflamatuvar ilaçlar (NSAID’ler)
Ameliyat

Durumunuz şiddetliyse ve diğer tedavi türlerine yanıt vermiyorsa, ameliyat olmanız gerekebilir. Bu, omuriliğinize ve sinirlerinize daha fazla yer açmak için kemik çıkıntılarını, boyun kemiklerinizin kısımlarını veya fıtıklaşmış diskleri çıkarmayı içerebilir.

Servikal spondiloz için cerrahi nadiren gereklidir. Bununla birlikte, ağrı şiddetliyse ve kollarınızı hareket ettirme becerinizi etkiliyorsa doktor bunu önerebilir.

Evde tedavi seçenekleri

Durumunuz hafifse, tedavi etmek için evde birkaç şey deneyebilirsiniz:

Advertisement
  • İbuprofen (Advil) ve naproksen sodyum (Aleve) içeren asetaminofen (Tylenol) veya NSAID gibi bir ağrı kesici alın.
  • Ağrıyan kaslar için ağrıyı gidermek için boynunuzda bir ısıtma yastığı veya soğuk bir paket kullanın.
  • Daha hızlı iyileşmenize yardımcı olmak için düzenli olarak egzersiz yapın.
  • Geçici rahatlama sağlamak için yumuşak bir boyunluk veya yumuşak bir yaka kullanın. Bununla birlikte, uzun süre boyunluk veya yaka takmamalısınız çünkü bu kaslarınızı zayıflatabilir.

Servikal spondiloz görünümü

Servikal spondiloz, boyun ağrısına bağlı sertliğe, rahatsızlığa ve baş ağrısına neden olabilen yaygın ve sıklıkla yaşla ilişkili bir durumdur. Doktorunuz durumu tersine çeviremeyebilir, ancak rahatsızlığın ve ağrının üstesinden gelmenize yardımcı olmak için genellikle konservatif tedaviler önerebilirler.


Leave A Reply