Uğur Böceği Özellikleri, Yaşam Döngüsü, Beslenme Üreme ve Davranışları

0
Advertisement

En güzel böcek uğur böceğinin özellikleri, yapısı, yaşam döngüsü, üreme ve beslenmesi, davranışları, kısaca uğur böceği hakkında her şey, bilgi.

Uğur Böceği

Kaynak: pixabay.com

Uğur Böceği Hakkında Bilgi

Hemen hemen her bahçede, her tarlada yaşayan, parlak renkli küçük bir böcektir. Başka küçük böcekler için aç bir kaplana benzer. Bitkilere dadanan zararlı böcekleri bütün mevsim boyunca durmak dinlenmek bilmeden, yiyip durur.

Kınkanatlılardan olan uğur böceklerinin birçok çeşidi vardır. Memleketimizde yaşayanların rengi kırmızıdır. Üstlerinde siyah benekler vardır. Bunlara «gelin böceği», «uçuç böceği» ve «gelincik» de denir.

Uğur böcekleri, zorda kalınca, diz eklemlerinden sıvı damlacıkları çıkarırlar. Çok pis kokulu olan bu sıvı yüzünden kuşlar, daha başka böcek yiyiciler uğur böceklerine dokunmazlar.

Uğur böcekleri yumurtalarını başka küçük böceklerin bulunduğu bitki yapraklarının altına bırakırlar. Yumurtadan çıkan kurtçuklar hemen çevrelerindeki böcekleri yemeye başlar. Kurtçuklar olgunlaşınca kendilerini kuyruklarından baş aşağı asar, böylece pupa haline geçerler. Pupadan da olgun böcek meydana gelir.

Uğur Böceği

Kaynak: pixabay.com

Uğur Böceğinin Anatomisi

Uğur böceğinin anatomisine bir göz atalım, böylece hangi bölümlere ne dendiğini bilelim.

Advertisement

Uğur böceği yapı olarak kanatlı bir böceğe benzer. Kanatlı böceklerin korunmak için kanatlarının üzerinde bir örtü bulunur. Bu kaplamaya “elitra” denir. Uğur böceği uçtuğunda, “elitra kanatların hareketine izin verecek şekilde açılır. Normal durumda olduğu zaman, “elitra” kapanır. Bir uğur böceğinin başı çok küçük olmasına rağmen dişilerin başı erkeklerden daha büyüktür.

Tüm böcekler gibi, uğur böceklerinin de her biri 3 çift halinde düzenlenmiş altı eklemli ayağı vardır, 2 anten, ‘kitin’den yapılmış bir dış iskelet – saçımızı ve tırnaklarımızı yapan şeylere benzeyen güçlü bir protein – bulunur.

Uğur böceklerinin baş, göğüs ve karın bölgesinden oluşan 3 parçalı bir gövdesi vardır. Uğur Böceği’nin tepesine yakından bakarsanız, muhtemelen vücudun üstündeki büyük siyah bölümün başı olduğunu düşünürsünüz, ancak başı pronotumunun üstünde.

Uğur Böceği

Kaynak: pixabay.com

Üreme ve Yaşam Döngüsü

Uğur Böceklerinin çoğu ilkbahar veya yaz aylarında çiftleşir ve dişi yaprak biti kolonisine olabildiğince yakın bir yerde (türe bağlı olarak birkaç yüz ile birkaç yüz arasında değişen sayıda) yumurta bırakır. Çoğu uğur böceği türünde, bu yumurtalar bir hafta içinde çatlarlar. Bu durum 10-15 gün sürer ve daha sonra yetişkin bir uğur böceği olmadan önce pupa aşamasına geçer. Uğur böceğinin tüm yaşam döngüsü sadece 4-7 haftadır.

Uğur böceği, bereketli yumurtalarla fazladan kısır yumurta bırakır. Bunlar, yumurtadan çıktıklarında larvalar için yedek bir besin kaynağı sağlıyor gibi görünüyor. Kısır yumurtaların verimli yumurtalara oranı, yumurtlama sırasında yiyecek kıtlığı ile birlikte artar.

Tüm böcekler gibi uğur böceği de farklı değildir, çünkü yaşam döngüsü boyunca tam bir metamorfoz geçirir.

Advertisement
4 aşama şunlardır: yumurta – larva – pupa – yetişkin.

Dişi uğur böceği, yaprak biti kolonisine çok sayıda küçük yumurta bırakır – yumurtaların döllenmesi uğur böceğinin içinde gerçekleşir. İlkbaharda bir uğur böceği tek seferde 300’e kadar yumurta bırakabilir.

Larvalar daha sonra minik yumurtalardan çıkar. Larvaların 6 bacağı vardır ve uzun bir şekle sahiptir. Larvalar hızla büyüdükçe birkaç kez kabuğunu döker.

Tam boyuta ulaştığında, kendisini bir bitkinin gövdesine (kuyruğundan) tutturur. Larva derisi daha sonra pupayı açığa çıkararak arkaya doğru ayrılır.

Pupa, yetişkin bir uğur böceği büyüklüğündedir, ancak tümü metamorfozun bu aşamasında sarılır. Sargı, pupayı başkalaşımın son aşamalarından yetişkin aşamasına geçerken korur. Bu son aşama yalnızca birkaç gün sürer.

Bir yıl içinde yumurtadan çıkan 6 kuşak kadar uğur böceği olabilir.

Uğur Böceği

Kaynak: pixabay.com

Uğur Böceği Türleri

Yedi Benekli Uğur Böceği

Yedi Benekli Uğur Böceği, Avrupa’daki en yaygın uğur böceğidir. Elitraları kırmızı renktedir, ancak her biri üç siyah nokta ile noktalanmıştır, bir başka nokta ikisinin kesişme noktasına yayılmıştır ve hem ortak hem de bilimsel adlarını aldığı toplam yedi nokta oluşturur. Hem yetişkinler hem de larvalar, yaprak bitlerinin acımasız avcılarıdır ve bu nedenle, yaprak bitlerinin sayısını azaltmak için biyolojik bir kontrol ajanı olarak Kuzey Amerika’ya defalarca tanıtılmıştır.

İki Benekli Uğur Böceği

İki Benekli Uğur Böceği, Coccinellidae familyasına ait etçil bir böceğidir ve Batı Avrupa’da çok yaygındır. Yaprak bitlerine karşı biyolojik bir kontrol ajanı olarak kullanılır, örn. seralarda. İki noktalı uğur böceğinin en bilinen şekli, iki siyah noktalı kırmızı olandır. İki benekli uğur böcekleri yamyamdır.

On üç benekli Uğur Böceği

Onüç Benekli Uğur Böceği, bir tür uğur böceği türüdür. Yetişkin uğur böceklerinin sırtları kubbeli, çoğunlukla oval, genellikle kısa bacakları ve antenleri ile parlaktır. On üç benekli uğur böceğinin iki kanat kapağı vardır. Genellikle kırmızıdan turuncuya renktedirler. Bu türün on üç koyu veya siyah noktası vardır. Larvalar hafifçe düzleştirilir ve minyatür dikenlerle kaplanır. Çok küçük yumurtalar 10 – 50 kişilik gruplar halinde yaprak altlarına serilir.

Asya uğur böceği

Çoğunlukla çok renkli Asya uğur böceği ve alacalı uğur böceği olarak bilinen türlerin renginin turuncudan sarıya hatta siyaha kadar değişme eğilimi nedeniyle veya cadılar bayramı uğur böceği, kış uykusuna hazırlık olarak Ekim ayında evleri istila ettiği için artık yaygın bir durumdur.


Leave A Reply