Sıffin Savaşı Ne Zaman ve Kimler Arasında Olmuştur?

2
Advertisement

Sıffin Savaşı (Sıffin Muharebesi) ne zaman ve kimler arasında gerçekleşmiştir? Sıffin Savaşı’nın sebepleri ve sonuçları hakkında bilgilerin yer aldığı sayfamız.

Samani'li Balami'nin Sıffin Savaşı tasviri

Samani’li Balami’nin Sıffin Savaşı tasviri (Kaynak: wikipedia.org)

Sıffin Savaşı; dördüncü İslâm halifesi Hz.Ali ve Suriye Valisi Muaviye arasında Fırat Irmağı’nın batı yakasında bulunan Rakka’nın güneyindeki Sıffin Ovası’nda yapılan savaştır (657).

Halifelik makamı için Hz. Ali ile çekişme içinde olan Muaviye, Hz. Ali’nin üçüncü İslâm halifesi olan Hz. Osman’ın katilleriyle işbirliği içinde olduğunu ileri sürerek Hz. Ali’ye biat etmedi. Sorunun giderek büyümesi üzerine tek çözümün savaş olduğu ortaya çıktı. Hz. Ali Iraklılardan, Muaviye de Suriyelilerden oluşturduğu orduyla Sıffin Ovası’nda karşılaştılar. İki ay süreyle küçük çatışmalardan öteye gidilmedi. Bu arada Hz. Ali, Muaviye ile anlaşma yollarını aradı. Ancak Muaviye, Hz. Osman’ın katilleri kendisine teslim edilmediği sürece anlaşmaya yanaşmayacağını bildirdi. Hz. Ali ise katilleri tam olarak bilemediği için Muaviye’ nin bu isteğini yerine getiremeyeceğini duyurunca iki ordu 28 Temmuz 657’de savaşmaya başladı. Hz. Ali’nin Malik’ ül Eşter komutasındaki ordusu başlangıçta üstünlüğü ele geçirdiyse de Muaviye’nin kurnaz komutanı Amr ibnü’l As, askerlerinin mızraklarının ucuna Kuran sayfalarını taktırarak Allah’ın kitabıyla hüküm verilmesi için çağrıda bulununca, Hz. Ali’nin ordusu çatışmayı kesti. Bunun üzerine halifenin kim olacağını belirleyecek hakemlerin Kuran hükümlerine göre karar vermesi için savaşa son verildi.

Hz. Ali’nin hakemliğine Ebu Musa el-Eşari, Muaviye’nin hakemliğine de Amr ibnü’l As seçildi. Azruh’ta Ocak 659’da yapılan uzun tartışmalardan sonra Hz. Ali’nin hakeminin ters bir karar alması üzerine Muaviye’nin halifeliği onaylandıysa da, Hz. Ali’nin halifeliği öldürüldüğü tarih olan 24 Ocak 661’e kadar sürdü. Sıffin Savaşı ve Hakem Olayı, İslâm tarihinde ilk ayrılıkların ortaya çıkması nedeniyle önem taşır. Haricilik adı verilen Hz. Ali karşıtlığı, bu savaşın arkasından çıktı ve giderek bir mezhep niteliğine büründü.

Savaşın Konumu

Savaş alanı, günümüz Suriye’sinde Raka yakınlarında, Fırat’ın sağ kıyısından birkaç yüz metre uzaklıkta bulunan Bizans döneminden kalma yıkık bir köy olan Sifim’deydi . Raca ilindeki modern Abu Hureira köyü ile özdeşleştirilmiştir.

Advertisement

2 yorum

Leave A Reply