Sifon Nedir? Nasıl Çalışır?

0
Advertisement

Sifon ne demektir? Sifonun çalışma prensibi nasıldır? Sifon nasıl çalışır, hakkında bilgi.

Bazen, sıvı dolu bir kabı doğrudan doğruya, yani baş aşağı çevirerek boşaltmak, belki büyüklüğü ya da durumu sebebiyle, zordur. Fakat bu zorluk, kıvrılmış bir cam boru ya da bir lastik boru ile karşılanabilir. Tübün bir ucu, kap içindeki suyun (ya da başka bir sıvının) içine sokulur, ve öbür ucu, kap içindeki sıvı yüzeyinden daha aşağıda olmak üzere dışarıya sarkıtılır. Bir kere bu iş yapılınca, kap boşalıncaya kadar su akıp gider (tübün kap içindeki ucu daima suya dalmış kalmak şartıyla). Bu basit alete sifon adı verilir ve çalışması atmosfer basıncına dayanır.

Dünya etrafındaki havanın büyük ağırlığı sebebiyle, atmosfer basıncı, deniz hizasında santimetre kareye 1 kg kadar bir basınç uygular. Böylece atmosfer, kaptaki su yüzeyinin her santimetre karesine, aşağıya doğru 1 kg lık bir kuvvet uygular. Bunun sonucunda su, tıpkı bir barometre borusunda civa sütununun yükselmesi gibi, dalmış boruda yükselmeye çalışır. Fakat bu halde, tübün her iki ucu açıktır, ve dolayısıyla öbür uçta da, suyu kaba geriye tepmeye çalışan, benzer bir atmosfer basıncı vardır. Eğer işe karışan başka bir şey olmasaydı, su ne kaptan dışarıya doğru ne de kaba doğru akmazdı, zira basınçlı tübün her iki ucundaki basınçlar tam eşit olurlardı. Bu sebeple tübün dış ucu daima, kap içindeki su düzecinin altına sarkmalıdır. Bu halde, suyu dışarı akmaya zorlayan basınç, suyu geri tepmeye çalışanı yenebilir. Sebep gayet basittir: Tübün dış kolundaki su iç kolundakinden daha ağırdır ve basıncı daha büyüktür. Başka sözlerle, suyu tüpten dışarı zorlayan kuvvet, ters yönde etkiyen basınçtan daha büyüktür.

Sifon prensibinin pek çok uygulamaları vardır, bunların en faydalı olanlarından biri bir waterklozetin sifon sistemidir. Soda suyu «sifon» u gerçek bir sifon değildir. Bu halde soda suyunun verdiği gazın basıncı, dış atmosfer basıncından daha büyüktür. Dolayısıyla soda suyu, büyük basınç altında kaptan dışarıya püskürür ve dışarıdaki borunun içerideki sıvı yüzeyinden daha aşağıda olmasına lüzum yoktur.
sifon

A noktasındaki basınç B noktasındaki basınca eşittir ve her ikisi atmosfer basıncına eşittirler. Eğer boru B ye kadar gitseydi içinden su akmazdı, iki ucundaki basınçlar dengede olurlardı. C deki aşağı doğru basınç, atmosfer basıncından B C su sütununun basıncı kadar fazladır. Dolayısıyla C deki aşağı doğru olan basınç, bu noktada sadece atmosfer basıncını gösteren yukarı doğru olan basınçtan daha büyüktür. O halde su borudan dışarı akabilir. Sifonun çalışabilmesi için, sifon borusundaki en yüksek noktanın kap içindeki su yüzeyinden 1033 cmden daha fazla yukarıda olmaması gerekir. Atmosfer basıncı bundan daha yüksek suyu tutamaz.

Advertisement

Leave A Reply