Sidik Nedir? Sözlük Anlamı, Sidiğin Özellikleri Yapısı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Sidik nedir, ne anlama gelir? Sidikle ilgili terimler, sidiğin yapısı ve özellikleri nelerdir? Sidik hakkında bilgi.

Sidik

  • “Sidik”
    İdrar
    “Bodrum, şimdi keskin bir eski çamaşır, sidik kokusu içinde idi.” – S. F. Abasıyanık
  • “sidik borusu “
    Sidiği böbreklerin her birinden sidik torbasına akıtan bir çift kanal
  • “sidik kavuğu “
    İdrar torbası
  • “sidik torbası “
    İdrar torbası
  • “sidik söktürücü “
    Sidiği artıran ilaç
  • “sidik yarışı “
    Önemsiz ve değersiz konularda inatlaşarak birbirinden üstün gelmeye çalışma
  • “sidik yolu “
    İdrar yolu
  • “sidik zoru “
    İdrar zoru
Ayrıca Bakınız İDRAR
idrar

Kaynak: pixabay.com

Sidik Özellikleri – Hakkında Bilgi

Böbreklerde kandan süzülerek dışarıya boşaltılan sıvıya «sidik» (idrar), bunun toplandığı zar torbaya da «sidik torbası» (mesane) denir.

Böbrekler vücudun süzgeçleri sayılabilir. Kanın bir kısım suyu, vücuda lüzumsuz, hatta zararlı maddeler bu süzgeçlerden geçerek süzülür. Bu süzülme sonunda meydana gelen sidik, böbreklerin yanındaki “havuzcuk”larda toplandıktan sonra «sidik borusu»ndan geçer, «sidik torbası» (sidik kavuğu)na gelir, orada biriktikten sonra «işeme» olayı ile dışarı atılır. Sağlam bir insanın 24 saat içinde çıkardığı sidik 1-1,5 litre kadardır. Kadınlarda biraz daha azdır. Şeker hastalığı gibi bazı hastalıklarda bu miktar artar. «Şekersiz şeker hastalığı» denilen hastalıkta 30 litreyi bulduğu olur. Bazı böbrek hastalıklarında ise 1 litreden aşağıya düşer, hatta büsbütün kesilir. Yüksek ateşli hastalıklarda da az gelir, rengi de koyudur. Zatürrede sidiğin azalması hastalığın özelliklerinden biridir; bollaşması hastalığın sona erdiğini gösterir.

Sidiğin azalması üzerine ilk düşünülecek şey, bunun böbreklerdeki bir bozukluktan mı, yoksa sidik yollarındaki bir tıkanıklıktan mı ileri geldiğidir.

Sidik Sağlığın Aynasıdır

Sidiğin normal rengi, limon sarısıdır. İçinde bulunan maddeler de amonyak, üre, birtakım asitler, sud, potas, kalsiyum, magnezi gibi maddelerin çeşitli bileşikleridir. Bunlar, vücuttaki hücrelerin beslenmesi sırasında besinlerin uğradıkları kimyasal değişiklikler sonucunda ortaya çıkan maddelerle, vücuda yaramayacak artıklardır. Sidikte bunların bulunması doğaldır. Yalnız, albümin, şeker, safra, kan, irin bulunursa, bunlar çeşitli hastalıklara işarettir. Onun için, bazı hastalıklar sidiğin muayenesi (idrar tahlili) ile daha kesin olarak anlaşılır. Bu bakımdan, sidik, sağlık durumumuzun aynası sayılabilir. Birtakım kalp, akciğer, karaciğer, sindirim borusu, böbrek, sidik yolları, sidik kesesi hastalıkları «idrar tahlili» ile ortaya çıkar.

Advertisement

Leave A Reply