Silifke Nerededir?

0
Advertisement

Silifke nerededir? Silifke hangi ilimize bağlıdır? Silifke ilçesi özellikleri, hakkında bilgi.

silifkeSilifke; İçel İli’ne bağlı, ilçe ve merkezidir. 2 bucağı (Mağara, Taşucu), 72 köyü vardır. İlin güneyinde; doğudan Erdemli, güneyden Akdeniz, batıdan Gülnar ve Aydıncık, kuzeyden Mut ilçeleriyle çevrilidir.

İlçe toprakları genellikle dağlıktır. Orta Toroslar’ın bir bölümü ilçe sınırları içerisinde kalır. Dağlar, kıyıya doğru alçalır. Güneybatıda, kıyı ile Göksu Irmağı arasında uzanan Akçalı Dağları’nda 1.000-1.200 m arasında değişen yükselti, Göksu Irmağı kuzeyinde, birden artar. Pusatlı Dağı,’nda 1.700 m’ye, en yüksek noktada Kuzucuyurdu Tepesi’nde 1.833 m’ye çıkar. Göksu Irmağı oldukça derin ve dar bir vadide akar. Irmağın taşıdığı alüvyon, kıyıda Silifke Ovası’nı oluşturmuştur. Kıyıda bataklık alanlar ve küçük göllere rastlanır. Göksu Irmağı’nın denize döküldüğü yerin batısında İncekum Burnu ile daha batıda karaya yakın küçük bir ada (Dana Adası) görülür. Kıyı kesimi genelde dik olarak denize iner. Batıdan ilçe topraklarına giren Göksu, Akdeniz’e dökülür. İnceburun’un kuzeyinde Akgöl adıyla anılan sığ bir kıyı gölü (deniz kulağı) vardır. Akdeniz iklimi egemendir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılıman ve yağışlıdır. Kuzeye doğru yükselti arttıkça sıcaklık azalır, îlçe merkezinde yıllık ortalama sıcaklık 19°C, yağış tutarı 636 mm’dir. Kıyıda Akdeniz çalı türleri (maki), yükseklerde meşe, kızılçam, sedir ağaçlarından oluşan ormanlar görülür. Ekonomi; tarım, hayvancılık ve turizme dayanır. Buğday, arpa, nohut, mercimek, yerfıstığı, susam, soya, limon, portakal ve üzüm başlıca ürünlerdir. Seracılık gelişmiştir. Seralarda, turfanda yetiştirilen mevsim sebzeleri, son yıllarda geniş pazar alanı bulunmaktadır. Kılkeçisi ve koyun beslenir. Zengin doğal güzellikleri, kıyılarıyla çok sayıda turist çeker.

Göksu Irmağı kıyısında Antalya-İçel kıyı karayolu üzerinde kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 84 km. uzaklıktadır. 1923’te il, 1933’te İçel’e bağlı ilçe konumu kazandı.


Leave A Reply