Bitkiler Birbirleriyle Nasıl İletişim Kurar? İletişim Kurar mı? Çevre ile Nasıl İletişim Kurar?

0
Advertisement

Bitkiler iletişim kurar mı? Bitkiler birbirleriyle nasıl iletişim kurar? Bitkilerin seslerle iletişimi nasıldır? Bitkiler çevre ile nasıl iletişim kurar? Bitkiler arası iletişim örnekleri nelerdir?

Bitkiler Birbirleriyle Nasıl İletişim Kurar? İletişim Kurar mı?

Kaynak: pixabay.com

Bitkileri, hissetme veya iletişim kurma gibi yeteneklerden yoksun, çok basit canlılar olarak düşünme eğilimindeyiz. Ancak, bu düşüncenin modası çoktan geçti. Bugün bitkilerin sadece hissetmekle kalmayıp, hem kendi aralarında hem de çevreleriyle iletişim kurabildikleri kanıtlanmıştır. Ama bitki iletişimi nedir? Bitkiler iletişim kurmak için hangi dili kullanır?

Bitkiler iletişim kurar mı?

Söylediğimiz gibi, bitkilerin hissettiği ve iletişim kurduğu artık kanıtlanmıştır. Açıkçası, bizim gibi ya da çoğu hayvan gibi yapmıyorlar, ama kesinlikle kendi yöntemleriyle yapıyorlar ve bu, bitkilerin hayatta kalmasına, adapte olmasına ve evrimleşmesine izin veriyor.

Haberleşmenin kabul edilmiş anlamlarından birine göre “ortak bir kod aracılığıyla sinyallerin göndericiye ve alıcıya iletilmesi” olduğunu hesaba katarsak, evet bitkiler haberleşir derken yanılmış olmayız. .

O zaman kendimize şu soruyu sormak mantıklı görünüyor: Bitkiler ses çıkarır mı? Eh, çok meraklı veya garip görünse de, yapıyorlar. Bunlar insan kulağının duyamayacağı seslerdir, ancak yakın zamanda yapılan bir araştırma, onları yaydıklarını ve bu onların iletişim kurma yollarından biri olduğunu gösteriyor.

Açık Tohumlu Bitkiler

Advertisement

Bitkiler birbirleriyle nasıl iletişim kurar?

Bitkilerin birbirleriyle iletişim kurmanın başlıca iki yolu vardır : bileşikler veya biyokimyasal maddeler ve sesler.

Bitkilerin biyokimyasal bileşiklerle iletişimi

Allelopati olarak da bilinen bitki dili , çoğu bitki türünün birbiriyle iletişim kurduğu ana iletişim aracıdır. Bu allelopati, bir bitkinin kendisine yakın diğer organizmaların büyümesini, üremesini veya hayatta kalmasını etkileme kapasitesine sahip farklı türde biyokimyasal bileşikler üretme yeteneğine sahip olduğu süreçten oluşur.

Başka bir deyişle, bir bitki, bölgedeki diğer bitkilerin büyümesini engelleyen bileşikler olan terpenoidler üretebilir. Bu şekilde, üretici bitki diğerlerine başka topraklara yayılmayı tercih edeceklerini bildirir ve üretici bitkiye besin elde etmek için daha fazla alan sağlar.

Benzer şekilde, allelopati , bitkiler tarafından, ya birlikte daha iyi büyüdükleri ya da yırtıcılardan kaçınmaya yardımcı oldukları için faydalı olan diğer bitkileri veya türleri çekmek için kullanılabilir.

Bitkiler, çevredeki farklı koşullara uyum sağlamak için bu uçucu organik bileşikleri yayarak da iletişim kurabilirler. Örneğin, bir haşere veya avcı tarafından saldırıya uğrarlarsa, tatlarını daha az iştah açıcı yapan maddeler üretirler ve aynı zamanda yakındaki diğer bitkilere de onları üretmeleri için sinyal verirler.

Çevrenin tuzluluğu ile ilgili de çalışmalar yapılmış, bu nedenle yüksek tuzluluğa maruz kalan, kendilerine zararlı olan bitkiler gözeneklerini kapatarak buna karşı savaşmak için harekete geçmişler ama yakındaki bitkiler de bu tuzluluğa doğrudan maruz kalmamışlar. Bu uçucu organik bileşikler, belirli koşullara bağlı olarak hem hava yoluyla hem de yeraltı yoluyla iletilebilir.

Advertisement

Kapalı tohumlu bitkiler

Bitkilerin seslerle iletişimi

Son olarak, daha önce de söylediğimiz gibi, seslerle iletişim vardır. Son çalışmalar, bitkilerin ultrason yoluyla iletişim kurduğunu göstermiştir. Böylece, bir bitki acı çektiğinde veya strese girdiğinde, ultrasonik frekanslı sesler yayar. Bu seslerin diğer bitkilere tehlike durumu hakkında bilgi aktarmaya hizmet edebileceğine inanılmaktadır.

Çalışma, ultrason algılayabilen mikrofonların yerleştirildiği tütün ve domates bitkilerini gözlemleyerek gerçekleştirilmiştir. Bitkiler kuraklık durumundayken veya gövdeleri kesildiğinde, ksilemde küçük hava kabarcıkları oluştuğunda ve patladığında, kavitasyon tarafından üretilen sesin ortaya çıktığı gösterilmiştir.

Bitkiler çevre ile nasıl iletişim kurar

Bitkilerin de kendilerini çevreleyen çevre ile iletişim kurmanın farklı yolları vardır. Doğru büyümeleri için hayati bir şey olan üst ve alt arasındaki farkı tespit edebiliyorlar ve bunu, nişasta granüllerinin yerçekimi etkisi nedeniyle her zaman hücrelerin altında depolanmaları sayesinde yapıyorlar. hangi yönde büyüdüğünü bilin.

Benzer şekilde, bitkilerde farklı ışık kaynakları arasında ayrım yapmalarını sağlayan fotoreseptörler bulunur. Böylece ışığın daha fazla olduğu yönde büyüyebilirler, böylece güneş ışığı için ortamdaki diğer bitkilerle daha az rekabete girerler.

Bir önceki bölümde allelopatiden bahsettiğimizde bitkilerin insanlarla veya diğer canlılarla nasıl iletişim kurduğunu kendimize sorarsak aynı cevabı buluruz. Tadı kötüleştiren bileşiklerin üretimi yoluyla, yırtıcı hayvanları uzak tutmaya veya çiçeklerine tozlaşan böcekleri ve hatta tohumlarını yaymak için olgun meyve tüketicilerini çekmeye çalışırlar . Buna ek olarak, kavitasyonun yaydığı seslerin yakın zamanda keşfedilmesi, ekinler alanında çok sayıda olanak sunmaktadır.

Bitkiler arası iletişim örnekleri

Bu iletişimin bir örneği, geviş getirenler tarafından beslenmek için saldırıya uğradığında, yakındaki akasyaların tanen üretimini artırmasına ve böylece savunma sistemlerini harekete geçirmesine neden olan etilen yayan akasyalar olabilir.

Zararlılar veya yırtıcılar tarafından saldırıya uğradığında aromatik tipte maddeler salgılayan ve saldırganı caydırmak için yakındaki diğer bitkilerde benzer bir tepkiyi uyaran bitkiler de vardır ve bu, kendilerini tehdit eden saldırgan türünü ayırt edebilmeleri ve uyum sağlayabilmeleridir. buna cevabınız.

Bu canlılar hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bilginizi genişletmek için temel bilgileri öğrenmek istiyorsanız, sizi , daha önce de söylediğimiz gibi, elbette, bitkilerle iletişim kurma yetenekleriyle ilgili olan bitkilerin Kökeni ve evrimini keşfetmeye teşvik ediyoruz. birbirleriyle ve çevresiyle.


Leave A Reply