Seyir Feneri Nedir? Ne İşe Yarar?

0
Advertisement

Seyir feneri nedir? Standart tekne seyir fenerleri nelerdir, özellikleri nedir? Seyir fenerleri ve kullanımları hakkında bilgi.

Seyir Feneri

Tekneler ve gemiler geceleri seyir halindeyken kendilerini diğer deniz araçlarına göstermek için çeşitli fenerler kullanırlar. Bunlara seyir fenerleri denir. Fenerler güneşin batışından doğuşuna kadar ve kısıtlı görüş koşullarında gösterilmelidirler.

STANDART TEKNE FENERLERİ

Bütün tekneler, boylarına ve tiplerine göre seyir fenerleri ile ilgili belirlenmiş olan düzenlemelere uymak zorundadır. Tekne fenerleri, teknelerin meşgul oldukları iş ve yönlerinin belirlenmesine yardımcı olur. Fenerlerin, tekneye COLREG’de esasları belirtildiği şekilde yerleştirilmesi gerekmektedir.

Silyon feneri

Advertisement

Geminin baş-kıç ekseni üzerinde 225 derecelik görüş açısı bulunan ve teknenin baş tarafında tam pruvadan itibaren kemerenin 22,5 derece (pruvadan 112,5 derece iskele-sancak) gerisine kadar ışık gösterecek surette yerleştirilmiş beyaz bir fenerdir.

Borda Fenerleri

Sancak tarafta bulunan bir yeşil ve iskele tarafta bulunan bir kırmızı fenerdir. Herbiri 112,5 derecelik bir ufuk yayı üzerinde tam pruvadan kendi tarafındaki kemerenin 22,5 derece gerisine kadar kesiksiz bir ışık gönderecek surette yerleştirilmiştir. Boyu 20 metreden kısa tekneler, borda fenerlerini teknenin tam orta hattı üstünde birleşik şekilde de bulundurulabilir.

Pupa Feneri

Teknenin kıç tarafına yakın bir yere.yerleştirilmiş 135 derecelik bir ufuk yayı üzerinde kesiksiz beyaz bir ışık gösteren fenerdir.

Her yönden görünür fener

Advertisement

360 derecelik görüş açısıyla her yönden görünen fenerdir.

TEKNELERİN BOY VE TİPİNE GÖRE FENERLER:

Boyu 20 metreden kısa olan motorlu tekneler bordo fenerlerini merkez hattı üzerinde birleşik olarak bulundurabilirler. Boyu 20 metreden kısa olan motor kullanmayan yelkenli tekneler seyir fenerleri kombine olarak direk başına gösterebilirler. Direk başına yakın bir yerde üstte kırmızı, altta yeşil her yönden görünür fenerler gösterilebilir. Yelkenli bir tekne motorunu kullandığı zaman motorlu bir tekne olarak değerlendirilir. Bu durumda motorlu tekne gibi hareket etmek, gündüz uygun şekilleri ve gece uygun fenerleri göstermek zorundadır. Kumanda altında bulunmayan bir tekne dikey bir doğru üzerinde her yönden görünür iki fener; su üzerinde ilerlerken bunlara ek olarak borda fenerleri ve pupa feneri, gündüz üst üste iki siyah küre gösterecektir.


Leave A Reply