Seyahat İle İlgili Kompozisyon, Yazı Örneği, Seyahat Ruha İyi Gelir Konulu Yazı

0
Advertisement

Seyahat etmek, seyahat etmenin yararları, güzelliği ile ilgili kompozisyon örneği. Seyahat ruha iyi gelir konulu kompozisyon, hakkında yazı.

seyahat

Kaynak: pixabay.com

SEYAHAT RUHA İYİ GELİR

İnsan ruhunun genel zaaflarından biri, değişiklik ihtiyacı duymasıdır. Hep aynı yerde yaşamak, aynı şeyleri görmek yorucu bir ortamda kendi içine, kendi dünyasına kapanıp kalmak insan ruhunda zaman zaman çeşitli bunalımlara sebebiyet veren bir monotonluk yaratır.

Seyahat bu monotonluğu gidermek, ruhu zindeliğe kavuşturmak bakımından son derece faydalı bir şeydir. Doktorların depresyon geçiren hastalarına ilâçtan çok seyahat tavsiye etmelerinin sebebi budur. Ara sıra alışkın olduğumuz çevreden dışarı çıkmak, yorgun gözlerimizi başka âlemlerin manzaralarında dinlendirmek, yeni insanlar tanımak, dostluk ilişkileri kurmak insanlardaki yaşama ve mücadele isteğini kuvvetlendirir. Seyahatin faydası yalnız ruh sağlığı üzerinde değildir. Hiç şüphesiz yabancı diyarların havasına girmek bize bir takım gözlemler yapma fırsatını verir; böylelikle nazari bilgilerimizi uygulama fırsatını bulmuş oluruz. Gözlemlerimiz sırasında dikkatimiz yoğunluk kazanır, hayal gücü, muhakeme ve dimağımız ahenkli bir tempo ile çalışmaya başlar. Bir takım incelemeler, mukayeseler ve görgüyle beslenen düşünceler sayesinde türlü gerçeklere ulaşırız. Başka diyarlar halkının sosyal ve ekonomik yaşayışlarını, kültür ve inanışlarını yakından inceleme fırsatını buluruz. İnsanları her türlü atmosfer içinde tanıyıp değerlendirmek bizi bir takım peşin ve olumsuz yargılardan kurtardığı .gibi gittikçe genişleyen bir insan sevgisi yaratır içimizde; kaba yabancılık duygusundan sıyrılırız. Bu faydalı ve zevkli seyahatler sırasında içimiz kendi çevremize ve yakınlarımıza karşı özel duygularla dolup taşar; bir zamanlar bize sıkıntı veren, boğucu gelen dünyamıza karşı şiddetli bir kavuşma isteği duyarız. Geride bıraktıklarımız üzerinde bol bol düşünmek fırsatını buluruz. Bu andan itibaren ruh eski bunalımlardan tamamıyla sıyrılmış olur. Çünkü, mantık kurallarına uygun bir şekilde düşünmek insanı karamsarlıktan kurtarır.

Seyahatin her türlü faydalarını göz önünde tutarak çok bunaldığımız veya fırsat çıktığı anlarda kendi çevremizden uzaklaşmalıyız. Çok okuyan değil, çok gezen bilir demişler. Kültürlü bir insan olmak için bilgiyle görgüyü birleştirmenin gerekliliğini aklımızdan çıkarmamalıyız. Hem şurası bir gerçektir ki; bezgin, bitkin ve karamsar olarak yuvasından ayrılan bir kimse uzakların verdiği bir özlem, gariplik ve yaşama tutkusuyla eskisinden daha dinç, daha dengeli olarak geri döner.

Seyahat Nedir? Sözlük Anlamı

  • “Seyahat”
    1. Yolculuk
    “Her zamanki seyahat hatıralarını anlatmaya başladı.” – P. Safa
    2. Gezi
  • “seyahat etmek ” uzak yerleri gezerek görmek, yolculuk etmek
    “Avrupa’da bir Şarklı etiketi altında seyahat etmenin ilk defa olarak bir faydasını gördüm.” – H. C. Yalçın
  • “seyahat acentesi ” 1. Yolculuk bileti satılan ticari kuruluş
    2. Geziyle ilgili hizmetleri düzenleyen ticari kuruluş
    “Tam karşısına düşen bir seyahat acentesinin reklam ışıkları gecenin ayazını renk renk dağıtıyordu.” – A. İlhan
  • “seyahatname ” Bir yazarın gezip gördüğü yerlerden edindiği bilgi ve izlenimlerini anlattığı eser
    “Seyahatname okumanın tadını öteden beri bilirim.” – A. Haşim
  • “iş seyahati ” İş gezisi

Advertisement

Leave A Reply