Şili Orman Kedisi (Konkod) Özellikleri, Hakkında İlginç Gerçekler

0
Advertisement

Şili Orman Kedisi (Konkod) nasıl hayvanlardır, özellikleri nelerdir? Şili Orman Kedisi (Konkod) hakkında bilinen ilginç gerçekler, ile ilgili bilgiler

Şili Orman Kedisi (Konkod)

Şili Orman Kedisi, Güney Amerika’da yaşayan en küçük yabani kedi türüdür. Şili ve Arjantin’de bulunan kodkod’un 2 alt türü vardır. Şili Orman Kedisi, ılıman yaprak dökmeyen ve daima yeşil ormanlara ve fundalıklarda yaşarlar. Aynı zamanda insan yerleşimlerine yakın yerlerde yaşar, kemirgenlerle beslenir ve zaman zaman tavuk ve kazları avlarlar. Kemirgenlerin sayısını kontrol altında tutmasına rağmen, çiftçiler sıklıkla kümes hayvanlarını korumak için kodkodları öldürüyorlar. Vahşi doğada bulunan kodkod sayısı, insanların öldürmesi ve yaşam alanlarının azalması nedeniyle düşüyor. Bilim adamları, kodkod’un vahşi popülasyonunun yaklaşık 10.000 hayvandan oluştuğunu tahmin ediyor. Kodkod, savunmasız türler olarak listelenmiştir (yakın gelecekte nesli tükenmek üzere olabilir).

İlginç Kodkod Gerçekleri:

Şili Orman Kedisinin uzunluğu 35-50 santime ve 8-11 kilo ağırlığa ulaşabilir. Kuyruk genellikle 20 ila 25 santim uzunluğundadır.

Şili Orman Kedisinin kürkünün temel rengi kırmızımsı kahverengi veya grimsi kahverengidir. Kürk, boynu ve omuzları çizgilerle birleştiren leopar benzeri desenlerle kaplıdır. Vücudun alt kısmı açık renklidir. Kuyruk koyu halkalarla kaplıdır.

Tamamen siyah Şili Orman Kedileri vahşi doğada yaygındır.

Advertisement

Şili Orman Kedileri ve ev kedileri aynı büyüklüktedir. Kürkün spesifik renginin yanında, kodkod küçük kafa, daha büyük ayaklar ve daha kalın kuyrukla (ev kedisine kıyasla) tanınabilir.

Şili Orman Kedisi hem gündüz hem gece boyunca aktiftir. Uzak, vahşi habitatlarda kodkod gün boyunca etkindir. İnsan yerleşimlerine yakın bölgelerde kodkod gece boyunca aktiftir (insanlardan sakınırlar).

Şili Orman Kedisi, arboreal (ağaçlıktaki hayata uyarlanmıştır) ve karasal (zeminde hayata uyarlanmış) hayvandır. 3 metreden büyük ağaçlara tırmanabilen mükemmel tırmanıcılardır.

Şili Orman Kedisi bir etçildir (et yiyici). Beslenmelerini kuşlar, kertenkeleler ve kemirgenler oluşturur.
Şili Orman Kedisi, yiyecek bulma ve yırtıcı hayvanlardan korunmak için kullandıkları mükemmel görme ve işitme ve koklama duyularına sahiptir.

Şili Orman Kedilerinin ana düşmanları insanlar ve köpeklerdir.

Şili Orman Kedisi, gün boyunca yoğun bitki örtüsünde saklanır ve uyur.

Advertisement

Şili Orman Kedisi yalnız ve kendi bölgesini belirleyen bir hayvandır. Dişiler, 0,12 ila 0,27 mil karelik bir alanda yaşarken, erkekler 0,42 ila 0,97 mil kare aralığını işgal etmektedir.

Şili Orman Kedisi, sesler, dokunsal ipuçları, kimyasal sinyaller ve vücut duruşlarıyla iletişim kurar.
Şili Orman Kedilerinin üreme davranışları hakkında bilgi azdır. Erkekler muhtemelen birden fazla dişiyle çiftleşirler.

Dişilerde gebelik 72 ila 78 gün arasında sürer ve 1 ila 4 yavru kedi doğururlar. Anne yavrularıyla kendi başına ilgilenir. Şili Orman Kedisi, cinsel olgunluğa 2 yaşında erişir.

Şili Orman Kedisi, esaret altında en fazla 11 yıl hayatta kalabilir.


Leave A Reply