Sezar İle Brütüs’ün Hikayesi, “Et tu, Brute?” (Sende mi Brütüs)

2
Advertisement

Sezar (Julius Caesar) nasıl ve kim tarafından öldürülmüştür? Sezar’ın arkadaşı Brütüs tarafından bıçaklanması ve hikayesi.

sezar

Sezar kazandığı yetkileri iyiye kullanarak devlet bakımından çok faydalı ıslahat yapmış, İtalya şehirlerinin hukuki durumunu bir düzene bağlamış, eyaletlerin idaresini düzeltmiştir. Bu arada borçlara ait kanunları hafifletmiş, eyalet halkına vatandaşlık ve senatör olabilme yetkilerini tanımış, fakir olanların Kartaca’da ve Korent’te koloni kurmalarını sağlamıştır.

Caesar’ın aldığı bu tedbirler, Senatonun yetkilerini ve kuvvetini oldukça sınırlıyordu. MÖ 44’de ömür boyu diktatörlük elde edince, cumhuriyet idaresi yerine monarşist bir rejim kuracağı fikri uyandı. Bunu kabul etmek istemeyen aristokratlar, başlarında Brutus’le Cassius olmak üzere, suikast hazırladılar. MÖ 44’de Martın 15’inde bir senato toplantısına giden Caesar’ı öldürdüler. Sevdiği dostu Brütüs’ü suikastçılar arasında gören Caesar’ın son sözleri “Et tu, Brute?” (Sen de mi, Brutus?) oldu.

Hikaye kısaca bu şekilde… Şimdide biraz detaylara bakalım.

Sezar İle Brütüs'ün Hikayesi - "Et tu, Brute?" (Sende mi Brütüs)

Advertisement

Brutus, ataları arasında, MÖ 509’dan kalma monarşi ve demokrasiyi harmanlayan temsili bir hükümet biçimi olan Roma Cumhuriyeti’nin en eski savunucularından bazılarını sayan soylu bir ailede doğdu.

Brutus’un nihayetinde Roma’nın ilk konsoloslarından biri olarak, senatörlere bir kralın Roma’yı yönetmesine asla izin vermeyeceklerine yemin ettiren Lucius Junius Brutus’un soyundan geldiğini söylüyor. Ailenin anne tarafından Brutus, hevesli bir tiranı bir hançerle öldüren beşinci yüzyıldan kalma bir Roma kahramanı olan Servilius Ahala ile akrabaydı. “Brutus siyasete girdiğinde onun için çok şey vardı” diyor. “Aristokratik bağlantıların yanı sıra, kendi siyasi kimliğini geliştirme konusunda büyük etkisi olan ideolojik bir önbellek miras almıştı.”

Sezar’a karşı taraf olmak

Julius Caesar’ın Brutus’un annesi Servilia ile uzun süredir devam eden bir ilişkisi olduğunun antik kaynaklar tarafından iyi bilindiğini söylüyor. Romalı tarihçi Suetonius , Servilia’nın Sezar’ın (birçokları arasında) en sevdiği metres olduğunu ve bir keresinde ona “altı milyon sesterce” değerinde devasa bir inci hediye ettiğini yazmıştır .

Bazı eski kaynaklar, Brütüs’un aslında bu rezil olayın bir ürünü olup olmadığını merak etmiştir. Servilia ve Sezar bir araya geldiğinde Brütüs çok yaşlıydı, ancak Sezar’ın Brütüs’un kariyerine “babaca” bir ilgi duyduğu ve ona baktığı anlaşılıyor.

MÖ 49’da Sezar, güçlü ordularını Senato’ya teslim etmeyi reddederek Roma İç Savaşı’nı kışkırttı. Düşmanı, kaynakların yıllar önce Brütüs’ün babasının ölümünden sorumlu olduğunu söyleyen Büyük Pompey’di. Plutarch’a göre Brütüs’ün, annesinin sevgilisi ve koruyucusu olan Sezar’ın yanında, Brütüs’ün konuşmayı bile reddettiği Pompey’in yanında yer alması kesinlikle mantıklı olacaktır.

Sonunda Brutus, Senato’nun otoritesine boyun eğen ve kendi güçlü ordusundan vazgeçen Pompey’i, kendi haysiyetini korumak için bencilce savaşan Sezar’a karşı desteklemek için zor bir seçim yaptı. Brutus, belirleyici Pharsalus Savaşı’nda Pompey için yiğitçe savaştı, ancak Sezar’ın kazanacağı açık olur olmaz, Brutus “ilk iltica eden” oldu. Brütüs’ü ihaneti için cezalandırmak yerine, Caesar onu kollarını açarak karşıladı. Bir kısmı baba şefkati olabilirdi, ama aynı zamanda anlayışlı bir siyasetti.

Advertisement

Brütüs Sezar’ın tarafındaydı, ama uzun sürmedi. Sezar, Marcus Antonius’un mevkisini alenen reddederek, ancak “ömür boyu diktatör” unvanını kabul ederek ve altın bir tahttan hüküm sürerek krallık hırslarını açıkça ortaya koydu. Cumhuriyeti Sezar’ın zulmünden kurtarmak için bir şeyler yapılması gerekiyordu ve bunu yapacak olan Brutus’tu. Brutus, Cassius ile birlikte Sezar’ı devirmek için müttefikler toplamaya başladı.

MÖ 44’te Mart ayının Ides’inde Sezar, Senato’da 23 kez ölümcül bir şekilde bıçaklandı. Tarihçi Suetonius , Sezar’ın ölümünün iki versiyonunu yazdı . İlkinde, diktatör cinayeti sessizce kabul etti, başını togasına gömdü ve kıvrımlarına çöktü. İkinci versiyonda, Sezar daha cüretkardı ve son hançeri teslim eden neredeyse oğul olan Brütüs için güçlü sözler söyledi.

Yunanca’da Sezar, ” Kai su, teknon ” der ve kelimenin tam anlamıyla “Sen de mi çocuk” olarak tercüme edilir. Shakespeare’in ünlü oyununda dize Latince ” Et tu, Brute?” şeklinde yazılmıştır. Bu kelimenin tam anlamıyla “Ya sen, Brutus?” ve genellikle savunmasız bir soru olarak alınır: “Sen bile mi Brutus?” ya da “Sen de mi çocuğum?


2 yorum

Leave A Reply