Silindir Nedir?

0
Advertisement

Silindir nedir? Silindirin tanımı özellikleri ve kullanımı ile ilgili bilgiler. Silindir ne demek? Silindir çeşitleri.

silindirBir geometri şeklidir. Alt tabanı da, üst tabanı da dairedir. Dairelerin merkezinden geçen doğruya «silindirin ekseni» denir. Silindiri eksenine dik bir düzlemle kesersek gene taban dairesine eşit bir daire elde ederiz. İki daire arasındaki uzaklığa «silindirin yüksekliği» adı verilir. Bir silindirin hacmini bulmak için taban dairesinin alanı silindirin yüksekliğiyle çarpılır.

Alt taban dairesiyle üst dairenin merkezleri, silindirin ekseni üzerindeyse, bu silindire «dik silindir» denir. Günlük hayatımızda en çok bu çeşit silindirlerle karşılaşırız. Soba boruları, bütün borular, kalemler hep dik silindirdir. Taban dairesiyle üst dairenin merkezlerini birleştiren doğru, daire düzlemlerine dik değilse bu çeşit silindire «eğik silindir» adı verilir.

Üzerinden geçtiği şeyi basıp sıkıştırmak için kullanılan silindir biçimi ağır taşlara da «silindir» denir. Bunların çok küçük ölçüde olanları da «merdane» diye anılır.

Bazı yolları, toprak damları sıkıştırmak, düzeltmek için ağır silindirler kullanılır. Bu silindirler ilkel şeklînde taştan yapılır; insanlar tarafından yuvarlanarak kullanılır. Modern yol makinalarında ise silindir madenden yapılmış, buna ayrıca bir otomobil motoru takılmıştır. Böylece silindir bu motor tarafından yol üzerinde döndürülür. Silindirin çeşitli büyüklükte olanları vardır. Bunların önlerindeki büyük ve ağır silindir, hem ön tekerlek görevini görür, aynı zamanda yolu düzeltir.

Silindir şekline örnek : Tüpler

Silindir şekline örnek : Tüpler

Advertisement

Leave A Reply