Sindirim Sistemi Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız? Nasıl Beslenmeliyiz?

0
Advertisement

Sindirim Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız? Sindirim bozukluklarını önlemek için nelere dikkat etmeliyiz? Mide ve bağırsaklarımızın sağlığı için yapılacaklar

Sindirim Sistemi Modeli

Sindirim Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız?

Sindirimin sağlığımız bakımından önemi çok büyüktür. Sağlam bir sindirim sistemi sağlığın, neşenin, canlılığın kaynağıdır, Şunu unutmayalım ki mide bozukluklarından, çok kez, doğrudan doğruya kendimiz sorumluyuzdur. Midemizin durumunu, olanaklarını düşünmeden, canımızın her istediğini yer, sonra da kabahati gene ona yükleriz.

Midemizin ruh durumumuzla da yakın ilgisi vardır. Üzgün, çabuk öfkelenen, çalışma gücünü, umudunu kaybetmiş nice insanlar, gerçekte, bir sindirim bozukluğunun kurbanıdırlar.

sağlıklı beslenme

Kaynak: pixabay.com

SİNDİRİM BOZUKLUKLARINI ÖNLEMEK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİ?

• İyi çiğnemeliyiz. — Çünkü, iyi çiğnenmemiş besinler tükürükle yeteri kadar karışamaz. Dolayısıyla, nişastalı maddelerin sindirimi de güçleşmiş olur; besinlerin midede kalma süresi uzar; bağırsağa geçişleri zorlaşır; mide sıkışmaları sancılara yol açar; mide kasları yorulur; mide genişler.

• İştahlı yemeliyiz. — Çünkü, iştahsız yenilen bir yemekte tükürüğün, mide salgısının miktarı da, etkisi de tam olamaz; sindirim geç başlar, uzun sürer.

Advertisement

• Karnımız acıkınca yemek yemeliyiz. — Çünkü, belli saatlerde mide salgıya başlar. Boş mideye salgılanan özsu ise, yanmalara, ekşimelere yol açar. önemli bir neden olmadıkça, yeme! saatlerinde değişiklik yapmamalıdır.

• Çok yemekten kaçınmalıyız. — Çünkü, aşırı yemek mideyi şişirir. Bu da, mide kaslarının esnekliğini kaybetmesine, mide sarkmasına yol açar. öte yandan, çok su içmek de, mide özsuyunu sulandırdığından, etkisini azaltır.

• Çok yağlı yememeliyiz. — Çünkü, yağların sindirimi güçtür. Yağlı besinler midede uzun süre kalır, sindirimi güçleştirir; bol miktarda safrayı gerektirdiği gibi, proteinlerin emilmesini de zorlaştırır. Yağlı yemekler dolaşım hastalıklarına, kalp yetersizliklerine de yol açar.

• Baharatı, tuzu az kullanmalı. — Çünkü, bu gibi maddeler midemizin iç zarını zedeler; mide salgısını bozar; mide ülserlerine yol açar.

• Çok sıcak, çok soğuk yiyecekleri aç karnına yememeliyiz. — Çünkü, mide boşsa, bunlar mide zarına zarar verir, sindirimi güçleştirirler. Gastrit denilen mide hastalığının başlıca nedeni çok sıcak, çok soğuk yiyecek yemektir.

sağlıklı beslenme

Kaynak: pixabay.com

NELERİ, NASIL YEMELİYİZ?

Ekmek. — Az yemeli. Ekmeğin kabuğu ekmek içinden kolay sindirilir. Bayat ekmeğin de sindirimi daha kolaydır. Sıcak, taze ekmek ise, suyu çok olduğundan, sindirimi güçtür. Biraz bayatça ekmek mide salgılarını daha kolay emebilir.

Advertisement

Etler. — Tavuk, dana etleri midemizde sığır etinden daha az kalır. Yağlı etlerin sindirilmesi ise çok daha güçtür. Kızarmış etler ne kadar yağsız olursa o kadar kolay sindirilir. Haşlanmış etler de, birtakım zararlı maddeler suya geçtiğinden, karaciğer için daha iyidir. Yalnız, kaynatma uzun sürerse, etin sindirimi gene güçleşir. Balıklardan da yağsız olanlar yağlılardan daha kolay sindirilir. Barbunya, lüfer, kalkan, levrek, kefal gibi balıklar yağsız; palamut, torik, uskumru yağlıdır. Istakozun, yengecin sindirimi çok güçtür.

Yumurta. — Mide için zararlı değildir. Rafadan yumurta omletten, ya da yağda pişmiş yumurtadan daha kolay sindirilir.

Süt. — En değerli besinlerdendir. Kahvaltıda içilmesi uygundur. Öbür yemekler sırasında, olduğu gibi içilmemeli, çorbaya, ya da yemeğe katılmalıdır. Peynirin de sindirimi oldukça kolaydır.

Sebzeler. — Haşlanmış, püre yapılmış sebzeler en kolay sindirilir. Fasulye, nohut, mercimek, bakla gibi sebzeler ise, midede, barsaklarda gazlanmaya yol açar. Bu gibi sebzeler ezme olarak yenirse, iyi de çiğnenirse, daha kolay sindirilebilirler. Tavada kızarmış patates mideye hayli zararlıdır; seyrek yenmesi daha doğru olur. Domates, havuç, marul gibi çiğ sebzeler hem mideye zarar vermez, hem de vitamin bakımından yararlıdır.

Meyvalar. — Bol bol yemeli. Yalnız, muzun, kestanenin sindirilmesi daha zordur. Ceviz, fıstık, badem, fındık gibi kuru yemişler, yağca zengin oldukları için, midede uzun süre kalırlar. Bu bakımdan, sindirimleri zordur. Bunları ara sıra, azar azar yemelidir.

Şekerli Maddeler. — Pasta, çörek, şekerleme gibi maddeler çok besleyicidir. Aşırı yenilmezse, iyi malzemeyle de yapılmışsa, mideye dokunmaz; sindirimleri de kolay olur. Yalnız, unutmayın: Şekerli şeyler yedikten sonra dişlerimizi fırçalamalıyız, çünkü artıkları dişleri kolayca çürütür.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply