Seyşeller (Seyşel Adaları) Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Tarihi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Seyşeller – Seyşeller ile ilgili bilgi, başkenti, tarihi, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

seyşel bayrağı

Kaynak: pixabay.com

SEYŞELLER (SEYŞEL ADALARI)

  • Yüzölçümü: 454 km2.
  • Başkenti: Victoria (24.324).
  • Dil: İngilizce, Fransızca, Kreol.
  • Din: Hristiyan (% 90 Katolik, % 8 Anglikan).
  • Para birimi: 1 Seyşel rupisi =100 cent.

Doğu Afrika’da adalar devletidir. Şeyseller ya da Seyşel Adaları; Hint Okyanusu’nun batısında, Tanzanya’nın doğu-kuzeydoğu kıyıları açıklarında, 40 güney enlemi -56° doğu boylamında, 1 milyon km2’lik alana yayılan 112 ada ve adacıktan oluşur. En büyük ada, Madagaskar’ın kuzey burnunun (Amber Burnu), 970 km kuzeydoğusundaki Mahe’dir, Praslin, La Digue, yerleşime açık öteki başlıca adalardır.

Yüzey Şekilleri;

İkisi dışında, tüm adalar geniş bir deniz gibi yükseltisi boyunca uzanır. Mahe, granit yapıdaki, dağlık 40 adalı bir grubun en büyüğüdür. Ötekiler mercan oluşumudur ve çok azı deniz düzeyinin birkaç metre üstüne yükselir. Mahe, tipik bir granit kütledir. Tepeler, kıyılardan başlayarak dimdik yükselir, başlıcaları kısa ırmakların ağızlarında olmak üzere, küçük bazı ovalara rastlanır. Mahe’nin ana limanı ve başkent Victoria (eski Port Victoria), adanın kuzeydoğu kıyısındadır. Limana, adanın doğu yönünü kesen mercan kayalığı arasındaki derin bir kanaldan geçilerek girilir. En yüksek nokta, adanın orta-kuzeyinde kuzey-güney doğrultusunda yükselen Seyşel Dağı’dır (912 m).

İklimi;

Adalarda, sıcak, çoğu zaman nemli, tropikal bir iklim egemendir. Ortalama sıcaklık 24-29°C arasında değişir. Kuru ve yağışlı mevsimler birbirini izler. Kuzeybatı musonları aralıktan marta kadar yağmur getirir, güneydoğu musonları mayıstan ekime kadar yağışsız bir mevsimin egemen olmasına yol açar. Yıllık yağış ortalaması, 2.285 mm olmakla birlikte, orta yaylalar bölgesi, kıyılara oranla daha çok yağmur alır.

seyşeller

Kaynak: pixabay.com

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Seyşel Adaları’nda en sık görülen ağaç, hindistancevizi ağacıdır. Bunun bir türü Praslin Adası’na özgüdür, yalnız Seyşeller’de yetişir. Kıyı ormanlarında mangrovlar yaygındır, daha içerlerde ise banyan ağaçları yetişir. Daha yüksek alanlar, tarşın ağaçlarıyla kaplıdır. Argan ile mimusops nattarium ağaçları Siluet Adası’nda yoğundur. Ancak, kerestelik ağaç çok azdır. La Digue Adası’nda yaşayan, Seyşeller cennetsinekyiyeni, dünyanın ender rastlanan karakuşlarından biridir. Soyunun tükendiği sanılan bu kuş, 1950′ lerde yeniden çoğalmıştır. Bülbül, meyve güvercini, Praslin’in kara papağanı öteki güzel ve çok renkli kuşların başlıcalarıdır. En yaygın kara omurgalısı, dev kaplumbağadır.

Ekonomi;

GSMH içinde en büyük pay turizmindir (% 40). Bunu endüstri (% 21), tarım (% 5) sektörleri izler. Hindistancevizi, tarçın, çay, muz, yerelması, tatlıpatates, pirinç, sebze başlıca ürünlerdir. Yıllık balık üretiminin büyük bölümü işlenerek dışarı satılır. Bira, balık konservesi, bitkisel yağ, mobilya, başlıca hafif endüstri dallarıdır. Kurutulmuş hindistancevizi içi (kopra), tarçın, muz, balık, başlıca dışsatım; makine, petrol, işlenmiş ürünler, besin, başlıca dışalım mallarıdır. Büyük Biritanya, Fransa AB ülkeleri, Moritus Pakistan, Kenya, Yemen, Güney Afrika Cumhuriyeti, en büyük ticaret ortaklarıdır.

Advertisement

Tarihi

Seyşel Adaları’na ilk kez 1744’te Fransızlar yerleştiyse de, 1794′ te, İngilizlerin eline geçti. 1810’da Mauritus’a bağlandı. 1814’te Paris Antlaşması ile resmen Büyük Britanya’ya bırakıldı. 1903’e kadar Mauritus’a bağlı olarak yönetildi, aynı tarihte kraliyet kolonisi statüsü kazandı. Bunu izleyen 50 yıl boyunca, adalılar ulusal bağımsızlıkları için fazla çaba göstermediler.

seyşeller

Kaynak: pixabay.com

Yine de, 1948’de sınırlı bir oy kullanma hakkıyla ilk yasama meclisi seçimleri yapıldı. Ancak, 1963’te, James Mancham’ın genel başkanlığında Seyşeller Demokratik Partisi’ni (SDP) kurulmasından sonra ulus bilinci politik anlam kazandı. SDP, ikinci tam bağımsızlık düzeyinde olmak üzere, 1970 ve 1974 seçimlerini kazandı. Mart 1975’te Londra’da yapılan görüşmelerde, SDP ile Albert Rene’nin liderliğindeki Seyşeller, Birleşik Halk Partisi koalisyonu yönetiminde, bu sömürgeye özerklik tanınması kararlaştırıldı. Mancham Başbakan oldu, 1976′ da adalara tam bağımsızlık verildi. Bir yıl sonra, Haziran 1977’de, Başbakan Mancham, İngilizler Uluslar Topluluğu Konferansı için Londra’da bulunurken, Albert Rene, ekonomiye daha merkeziyetçi, sosyalist bir yön verme amacıyla, devlet yönetimine el koydu.

1976 Anayasası askıya alındı. Rene, genel seçimlerin 1979’da yapılacağını ve bundan böyle Seyşel Adaları’nın tek partili, sosyalist bir devlet olacağını açıkladı.

Mayıs 1978’deki “olağanüstü durum” döneminde gerekçesiz tutuklama, duruşmasız hapsetme olayları yaşandı, basına sansür kondu. Mayıs 1979 başkanlık seçimlerini, oyların % 93’ünü alan Albert Rene; 25 sandalyeli parlamento seçimlerini, 1977 darbesinden sonra kurulan, sosyalist Seyşeller Halkının İlerici Cepheci kazandı. Başkan Rene, Fransa ile yakın ilişkiler kurarak konumunu güçlendirdi. Hint Okyanusu’nun silahsızlandırılmasını, bir barış denizi olmasını savundu. Kasım 1981, Ağustos 1982’de Güney Afrika destekli darbe girişimlerini bastıran A. Rene, 1977’den 2004 yılına kadar başkanlık görevini yerine getirmiştir. 2014 itibari ile Seyşel Adaları başkanlığını James Alix Michel yürütmektedir.


Leave A Reply