Sinüs İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Sinüs nedir? Sinüzit nedir? Sinüs iltihaplanması nasıl olur? Belirtileri nelerdir, tedavisi hakkında bilgi.

sinuzitSinüs – Sinüzit; Organların ya da dokuların, özellikle de bazı kafa ve yüz kemiklerinin içindeki boşluğa sinüs adı verilir; sinüslerin iltihaplanmasıysa sinüzit diye adlandırılır.

Üstçene kemiğinin içinde yer alan sinüsler, üstçene sinüsleri; alın kemiğinin ön ve alt bölümünde, burun boşluklarının üstünde ve içinde alın kemiğinin iki tabakası arasında yer alan sinüsler, alın sinüsleridir; kamamsı kemiğin gövdesinde yer alan ve burun boşluklarına açılan sinüsler de kamamsı kemik sinüsleri olarak adlandırılır. Ayrıca içlerine çok sayıda damar boşalan bazı toplardamar kanallarına da sinüs denir; bunlardan kafa sinüsleri, tüm beyin toplardamarlarının boşaldığı çıkmazlardır. Beyin sert zarının içine girmiş olan bu sülüsler, sert zar ile kafatasının alt yüzü arasına yerleşmişlerdir.

SİNÜS İLTİHABI

Yüzdeki sinüslerden birinin iltihaplanmasına sinüs iltihabı (sinüzit) denir. Bu tek ya da iki yanlı olabilir ve bir veya birden çok sinüsü tutabilir. Sinüzit bir diş hastalığı sonrasında gelişebilir, ancak en yaygın biçimde burun boşluklarındaki iltihaplanmaların ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkar. İvegen sinüs iltihabı, sinüslerin boşalma deliklerinin tıkanmasına bağlı ağrılarla, irinli akıntı ve burun tıkanık-lığıyla kendini belli eder. Bu üç belirti bazen ayrı ayrı görülür. Sinüs ağrılarının belirgin özellikleri vardır; Çoğunlukla sürekli olan bu ağrılar arasıra şiddetlenirler; alın sinüslerinin iltihaplanması durumunda ağrı, alma ya da göz çukuru üstüne yerleşir ve şakaklara doğru yayılır, üstçene sinüslerinin iltihaplanması durumunda ağrı göz çukuru ve göz iç açısına, elmacık kemiklerine ve dişlere doğru yayılma gösterir. Ön kalbur kemik sinüslerinin iltihaplanmalarındaysa ağrı, gözün ve köpekdişlerinin üstünde duyulur. Kamamsı kemik sinüslerinin iltihaplarında, ağrı daha derinde hissedilir ve çoğunlukla art kafaya doğru yayılır.

SÜREĞEN SİNÜS İLTİHABI

Advertisement

Süreğen sinüs iltihabı çoğunlukla ivegen sinüs iltihabından sonra ortaya çıkar. Daha önceden var olan bir bozukluk (burun bölmesi çarpıklığı, burun boynuzcuklarının büyümesi, alerjik bünye) süreğen sinüs iltihabını kolaylaştıran etkenlerdir. Genellikle burundan irinli ya da sümüklü-irinli bir akıntıyla ortaya çıkar; alında bir ağırlık duygusu vardır.

Sinüs iltihapları,kemik ihtilatları (kafa kemiklerinin kemik iliği iltihabı), kafa içi ihtilatları (apseler, beyin zarı iltihapları [menenjit], trombozlu toplardamar iltihabı [tromboflebit]), göz kuru ihtilatları (yaygın iltihaplanma) göz ihtilatları (gözyaşı aygıtının, kapaklarının, göz yuvarının iltihaplanmaları) gibi birçok yeni hastalığa yol açabilirler.

TEDAVİ

İvegen sinüs iltihaplarının tedavisi genel olarak antibiyotik uygulamasıyla birlikte iltihap giderici bir tedavi gerektirir; yerel olarak da, püskürtülen ilaçlardan ve buğulardan yararlanılabilir. Süreğen sinüs iltihaplarında, antibiyotiklere ve iltihap giderici ilaçlara ek olarak sinüslerin boşaltılması ve yıkanması, püskürtülen ilaçlar, protein yıkıcı enzim uygulamaları, sıcak su ve buhar tedavileri, bölgenin tedavisi (çok amaçlı aşılar) ve bazen de alerjinin tedavisi gerekir.


Leave A Reply