Sinüzit Nedenleri ve Belirtileri

0
Advertisement

Sinüzit nedir? Sinüzitin nedenleri nelerdir? Sinüzit belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi.

sinuzitSinüzit; burun çevresindeki sinüslerin iç yüzünü örten mukoza tabakasının iltihaplanmasıdır. Başlıca dört çeşit sinüzit vardır. 1. Sinüs mukozasında ani iltihaba bağlı olarak aşırı bir kan göllenmesi vardır, 2. Ani bir cerrahatlanma söz konusudur, 3. Cerahatlanma müzminleşmiştir, 4. Sinüs mukozası müzminleşmeştir. Bu dönemde sinüs mukozasında polip adı verilen, duvarı epitel hücrelerden yapılmış, içi serim ya da sümük kıvamında bir sıvı dolu olan keseler gelişebilir.

Nedeni: Sinüzite yol açan çeşitli etkenler vardır. Genellikle bir burun enfeksiyonu sinüzite yol açar. Diş çürükleri de sinüzitin nedenleri arasındadır. Bazen kuru, sıcak ya da soğuk, ya da kirli hava sinüs mukozasmı tahriş ederek sinüzite yol açabilir. Burundaki biçim bozuklukları ve polipler sinüzitlerin oluşumunda rol oynarlar.

Belirtileri: Çeşitli belirtileri vardır. İlk belirtisi iltihaplı sinüsün ağrımasıdır. Ağrının yeri ve özellikleri iltihaplanan sinüsi göre değişir. Sinüzit ağrısı çoğu kez başağrısıyla karıştırılır. Sinüzit ağrılarının bir başka belirgin özelliği, hastanın başını öne, aşağıya eğmesi durumunda ağrı artar. Sinüzitli hastalarda genellikle koku alma bozuklukları görülür ya da hiç koku alamazlar.

Tedavisi: Cerahatlanmamış bir sinüzit vakasının tedavisi nezle kadar basittir. A ve C vitaminleri açısından zengin bir tedavi sonuç verir. Cerahatli bir sinüzit yakasında bakteri cinsinin saptanmasından sonra uygun bir antibiyotik tedavisi uygulanmalıdır. İlerlemiş vakalarda sinüslerin özel yöntem ve araçlarla yıkanması uygun olur. Böylece hastayı rahatsız eden sinüslerdeki birikintiler temizlenmemiş olur. Müzminleşmiş ve cerrahi olmayan yöntemlere cevap vermeyen sinüzit vakalarında cerrahi yöntemlerin uygulanması gerekir. Tedavi edilmemiş sinüzit vakalarında bazı komplikasyonlar gelişebilir. Bunların en önemlisi göz çukuru iltihabı ya da apsesidir. Bu iltihaplanma tedavi edilmezse körlüğe kadar gidebilir. Başka bir komplikasyon da iltihaplı sinüsün çevresindeki kemikleri de etkilenmesidir. Bu durum kemik ölümlerine kadar gidebilir. Sinüzitin en önemli ve ciddi komplikasyonu, beyne doğru yayılmasıdır. Bu yayılma sonucunda beyin zarında iltihaplar, apseler, beyin damarlarında tıkanıklık gelişebilir, hastayı ölüme kadar götürebilir. Bu nedenle sinüzitlerin zaman yitirmeksizin tedavi edilmesi gerekir.

Advertisement

Leave A Reply